DOLAR

34,0928$% 0.21

EURO

38,1385% 0.2

STERLİN

45,4523£% 0.31

GRAM ALTIN

2.848,33%0,69

ONS

2.600,12%0,53

BİST100

9.975,61%2,06

a

Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nden “maymun çiçeği” açıklaması

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği  (KTSÇHB), Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), Afrika kıtasında görülen ve “maymun çiçeği” olarak da bilinen mpox virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan ettiğini hatırlattı.

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Maymun Çiçeği Hakkında Bilgilendiriyor

Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği (KTSÇHB) Asbaşkanı Dr. H. İlker İpekdal, Kıbrıs Türk halkını Maymun Çiçeği Virüsü hakkında bilgilendirmek amacıyla bir açıklama yaptı. İpekdal, KKTC’nin coğrafi konumu nedeniyle dünyadaki sağlık ve salgın hastalık gelişmelerinden etkilendiğini vurguladı.

Maymun çiçeği virüsünün çiçek hastalığına benzediğini ancak daha hafif bir hastalık olduğunu belirten İpekdal, virüsün ilk olarak 1958 yılında bir maymun üzerinde görüldüğünü ve 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde ilk kez insan üzerinde tespit edildiğini söyledi. 2003 yılında Afrika dışındaki ilk vakasının görüldüğünü de ekleyen İpekdal, virüsün yeni bir virüs olmadığını vurguladı.

İpekdal, virüsün ölümcül olma oranının yaklaşık %1 olduğunu ancak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre yeni varyantta bu oranın %4’e kadar çıkabildiğini belirtti. Açıklamasının devamında İpekdal, toplumun bedensel sağlığının korunması kadar ruhsal sağlığının da önemli olduğunu ve aşırıya kaçan uygulamaların ve açıklamaların önlenmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca salgın/pandemi önlemleri ile ekonomi dengelerinin sağlanması konusunda geçmişte yapılan hatalardan ders alınması gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Antik kent kazılarından bir keşif daha

HIZLI YORUM YAP