DOLAR

34,2452$% 0.28

EURO

37,6376% -0.37

STERLİN

45,0841£% 0

GRAM ALTIN

2.921,73%0,22

ONS

2.653,23%-0,08

BİST100

9.109,34%2,37

a

Sinan Adıyaman: “ABB’nin okulları temizlemesi çok önemli bir sosyal belediyecilik anlayışı”

Sinan Adıyaman, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin okullardaki temizlik yardımının toplum sağlığı açısında önemli sahip olduğunu vurguladı. "Bunlara önem verilmezse meydana gelebilecek bir çok sağlık problemi ve salgın hastalıklar var." diyen Adıyaman, bu durumun eğitimi sekteye uğratabileceğine dikkat çekti.

NİSA NUR BACAK / ANKARA-BHA

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) eski başkanı ve Ortopedi ve Travmatoloji, El Cerrahisi alanında uzman olan Doktor Sinan Adıyaman, okulların temizliğiyle ilgili tartışmalara dair önemli açıklamalarda bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) okullara temizlik malzemesi ve personel desteği sağlama çabalarını toplum sağlığı açısından önemli bulan Adıyaman, bu desteğin engellenmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Adıyaman, belediyelerin sosyal ve kamusal sorumluluk anlayışıyla bu desteği sağlamaya çalıştıklarını, ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın engellemesinin toplum sağlığı için ciddi sorunlara yol açacağını vurguladı.

Adıyaman, okullarda öğretmenlerin ve öğrencilerin sağlıklı bir eğitim ortamına sahip olmaları için her alanın detaylı ve özenli bir şekilde temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Öğretmen ve öğrencilerin sağlıklı bir biçimde eğitim süreçlerini sürdürebilmeleri için, sınıfların, koridorların ve tuvaletlerin uygun temizlik malzemeleriyle temizlenmesi gerektiğini belirtti. Öğrencilerin okul temizliği konusunda bilinçli davranmalarının önemini vurgulayan Adıyaman, öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda temizliği sağlamasının gerekli olduğunu belirtti. Okulun genel temizliğinin düzenli olarak yapılması ve çöplerin atılmasının düzenli olarak sağlanması gerektiğini ifade etti.

“Okulların temizlenmemesi ishal, göz enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların baş göstermesine yol açıyor”

Özellikle kalabalık sınıflarda hijyen yetersizliğinin ishal, göz enfeksiyonları ve solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların yayılmasına neden olduğunu vurgulayan Adıyaman, çocukların yetişkinlere göre daha az gelişmiş hijyen alışkanlıklarına sahip olduğunu hatırlattı. Adıyaman, sağlıklı bir şekilde okula gelen çocukların, yetersiz hijyen koşulları nedeniyle hastalanabileceğini ve bu durumun aile bireylerine hastalık bulaştırarak toplumsal yayılımı hızlandırabileceğini belirtti.

Eğitim kurumlarının hijyen standartlarına uymamasının birçok sağlık problemi ve salgın hastalığa yol açabileceğini belirten Adıyaman, bunun da eğitim süreçlerini sekteye uğratabileceğini ifade etti.

Okullarda yaşanan temizlik kriziyle ilgili basında çıkan fotoğraflara değinen Adıyaman, müdürlerin tuvaletleri temizleme ve velilerin temizliğe çağrılma gibi görüntülerin tasarruf tedbirlerine bağlandığını ancak bunun potansiyel sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Okulların açılmadan önce Milli Eğitim Bakanlığı’nın temizlik personelini ve ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini vurgulayan Adıyaman, ekonomik sorunlar olsa da okulun büyüklüğüne göre temizlik personeli alınması gerektiğini, bu alanda eksiklikler olduğunu ifade etti.

Kış mevsimi yaklaşıyor, influenza ve covid gibi hastalıklar hijyen kurallarına uyulmazsa yayılabilir

Adıyaman, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte kapalı alanlarda ve kalabalık sınıflarda solunum yolu enfeksiyonlarının yayılma riskinin arttığına dikkat çekti. Adıyaman, kalabalık sınıflar ve kapalı ortamlar nedeniyle solunum yolu enfeksiyonlarının, özellikle influenza ve covid gibi hastalıkların hijyen kurallarına uyulmaması durumunda yayılabileceğini belirtti. Çocukların bulunduğu sınıfların ve tuvaletlerin temiz olmasının bu tip hastalıkların bulaşma riskini azaltacağını vurgulayan Adıyaman, çocukların ellerini yıkayabilecekleri ve ağızlarını silebilecekleri tek yerin okul tuvaletleri olduğunu hatırlattı. Tuvaletlerde hijyen kurallarına uyulmamasının üst solunum yolu enfeksiyonlarının ve covid gibi yaygın hastalıkların hızla yayılmasına neden olarak aileleri de enfekte edebileceğini ve toplumsal hastalıkların doğmasına yol açabileceğini belirtti.

Sinan Adıyaman, okulların temizliğinin sadece eğitim kalitesi için değil, aynı zamanda toplum sağlığı için hayati bir gereklilik olduğunu söyleyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İstanbul'da depo yangını

HIZLI YORUM YAP