Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Devleri SAHA EXPO'da buluşuyor

SAHA EXPO’yu 22-24 Ekim tarihlerinde uluslararası düzeyde ve Türkiye’den profesyoneller ziyaret edebilecek, fuar 25-26 Ekim’de ise halka açık olacak.

SAHA EXPO, dünyanın dört bir yanından savunma ve havacılık sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getiriyor.

120'den fazla ülkeden 1478 firma, 178 yabancı alım heyeti ve 25'i bakan düzeyinde olmak üzere 312 resmi heyet SAHA EXPO'ya katılıyor.

BHA-Habermerkezi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin savunma sanayisindeki hızlı büyümeyi ve ihracatın artışını vurgulayarak, “Milli Teknoloji Hamlemizin işaret fişeğini yakan bu güçlü ivmeyi asla kaybetmeyeceğiz.” dedi.

SAHA EXPO, Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi "SAHA İstanbul" tarafından 22-26 Ekim tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) düzenleniyor.

Fuarın açılışına, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar ile dünyanın önde gelen savunma sanayi şirketleri temsilcileri katıldı.

Bakan Kacır, SAHA EXPO'nun dünyanın dört bir yanından savunma ekosisteminin tüm paydaşlarını bir araya getirdiğini belirterek şunları söyledi:

90 bin metrekare kapalı alanda 1400'den fazla firma, en yeni savunma çözümlerini sergileyecek. Bu beş günlük organizasyon boyunca, savunma sanayisinin küresel ölçekte kalbi İstanbul'da atacak.

Kacır, Türkiye'nin savunma sanayisinde kaydettiği ilerlemeyi ve yerlilik oranındaki artışı vurgulayarak, "Ürün, sistem ve alt sistem bazlı yerlileşme çalışmalarımız neticesinde yerlilik oranımızı yüzde 20'lerden yüzde 80'lerin üzerine çıkardık." dedi.

  

Kacır, Türkiye'nin savunma sanayisinin muadillerine göre kabiliyet avantajı ve rekabetçi maliyetleri sunmasının yanında, ülkenin stratejik hamlelerinde güç çarpanı olmaya devam ettiğini belirtti.

Bakan Kacır, Türkiye'nin savunma sanayisinin ihracatının geçen yılda 5,5 milyar dolara ulaştığını ve bu yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artış gösterdiğini açıkladı.

Kacır, Türkiye'nin savunma sanayisinin, KIZILELMA ve ANKA-3 gibi yeni nesil teknolojilerle ülkeyi daha ileri bir noktaya taşıyacağını vurgulayarak, "Yerli mühimmatlarımızla görev icra edecek yeni nesil İHA’larımızla tam bağımsız Türkiye yolunda emin adımlarla ilerliyoruz." dedi.

Bakan Kacır, Türkiye'nin beşinci nesil savaş uçağı KAAN'ın bu yıl ilk uçuşlarını gerçekleştirdiğini ve tüm dünyada ses getirdiğini duyurdu. Ayrıca, yeni nesil otonom su üstü deniz platformu MARLIN'in Türk ordusunun envanterine kazandırıldığını belirtti.

Bakan Kacır, Türkiye'nin savunma sanayisinin, kamikaze dronları, hipersonik balistik füze sistemleri ve yapay zeka destekli hava savunma sistemleri gibi yeni teknolojiler geliştirme çalışmalarını başarıyla sürdürdüğünü belirtti.

Bakan Kacır, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanındaki gelişmelerine değinerek, "Uzaydaki gözümüz" İMECE ile yer yüzünün her noktasından hiçbir kısıt olmadan yüksek çözünürlüklü görüntü alınabildiğini belirtti.

Bakan Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, Türkiye'nin askeri ve siyasi bağımsızlığını perçinleyecek inisiyatifleri desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. Ayrıca, yatırım teşvikleri, altyapı ve finansman imkanları gibi pek çok farklı teşvik enstrümanını yatırımcıların hizmetine sunduklarını belirtti.

Bakan Kacır, TÜBİTAK aracılığıyla bin 493 savunma sanayi projesine ve 2 bin 233 bilim insanına ve gencimize 38 milyar lira destek sağladıklarını söyledi.

Programda, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar da birer konuşma yaptı.

SAHA EXPO, 22-24 Ekim tarihlerinde uluslararası düzeyde ve Türkiye'den profesyoneller tarafından ziyaret edilebilecek. Fuar 25-26 Ekim'de ise halka açık olacak.