DOLAR

34,3585$% 0.17

EURO

37,0870% -1.11

STERLİN

44,5220£% -0.64

GRAM ALTIN

3.027,69%0,15

ONS

2.742,15%-0,02

BİST100

8.618,57%-0,52

SİVİL DİPLOMASİYE ADANMIŞ BİR İSİM

İYİNİYET BÜYÜKELÇİSİ MUSA KARADEMİR

BDU’yu tanıtabilir miyiz? Üyeleri kimlerdir?

BDU Uluslararası İş İnsanları ve Diplomatlar Birliği, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Anayasası ile Dernekler Kanunu’nun öngördüğü koşullara uygun olarak, 2021 yılında kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur ve dernek statüsündedir. Genel tanımla amacımız ise iş insanlarıyla, diplomasiyi bir araya getiren yeni nesil bir STK olmaktır. Sivil diplomasi çerçevesinde, ülkemizin uluslararası arenada tanıtımını sağlamak ve Türk iş dünyasına küresel ölçekte yatırım, ihracat, rekabet, marka ve işbirliklerini geliştirmeleri konularında destek olmaktır. Ayrıca sivil diplomat kavramını geliştirmek ve bu konuda donanımlı sivil diplomatlar yetiştirmektir.

BDU her ne kadar iki yıl önce kurulsa da arka planında 20 ile 40 yıllık bilgi birikimine ve tecrübeye sahip uluslararası deneyimleri olan seçkin üyelerce kurulmuştur. Bünyesinde yurtiçinden ve yurtdışından emekli diplomatlar, fahri konsoloslar, siyasetçiler, bürokratlar, akademisyenler, sanatçılar, iş insanları, profesyonel yöneticiler, hukukçular, kendi alanlarında uzman ve danışmanlar vardır. Kurucular Kurulumuz, Yönetim ve Denetim Kurulumuz ile Yüksek İstişare Konseyi, Yüksek Sanat Konseyi ve Akademik Konsey gibi alt bileşenlerimiz bünyesinde yer alan üyelerle birlikte, BDU yoğun bir çalışma programı içindedir. BDU üyelerinin her biri, BDU dışında, farklı sivil toplum kuruluşlarında da görev yapmaktadır. Kısacası BDU, iş insanlarıyla, diplomasiyi bir araya getiren yeni nesil bir STK’dır.

BDU Nasıl doğdu? Nasıl bir sivil toplum kuruluşudur?

BDU aslında sivil diplomasi gerçekliğinden yola çıkmıştır. Kendi alanlarında yetkin, bilgi-birikimi ve yöneticilik vasıfları üstün, farkındalık yaratma becerisi olan ve sivil toplum diyalogunun gücüne inanan insanların bir araya gelmesiyle doğdu diyebiliriz.

BDU, değişen ve dönüşen yenidünyanın kodlarını doğru okuyan ve uluslararası ilişkilerde üçüncü sektör olarak STK’ların gücüne inanan yeni nesil bir kuruluştur. BDU, küresel ticaretin gelişmesi ve dünya barışının korunması için çaba harcamaktadır. Aynı zamanda da insanlığın sürdürülebilir bir çevrede, doğayla bütünleşik, istikrarlı yaşaması için, ekonomik ve ticari işbirliklerini, yatırım fırsatlarını, ortaklıkların değerlendirileceği ortamlar oluşturma hedefindedir. Ayrıca sivil diplomatik becerilerini hem ülkemizin hem de iş dünyasının yararına kullanmak üzere örgütlü bir yapıdır.

BDU’yu sivil diplomasi yürüten bir kuruluş olarak tanımladınız? Bize sivil diplomasiyi anlatır mısınız? Kamu diplomasisi ile arasındaki fark nedir?

Sivil diplomasi esasen tarafı devletler olmayan bireylerin veya devlet dışı kurumların yürüttüğü diplomatik faaliyetler bütünüdür.  Sivil diplomasi, devletlerarası geleneksel diplomasinin dışında, sivil toplum kuruluşlarının, özel sektörün, iş dünyasının, üniversitelerin, yarı kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin, düşünce kuruluşlarının kısacası devlet dışı organizasyonların yürüttüğü ilişkiler bütünüdür diyebiliriz.

Kamu diplomasisi ise devletlerarası ilişkilerin nüvesini oluşturur. Devletlerarası ilişkilerde, diplomasi, diplomatik misyon temsilcileri (Büyükelçiler, elçiler, konsoloslar, maslahatgüzarlar, ataşeler vs.) üzerinden yürütülür. Her devleti en yüksek düzeyde temsil eden ise “büyükelçi”dir.

Bugün sivil diplomasi başlığı altında, ticaret diplomasisi, dijital diplomasi, kültür diplomasisi gibi çok çeşitli ve etken tanımları vardır ve her şeyden evvel propaganda yerine lobicilik yürütülür.  Sivil diplomasi de eşitlik ilkesi vardır ve karşılıklı bağımlılık vardır.

Siz daha önce yazdığınız bir makalede “sivil diplomat” kavramından bahsettiğiniz? Sivil diplomat kimdir? Ne iş yapar? Diğer diplomatlar gibi ayrıcalıkları var mıdır?

Öncelikle diplomat kavramını açıklamalıyım. Devletlerarası ilişkilerde uluslararası hukukun tanımladığı yetki ve dokunulmazlık çerçevesinde, ülkesini temsil etmek ve hizmet vermek üzere seçilen kişilere diplomat denir. Diplomatlar, büyükelçilik binası/konutunda “diplomatik dokunulmazlık” zırhı ile ülkelerinin menfaatleri doğrultusunda görev yaparlar. 

Sivil diplomat ise, diplomasi kültürünü, görgü, vizyon, bilgi-birikimle harmanlayarak, bağlı olduğu kurumu veya sivil toplum kuruluşunu temsil eden kişidir diyebiliriz. Sivil diplomatlar elbette, kamu diplomatları gibi geniş haklara, imtiyazlara ve dokunulmazlıklara sahip değildir. Daha çok lobicilik ağırlıklı çalışırlar.

Sivil diplomatlar, mesleki alanda ve kariyer planlarında ulusal ve uluslararası düzeyde belli saygınlığa erişmiş, insani fayda sağlayan, küresel sorunların çözümüne katkı sunan kişilerden oluşur. Hemen altını çizmem gerekir ki sivil diplomat kavramı dünyada yeni bir kavram olduğu için, sivil diplomatlara ilişkin düzenleyici bir kriterler henüz netleşmemiştir. Şunu hemen belirtmek gerekir ki sivil diplomasi şemsiyesi altında, sivil diplomat kavramı gelişmeli ve bunun hukuku alt yapısı oluşturulmalıdır.

BDU ve Sivil Diplomasi hakkında verdiğiniz bilgiler ışığında, BDU’nun gelecek vizyonu nedir? Kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?

Genel anlamda diplomasi, sivil diplomasi, kamu diplomasisi, sivil diplomat gibi kavramlar hakkında sorduğunuz sorulara, biraz akademik ve teknik açıklamalar yaptım ancak, sorularınıza net cevaplar verebilmek için de bu gerekliydi.

Bu açıklamalarımın ardından BDU’nun ilk öncelikleri arasında elbette global düzlemde sivil diplomasi çalışmaları yürütmek ve sivil diplomat kavramını genele yaymaktır. Sivil diplomat yetiştirme kursları açmak da amaçlarımız arasındadır. Bir de buna sivil diplomasi/sivil diplomat tanımlarını yaparak, uluslararası kurumsal ve hukuki bir zemine oturtmaktır.

BDU, halen Büyük Britanya ‘da kayıtlı olan ve Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Dünya Gençlik Konseyi, Avrupa Şeffaflık Örgütü gibi uluslararası örgütlere kayıtlı (Registration) bulunan “EODP-Avrupa Barış ve Kalkınma Teşkilatı’nın Türkiye başkanlığını iyiniyet büyükelçisi olarak yürütmektedir.

Biz BDU’yu Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına yakışır şekilde, gelecekte sivil küresel oyuncu olarak görüyoruz. Gelecekteki vizyonumuz ve küresel hedeflerimiz ise;

– Sivil Diplomasi (Ekonomi, Kültür, Sanat vb.) ve Lobicilik,

– Birleşmiş Milletler ve BM’e Bağlı Kuruluşlala Etkin Diyalog ve İşbirliği,

– BM Kalkınma Programları ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ne Destek Olarak, Ortak Projeler Yürütmek,

– AB-Türkiye İlişkilerinin Derinleştirilmesi ve Gümrük Birliği’ne katkı,

– AB Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Zirvesi’ne Uyum ve Destek,

– Uluslararası Ekonomi, Yatırım ve Ticaretin Geliştirilmesi,

– Dijital Dönüşüm, Girişimcilik, Endüstri 4.0/5.0’ı Desteklemek

– Bilim, Kültür ve Sanatı Desteklemek

BDU Kurucu Başkanı olarak Son Cümleniz?

Dünya değişiyor, dönüşüyor ve dijitalleşiyor. Klasik alışkanlıklar, davranış biçimleri şekil değiştiriyor. Dünyada değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu var sayarsak, bizim de değişimi yaşıyor olmamız kaçınılmaz olacaktır. Hepimiz sivil toplumun gücüne inanmalıyız ve örgütlü toplumlar olmalıyız. Hak aramanın, savunuculuk görevi üstlenmenin en iyi yolu da sivil toplum kuruluşları altında bir araya gelmek ve politik süreçlerde etkin olmaya çabalamalıyız.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

ABDULGANİ YAVUZ “UN ACI GÜNÜ

HIZLI YORUM YAP