Suriye’de dengeler değişiyor, rejim geri adım attı
Suriye’de rejim karşıtı silahlı gruplar, stratejik bölgelerde ilerlerken Esed rejimi, 2018’de kimyasal saldırılarla ele geçirdiği Şam’ın Doğu Guta bölgesindeki mevkilerini boşaltmaya başladı. Öte yandan muhalifler, Suriye’nin güney ve kuzeyindeki önemli bölgelerde kontrolü ele geçiriyor.
ANKARA-BHA
Şam'daki Beşşar Esad rejiminin, 2018'de kimyasal saldırı sonrasında ele geçirdiği Doğu Guta'daki mevzilere artık hâkim değil. 27 Kasım'dan itibaren yoğunlaşan çatışmalar neticesinde rejim güçleri bölgeden çekiliyor. Silahlı muhaliflerin Şam'ın güney banliyölerine girmesinin ardından rejim, Haresta, Arbin ve Duma gibi Doğu Guta bölgelerini terk etti.
Rejimin 2018 Yılındaki Doğu Guta Yer Değiştirme Harekâtı
21 Ağustos 2013'te Esad rejimi, muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta'da kimyasal silah kullanarak 1400'ü aşkın sivilin ölümüne yol açmıştı.
Rus hava desteğiyle Suriye rejimi ve İran destekli grupların 2018'de Doğu Guta'da gerçekleştirdiği şiddetli saldırılar ve kuşatmalar, binlerce sivilin ölümüne ve insani yardımın engellenmesine neden olmuş; bölgedeki muhalifler Nisan 2018'de bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
Suriye'de Son Gelişmeler
Halep'in batı kırsalında 27 Kasım'da başlayan çatışmalar, rejim güçleri ile muhalifler arasında şiddetli bir şekilde devam ediyor.
30 Kasım'da muhalifler Halep'in büyük bölümünü ele geçirdi ve İdlib'de kontrolü sağladı.
Şiddetli çatışmaların ardından 5 Aralık'ta Hama'nın da kontrolü muhaliflerin eline geçti.
Şam'a stratejik öneme sahip Humus'taki bazı yerleşim yerlerini ele geçiren muhalifler ilerleyişini sürdürüyor.
Dera'da 6 Aralık'ta başlayan operasyonla muhalifler il merkezini geri aldı.
Suveyda ili 7 Aralık'ta, Kuneytra il merkezi de aynı gün muhaliflerin kontrolüne geçti.
Suriye Milli Ordusu'nun 1 Aralık'ta Halep kırsalında başlattığı Özgürlük Şafağı Harekâtı ile Tel Rıfat, PKK/YPG'den temizlendi.