Sivil Havacılık Kanunu
- Sektörde rekabeti artırmak ve diğer konularla ilgili 26 Nisan 2001 tarihinde yayınlanan kanunla mevcut kanunun 25. Maddesi değiştirilmiştir.
Kamulaştırma Kanunu
- İdarelerin yurttaşları mağdur etmemesi için yeterli ödenek temin etmeden kamulaştırma işlemlerinin önüne geçmek amacıyla 05 Mayıs 2001 tarihinde yürürlüğe giren bu kanun çıkartıldı.
Merkez Bankası Bağımsızlaştı
- 05 Mayıs 2001 tarihinde yürürlüğe giren 4651 sayılı “ T.C. Merkez Bankası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “ ile bankanın temel amacının piyasanın fiyat istikrarını sağlamak ve ülke para politikasının belirlenmesinde ve uygulanabilmesinde TEK YETKİLİ ve SORUMLU olduğu hükme bağlanmıştır.
Böylece, siyasal iktidarların Merkez Bankası üzerinde ki baskısına son verilmiş ve bu kanun ile siyasal iktidarların karşılıksız para basmalarının da önüne geçilmiştir.
Telekom Kanunu
- 23 Mayıs 2001 tarihinde yürürlüğe giren 4673 sayılı kanunla, “ Telgraf ve Telefon Kanunu ” unda değişiklik yapılmış ve devletin elinde bulunan hisse dışında Türk Telekom’un tüm hisselerinin özelleştirilme adı altında satılabileceği ancak yabancı hisse oranının % 45 i geçemeyeceği hükmü getirilmiştir.
Doğalgaz Kanunu
- Yeni bir arz kaynağı olarak 1996 yılında İran ile doğalgaz alım anlaşması imzalanmıştır. 2001 yılında da ilave bir kaynak olarak devreye girmiştir.
- 1997 yılında Rusya ile Karadeniz üzerinden gelen boru hattından ( Mavi Akım ) tedarik edilmek üzere 25 yıl süre ile doğalgaz alım anlaşması imzalanmıştır ve 2003 yılında ise fiili olarak devreye girmiştir.
- Ayrıca 2001 yılında Azerbaycan ile 15 yıllık doğalgaz alım anlaşması imzalanarak ülkeye yeni bir arz kaynağı kazandırılmıştır.
- Doğalgazın kaliteli, sürekli, ucuz, rekabete dayalı esaslar çerçevesinde ve çevreye zarar vermeyecek biçimde tüketicilerin kullanılması için doğalgaz piyasasının serbestleştirilmesi, mali açıdan güçlü ve istikrarlı bir doğalgaz piyasasının oluşturulması ve bağımsız bir düzenleme ve denetimin sağlanması için 01 Haziran 2001 tarihinde yürürlüğe giren 4646 sayılı “ Doğalgaz Piyasası Kanunu “ çıkartılmıştır.
- Bu kanunun yayınlanmasından sonra EPDK’ nın da katkılarıyla şehir içi doğalgaz dağıtım ihale süreçleri hız kazanmıştır.
Tuz Kanunu
- Tuz işletmeciliğin önü açılmak amacıyla 26 Haziran 2001 tarihinde yürürlüğe giren 4683 sayılı kanunla “ Devlet Tekeli Dışında İşletilecek Tuzlar Hakkındaki Tüzük “ yürürlükten kaldırılmıştır.
Uluslararası Tahkim Kanunu
- Bu kanunla, yabancılık unsuru taşıyan ve tahkim yerinin Türkiye olarak belirlendiği veya bu kanun hükümlerinin taraflar ya da hakem veya hakem kurulunca seçildiği uyuşmazlıklar uygulanacaktır.
Şeker ve Tütün Kanunu
- 19 Nisan 2001 tarihinde yürürlüğe giren 4634 sayılı kanun ile yurtiçi şeker talebinin yurtiçi üretimle karşılanması ve gerektiğinde dış satıma yönelik olarak şeker üretimindeki usul ve esaslar ile fiyatlandırma, pazarlama şart ve yöntemleri yeniden düzenlenmiştir.
- 05 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren “Tütün Kanunu “ ile de Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğü yeniden yapılandırılmıştır.
Kamu İhaleleri Saydamlaştırıldı
- Kamu ihaleleri, siyasi iktidarların siyasetten rant elde ettiği bir kapıydı.
Ecevit Hükümeti bunu önlemek için 22 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren “ Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu “ nu çıkararak kamu ihalelerinde siyasal kayırmacılığın önlenmesinde büyük adım atmış oldu.
Denetimsiz Fon ve Vakıflar
- Özellikle 80 li yıllarda başlatılan fonlar, ülke yönetiminde sorumsuz ve denetimsiz harcamaların kaynağı olmuştur.
Keza, bazı vakıflar da yine muhtelif kamu kuruluşlarında ve özellikle de yerel yönetimlerde denetimsiz harcamaların ve hatta rüşvetin, yolsuzluğun aracı olarak kullanılmıştır.
Bu sebepten muhtelif tarihlerde çıkarılan yasalarla denetimsiz fonlar kaldırılmış olup, Vakıflarla ilgili olarak da çeşitli düzenlemeler yapılsa da parasal açıdan denetimi yeterince denetim altına alınamamıştır.
Endüstri Bölgeleri
- İleriki dönemlerde yerli ve yabancı yatırımcıların nitelikli Endüstri Bölgeleri kurulması amacıyla bürokrasi engeline takılarak geciken işlemlerini en geç 3 aya indirerek gerekli kolaylığı sağlamak için 19 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren “ Endüstri Bölgeleri Kanunu “ nu çıkarmıştır.
İstihdamı Teşvik Yasası
- İstihdamı teşvik amacıyla Mart 2002 tarihinde yapılan yasal düzenlemeye göre işverenlere SSK ve İşsizlik Sigortası Primlerini erteleme olanağı sağlanmıştır.
Böylece ertelenen SSK ve İşsizlik Sigorta Primlerinin işveren hisseleri tutarında erteleme süresi içinde gecikme zammı alınmayarak, işverenleri işçi ücretlerinden kestikleri Gelir Vergilerinin ödemesine de kolaylık getirmiştir.
( yarın devam edecek )