RTÜK Başkanı Şahin’den yayıncılara bir kritik uyarı daha

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Diyarbakır’da kaybolduktan 19 gün sonra dere yatağında cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran soruşturması sürecine ilişkin medya kuruluşlarına uyarılarda bulundu.

RTÜK Başkanı Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada medyayı önemli bir konuda uyardı ve hatırlattı. Açıklamada, narin yavrunun katledilişinin yürekleri dağladığı belirtilerek olayın yargı sürecinde olduğu ve sorumluların hak ettikleri cezayı alacağı vurgulandı.

Şahin, olayın duyulduğu ilk günlerde bazı medya kuruluşlarının mahkeme kararına uymayarak yayın yasağını ihlal ettiğini belirterek, bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti. Yasağın kaldırılmasının ardından konunun sansasyonel bir boyut kazandığına dikkat çeken Şahin, medyanın titiz ve temiz bir habercilik anlayışı sergilemesi gerektiğini vurguladı.

Açıklamada, yayın yasağının kalkmasının ardından bile bazı medya organlarının gerçeği yansıtmak yerine sansasyonel bir tutum sergilediği ve yalan, yanlış ve doğruluğu teyit edilmemiş bilgilerle kamuoyunu yanıltmaya çalıştığı belirtildi. Bu durumun vicdanlara sığmayan bir davranış olduğu ve sorumlu yayıncılıktan uzaklaştığının altını çizdi.

Şahin, medyanın "Yayıncılık İlkeleri", "Medya Etik İlkeleri" ve evrensel basın ilkelerini hatırlattı ve yayınlarına hiçbir uyarıya kulak asmadan devam eden anlayışın kabul edilemez olduğunu ifade etti. RTÜK İzleme Dairesi tarafından tüm yayıncılar aranarak, olayla ilgili maksadı aşan yayınlardan vazgeçmeleri tavsiye edilse de, yasa tanımaz yayıncıların aynı yanlış tutumlarından vazgeçmediği belirtildi.

Şahin, yayıncılık ilkelerini ihlal eden medya kuruluşlarıyla ilgili takiplerin ilk Üst Kurul toplantısında gündeme alınacağını ve medyayı sağduyulu davranmaya, ilkeli ve doğru habercilik yapmaya davet etti. Aksi halde Üst Kurul'un atacağı adımların belli olduğunu da sözlerine ekledi.

Şahin, kurallara uyan ve sorumlu davranan, ilkeli haber anlayışından taviz vermeyen yayıncı dostlarına da teşekkürlerini iletti.

MEDYAMIZA ÖNEMLİ UYARI VE HATIRLATMA!Narin yavrumuzun katledilişi yüreklerimizi dağladı. Cinayet yargıdadır. Yüce Türk adaleti, sorumlu veya sorumlulara hak ettikleri cezayı verecektir.Elim olayla ilgili yayın yasağının olduğu günlerde bile bazı medya kuruluşlarının mahkeme… pic.twitter.com/EUru8RpV3h

— Ebubekir Şahin (@ebekirsahin) September 9, 2024