Roman Vatandaşların Hayat Standartları Yükselecek
Bakan Göktaş Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi ve 1. Aşama Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı’na Katıldı
İSTANBUL-BHA
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Roman vatandaşların hayat standartlarının önemli ölçüde iyileştiğini vurgulayarak, "Eğitim, istihdam, barınma ve sağlık gibi temel haklara erişimleri konusunda büyük ilerleme kaydedildi" dedi.
Bakan Göktaş, Hakimevi'nde gerçekleştirilen Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi ve 1. Aşama Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, eylem planının 2023-2030 dönemini kapsadığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2009'da başlatılan Roman açılımının sosyal politikalar açısından önemli bir noktaya ulaştığına dikkat çeken Göktaş, kamu kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına kadar tüm paydaşların katkılarıyla Romanlar için birçok projenin hayata geçirildiğini ifade etti.
"Atılan güçlü ve kararlı adımlarla Roman vatandaşlarımızın yaşam kaliteleri arttı. Toplumsal hayata tam entegrasyonlarını sağlamak ve karşılaştıkları zorlukları aşmak amacıyla oluşturulan projeler, Roman vatandaşların sosyal entegrasyon süreçlerini hızlandırdı" diyen Göktaş, Romanların kültürel zenginliklerini ve farklılıklarının ülkenin bir parçası olarak daha fazla değer görmeye başladığını vurguladı.
"Roman vatandaşlarımızın sosyal hizmetlere erişimlerini artırmayı hedefliyoruz"
Bakan Göktaş, Romanların görünürlüklerinin artması ve sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar doğrultusunda, 2016'da hazırlanan ve uygulamaya koyulan "Roman Vatandaşlarımıza Yönelik Strateji Belgesi ve Eylem Planı" ile önemli ilerleme kaydedildiğini belirtti.
Bu çalışmada, ana hedeflerinin Romanların yaşam koşullarını iyileştirmek ve sosyoekonomik refah seviyelerini yükseltmek olduğunu belirten Göktaş, şu bilgileri paylaştı:
"Sağlık ve eğitim hizmetlerinden etkin bir şekilde faydalanmalarını sağlamak, sosyal hayata ve istihdama katılımlarını artırmak öncelikli çalışma alanlarımızdı. Kamu kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın ve üniversitelerimizin katkılarıyla hazırlanan bu planla 5 yılda, Roman vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına yönelik somut adımlar atıldı. 2023-2030 yıllarını kapsayan yeni Strateji Belgemizi geçen yıl ocak ayında yayımladık.
Eğitim, istihdam, barınma, sağlık, sosyal hizmet, sosyal yardım ve genel politikalar olarak 6 farklı alanda hazırlanan strateji belgemizin 1. Aşama Eylem Planı, 34 eylem, 78 faaliyet alanından oluşuyor. Bu faaliyetlerle Roman vatandaşlarımızın sosyal hizmetlere erişimlerini artırmayı hedefliyoruz. Bu adımların yanı sıra, bugün oluşturduğumuz İzleme ve Değerlendirme Sistemi Bilişim Altyapısı kapsamında güncel verilere dayalı bir raporlama sistemiyle eylem planlarının hangi aşamada gerçekleştirildiğini takip edebileceğiz."
Göktaş, Romanların yoğun yaşadığı 25 ilde oluşturdukları il çalışma gruplarıyla değişen ihtiyaçlara özel hizmetler sunduklarını ve yine Roman vatandaşların yoğun yaşadığı şehirlerde 6 bin 603 konutun hak sahiplerine teslim edildiğini belirtti.
Ayrıca, Türkiye genelindeki 90 Sosyal Dayanışma Merkezleri (SODAM) ile başta Romanların mesleki ve sanatsal gelişimlerine yönelik eğitimler verdiklerini ve merkezdeki mesleki kurslarla kadınların gelişimine ve hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olduklarını vurguladı.
"Özgün hizmet modellerimiz, pek çok ülkeye örnek teşkil ediyor"
Bakan Göktaş, ekonominin içinde daha aktif yer almaları için eğitim içerikli kurslarla vatandaşlara destek olduklarını ve Türkiye Sosyal İçerme Eğitim Programı ile kamu, üniversite ve sivil toplum kuruluşu personellerinin bilgi, farkındalık ve kapasitelerini geliştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
Özellikle Roman kadınların kurduğu kooperatifler için hibelere öncelik verdiklerini ve okul öncesinden üniversiteye kadar Roman çocukların eğitim süreçlerine katkıda bulunduklarını söyledi.
İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Roman Koordinasyon Merkezleri'nin çalışmalarına devam ettiğini de belirten Göktaş, şunları kaydetti:
"Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde, Türkiye Yüzyılı'nda, vatandaşlarımız için şeffaf ve adil sosyal politika modellerini hayata geçirmeye devam ediyoruz. Bakanlık olarak, talep odaklı hizmetten arz odaklı bir hizmet anlayışına geçerek sosyal hizmetler alanında yeni bir çığır açtık. Bugün özgün hizmet modellerimiz, pek çok ülkeye örnek teşkil ediyor. Bu anlayışla, vatandaşlarımızın hizmetlerimizden etkin şekilde yararlanması için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz."