DOLAR

34,1273$% -0.01

EURO

38,1207% -0.03

STERLİN

45,5541£% -0.16

GRAM ALTIN

2.882,53%0,27

ONS

2.630,59%0,33

BİST100

9.900,25%-0,76

a

Taşeron işçi kadroları (2016) – Kadroya geçişler ne zaman? Taşeron kadrosu son durum ne?

Taşeron işçi kadroları ne zaman verilecek? Taşeron kadrolarında son durum ne? 2 Mayıs 2016 kamuda ve belediyede çalışan taşeron işçi kadroları ile ilgili haberler www.gazetefark.com adresinde sizlerle…

taseron-isci-kadrolari-son-durum-taseron-iscilere-kadro-verilecek-mi

Taşeron işçi kadroları ne zaman verilecek? sorurusunun cevabı heyecanla bekleniyor. Geçtiğimiz aylarda Başabakan Ahmet Davutoğlu’nun verdiği müjde sonrasında 720 bin işçinin kadroya geçemesi ile ilgili düzenlemeler devam ederken kadroya geçiş süreci ile ilgili ayrıntılarda netleşmeye başlıyor. Taşeron kadroları son durum haberleri Kamuda ve belediyede kadro bekleyen taşeronler için en çok ilgi çeken konular arasında yer alıyor. Peki, taşeron kadroları ne zamanverilecek? Başbakan’ın işçilere kadro haberinin ardından yaşanan gelişmeler sonrasında Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın taşeron işçilerin “özel sözleşmeli personel” statüsü olacağını belirtmesi üzerine özel sözleşmeli personel nasıl olacak? Sorusunun cevabı kadro bekleyen taşeronlar tarafından büyük merak konusu olurken kadroya alınacak 720 bin işçinin  kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları devlet güvencesinde olacak.Taşeron işçiler kadroları; Hazine, Çalışma Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve işçi memur sendikalarının görüşlerinin alınması sonrasında Maliye Bakanlığı’na teklif etmesi sonrasında Bakanlar kurulu tarafından belirlenmektedir. Taşerona kadro ne zaman? Taşeron işçilerin merakla beklediği düzenlemeye Bakanlar Kurulu’ndan da onay çıktı. Meclis’te ele alınacak olan düzenlemenin 720 bin 277 kişinin kamuya geçişi yapılacak fakat, bu durumdaki çalışanlar, ‘657 sayılı devlet memuru’ olamayacak, buna karşın ‘özel sözleşmeli personel’ statüsüyle kamu güvencesinde çalışacaklar. Taşeron işçiler kadroya ne zaman geçecek? sorusunu cevabı ve Taşeron işçi son durum gelişmeleri ve detayları haberin ayrıntılarından ve ajanshaber.com dan öğrenebilirsiniz.

TAŞERON İŞÇİLERİN ÖZLÜK HAKLARI DEVLET GÜVENCESİNDE OLACAK

Taşeron işçiler ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’dan kamuda çalışan taşeron işçilerinin istidahdamına dair yapmış olduğu açıklamdan sonra hükümet, taşeron işçilerle ilgili düzenlemelerde son rötuşları yaptı. Bakanlar kurulundan 720 bin kişinin kamuya geçişine onay çıkarken; bu kişilerin kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları devlet güvencesinde olacak.Taşeron işçilerin merakla beklediği düzeneleme ile ilgili Bakanlar Kurulu’ndan da onay çıkması sonrasında Meclis’te ele alınacak olan düzenlemelerle 720 bin 277 kişinin kamuya geçişi yapılacak. Kadroya geçecek olan Taşeron çalışanlar, ‘657 sayılı devlet memuru’ kanunuba tabi olamayacak, buna karşın ‘özel sözleşmeli personel’ statüsünde kamu kurum ve kuruluşlarında devlet güvencesinde çalışacaklar.

ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL STATÜSÜ NE ANLAMA GELİYOR?

Taşeron Kadroları ile ilgili sona yaklaşırken, yeni gelişmeler yaşanıyor. Başbakan’ın işçilere kadro haberinin ardından Maliye Bakanı Naci Ağbal taşeron işçilerin “özel sözleşmeli personel” statüsü olacağını belirtti.  Katıldığı bir televizyon programında Taşeron kadroları ile ilgili konuşan Ağbal, “Bu kişiler özel sözleşmeli personel olacak. 3 yıl da bir sözleşme yenilecek. 3 yıllık arayla bu statüler yenilenecek. Kadroya alındıktan sonra üç yıl sonra sözleşmeler yenilecek. Kamuda farklı statüler var. Memur statüsü var, işçi statüsü var. Yani bu yeni bir statü. Bu kişileri memur kadrosundan almıyoruz. Bu kişileri özel sözleşmeli personel olarak kadroya alacağız. Ama kamuda çalışan, kamu bünyesinde çalışan, yeni statüde çalışacaklar” dedi. Ağbal, belediye şirketlerinde çalışanların bu kapsama alınmadığını da belirtti. Maliye Bakanı, yeni statü ile kadroya alınacak işçilerin, emekli olana kadar haklarından faydalanacaklarını söyledi. Ağbal, emekliliğe hak kazananların bu durumdan yararlanamayacağı ifade edildi.

TAŞERONLARIN STATÜSÜ: ÖZEL SÖZLEŞMELİ

Taşeron kadroları ile ilgili olarak önceki gün Bakanlar Kurulu’nda konunun ayrıntıları ve kurum kurum detaylar değerlendirildi. Konu ile ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bakanlara brifing verilirken, önümüzdeki günlerde Meclis’te ele alınacak düzenlemenin özetle ana hatları ise şöyle;
– Taşeron işçiler için ‘özel sözleşmeli personel’ adıyla yeni bir statü oluşturuluyor.
– Taşeron durumunda bulunan çalışanların kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları, çalışma şartları, geçişle birlikte devlet güvencesinde olacak. Sosyal güvenlik yönünden 4/a’lı (SSK) olacaklar.
– 1 Kasım 2015 seçimleri öncesinde kamuda taşeron olarak çalışmaya başlayan insanlar kapsamda bulunuyor.

TAŞERON İŞÇİLERİN KAMUDA İSTİHDAMINDA HAK-İŞ’TEN ÇARPICI ÖNERİLER

Taşeron işçilerin istihdamında izlenecek metodlar açısından asıl iş ve yardımcı iş ayrımı yapılmaksızın bütün taşeron işçileri halen çalıştıkları kurumlarda 4857 sayılı yasaya göre işçi olarak istihdam edilmesi gerektiği öneriliyor.

Bu bağlamda bütün işçilerin kıdemleri ile beraber şu anki çalışma şartları ve ücretleri ile hizmet sözleşmelerinin devri yoluyla kamuda istihdam edilmeleri gerektiği ifade ediliyor. İkramiye hakkından yararlanma şartları performansa göre olmalı Sendikanın 6772 sayılı Kanun gereğince ödenen ikramiyelerle ilgili de önemli önerileri var. Buna göre, 6772 sayılı Kanun’dan doğrudan yararlanılmayacak, gerekli performans kriterlerini sağlayanlar faydalanacaktır. 6772 sayılı Kanun’a göre hali hazırda çalışan kamu işçisine ödenen ikramiyenin performansa göre ödenmesini işçi sendikasından duymak oldukça ilginç ve takdire şayan.

GEÇİCİ İŞÇİLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Maliye Bakanı, geçici işçilerin taşeron işçilere göre statü sahibi, hakları belli olan kamu çalışanları olduğunu söyledi ve bu işçilerle ilgili bir çalışmaların olmadığını ifade etti.

TAŞERONLAR KADROYA SINAVLA ALINACAKLAR

Taşeron kadroları ile ilgli düzenler kapsamında her kurum, bazı sınavlar yaparak taşeronları alacak, güvenlik soruşturması yapılacak. Kişilerden, devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suçlarla ilgili haklarında soruşturma ve kovuşturma bulunmama şartı aranacak.

4/B’li sözleşmeli personelin yararlandığı aile ve yiyecek yardımları gibi sosyal haklardan aynı şekilde yararlanacaklar.

TAŞERONLERIN İŞLERİ DEVAM EDECEK

– Kamuya geçecek taşeron işçiler, halen çalıştıkları işlerde çalışmaya devam edecek, maaş ve özlük hakları artık kamu kurumları tarafından yerine getirilecek.
– 1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla ödenmekte olan ücret ve diğer mali haklar esas alınacak.

KADROYA GEÇECEK OLAN TAŞERONLARIN YARIYA YAKINI BELEDİYEDEN OLCAK

Kadroya geçecek olan taşeromlardan en fazla çalışanın 311 bini aşkın kişi ile belediyeler olduğu ifade ediliyor. İl özel idarelerindekiler de hesaba katıldığında 314 bini yerel yönetimlerde bulunuyor. Üniversitelerde 36 bin 551, üniversitelerin döner sermaye işletmelerinde 42 bin 941 taşeron işçi görev yapıyor.

HEM ASIL İŞÇİLER HEM DE YARDIMCI İŞÇİLER İSTİHDAM EDİLECEK

Karayolları Genel Müdürlüğünde düzenlenen protokol imza törenine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu; Ak Parti hükümetlerinin sadece yol ya da köprü yapmadığını, memleketin evlatlarına “Ben de yapabilirim” özgüveni kazandırdığını söyledi. Soylu, 14 yılda önemli işlerin yanı sıra İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, sosyal güvenlik reformu, genel sağlık sigortası gibi birçok konuda düzenlemelerin hayata geçirildiğini anlattı.
Türkiye’nin hedeflerinin gayet açık olduğunu, istikametinden hiçbir şeyin vazgeçiremeyeceğini vurgulayan Soylu,
“İstikametimizden bizi vazgeçirmek, demokrasiyi Türkiye’de etkisiz kılabilmek, milletin iradesini, ortaya koyduğu bu mücadeleyi bir şekilde zayıflatabilmek için her şeyi yapmaya çalışıyorlar, bunun farkındayız. Bir taraftan terörle mücadele ediyoruz, diğer taraftan da işimizi gücümüzü, milletimize vermiş olduğumuz taahhütleri harfiyen yerine getiriyoruz. Geçen yıl 6 bin 417 kardeşimizle akdettiğimiz bir sözleşmeyi, bugün 3 bin 500 kişiyle devam ettirmek ve ortak bir protokolle onlara, ailelerine ve çalışma hayatımıza yeni bir nefes katma konusunda bir iddiayı hep beraber imza edeceğiz.”
Soylu, taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesiyle ilgili bir takım tezviratlar üretildiğini kaydederek “Hem asıl işçileri hem de yardımcı işçileri kamuda istihdam edeceğiz. Bundan sonra kamuda taşeron denilen bir meseleyi de hep birlikte bitirmiş oluyoruz. İstenilen, arzu edilen bu. Yeni bir sistem getiriyoruz. Bu yeni sistem içerinde göreceksiniz ki hem çalışanlarımızın rahat ettiği, hem insanlarımızın yarına umutla baktığı hem çalışma hayatının bir düzen içine girdiği hakkaniyetli bir Türkiye’ye doğru gideceğiz” dedi.

9 BİN 917 TAŞERON İŞÇİ KADROYA KAVUŞTU

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da çalışanların sorunlarının çözümü için yoğun şekilde çaba harcadıklarını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile dün gece geç saatlerde, Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesindeki işçilerin başlattığı açlık grevi konusunda toplantı yaptığını ifade eden Atalay, toplantının ardından işçilerin ikna edilerek açlık grevinin sona erdirildiğini belirtti. Atalay, Türk-İş olarak ülkenin durumunu da göz önünde bulundurarak bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Çanakkale’de kutlama kararı aldıklarını bildirdi.

TAŞERON İŞÇİ KADROLARNE EMEKLİ OLANA KADAR İŞ GARANTİSİ

Taşeron kadrolarının Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 720 bin taşeron işçiye verdiği kamuda kadro müjdenin sorasında detaylar netleşmeye devam ediyor. Taşeron kadorları ile ilgili yeni düzenlemeye göre, kamuda çalışan yaklaşık 720 bin taşeron işçi, 3’er yıllık sözleşme imzalayacak. Kadroya alınan taşeron işçiler emekli oluncaya kadar çalışma garantisi elde edecekler. Yani taşeron işçinin çalışma süresi sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almaya hak kazanılan tarihe kadar olacak. Taşeron işçiler bu hakkı sadece devlet memurluğu ile bağdaşmayan suçlar işlediği kaybedeceklerve böyle bir durumun geçekleşmesi durumunda işten çıkartılacaklar. Eski düzenlemede ise 3 yıllık sözleşme yenileme döneminde taşeron işçinin işten çıkarılma durumu vardı.

TAŞERONLAR ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL OLACAK DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

TAŞERON İŞÇİ KADRO HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN

2016 YENİ TORBA YASA ÇIKTI NELERİ KAPSIYOR TIKLAYIN

TAŞERON YASASI İÇİN TIKLAYIN

TAŞERON KADROLARI NE ZAMAN YASALAŞACAK TIKLAYIN

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

TAŞERON İŞÇİLERE MÜJDE

TAŞERON İŞÇİLER MEMUR KADAR MAAŞ ALACAKLAR DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

YILLIK İZİNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

TAŞERONLARIN KADROYA ALIM SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK

BAKAN SOYLU’DAN TAZMİNAT AÇIKLAMASI

TAŞERON KADROLARINDA 35 YAŞ SINIRI KALKTI

Ayrıca taşeron işçilerin kadroya alınmasında 65 yaşını doldurmamış olmak ve emekli olmamak şartı aranacak. Eski düzenlemede 35 yaş üzerinde taşeron işçi kamuda kadroya geçemiyordu. Ayrıca yazılı ve sözlü sınavdan geçenler için ayrı ayrı ‘pozisyon vizesi’ verilecek. Dolayısıyla yer değiştirme olmayacak. ‘Özel sözleşmeli personel’ modelinde çalıştırılanlar devlette 4-C’lilerin haklarından yararlanacaklar. İşte Maliye Bakanlığı’nın uygulamayı planladığı düzenlemenin detayları:

TAŞERON KADROSUNDA ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL MODELİ

Taşeron kadroları ile igili yeni düzenlemede, işçiler 657 sayılı Devlet Memurları Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine tabi olmayacak. Yeni bir sözleşmeli personel çalıştırılma modeli olacak. Bu modelde personelin seçiminde aranacak şartlar ve uygulanacak sınav, ödenecek ücret, üç yılı geçmemek üzere yapılacak sözleşme süreleri, sözleşme usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

HANGİ KAMU KURUMLARINI KAPSAYACAK

Taşeron işçi düzenlemesi, Genel ve özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları ile bunlara bağlı döner sermayeli idareler, İl özel idareleri ve belediyeler ve bağlı kuruluşları, özel kanunlarla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları kapsayacak.

TAŞERON KADRO DÜZENLEMELERİ HANGİ İŞLERİ KAPSAYACAK

Kamu İhale Kanunu ve diğer ilgili kanunlar kapsamında ve asıl işveren alt işveren ilişkisinin kurulduğu ‘personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında’ yer alan asıl ve yardımcı işleri kapsayacak, Süreklilik arz eden ve 12 ay süren hizmetlere ilişkin işler ile ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği işleri kapsayacak.

TAŞERON DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSAYACAK, HANGİ KOŞULLAR ARANACAK?

Taşeron kadroları ile ilgili düzenlemelerde yeni gelişmeler devam ediyor buna göre, bu düzenlemeler kimleri kapsayacak? Kadroya alınacak kişilerde hangi koşullar aranacak?

  • Kurum ve iş açısından kapsamda olunan kurumlarda çalışanları,
  • Tasarının TBMM’ye sevk edildiği tarih itibarıyla çalışanları,
  • Kapsamdaki idarelerde 1 Kasım itibarıyla da çalışanları,
  • Yaş hariç devlet memurluğuna atanmak için öngörülen genel şartları taşıyanları,
  • 65 yaşını doldurmamış olanları,
  • Emekli aylığı almaya hak kazanmamış olanları,
  • Yapılacak yazılı ve veya sözlü sınavda başarılı olanları,
  • Dava açma dahil her türlü haklarından feragat etmiş olanları,
  • Haftalık çalışma saatinin tamamında idareye ait işyerlerinde çalışanları,
  • Devletin güvenliğine karşı suçlar ile Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarla ilgili olarak hakkında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma bulunmayanları kapsayacak.

ÖNGÖRÜLEN İSTİHDAM TÜRÜ

Özel Sözleşmeli Personel unvanlı pozisyona atanacak.

İhale hak edişlerinin ödendiği bütçe, teşkilat ve birimde istihdam edilecek.

Bu istihdamın usul ve esasları ile haklar ve yükümlülüklere ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla düzenleme yapılacak.

Sözleşme dönemi üçer yıllık periyotlar olarak düzenlenecek.

Sosyal güvenlik yönünden 4/a’lı olacak.

Memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak

TAŞERON İŞÇİLERİN MALİ VE SOSYAL HAKLARI NE OLACAK

1/1/2016 tarihi itibarıyla ihale sözleşmesine göre ödenmekte olan ücret ve diğer mali haklar esas alınacak.

1/1/2016 tarihi itibarıyla mevcut mali hakları, atandığı tarihe kadarki dönemde ‘sözleşmeli personel ücretinde meydana gelen artış oranı’ kadar artırılarak güncellenecek.

4/B’li sözleşmeli personelin yararlandığı sosyal haklardan (aile ve yiyecek yardımları) aynen yararlanacak.

İhale sözleşmesine göre, varsa fazla mesai ücreti ile sosyal hakları dikkate alınmayacak.

KAMUDA TAŞERON İSTİHDAM SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK

Düzenlemeden itibaren otuz gün içinde çalışılan idareye yazılı olarak başvuracaklar. Başvuru süresinin bitiminden itibaren üç ay içinde idare, başvuruyu inceleyip, şartları taşıyıp taşımadığını tespit edecek. Tespiti izleyen üç ay içinde Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine atanacaklar için Maliye Bakanlığınca pozisyon ve isim vizesi, mahalli idarelerin şirketlerinde istihdam edilecekler için ise İçişleri Bakanlığınca isim vizesi yapılacak. Vize işlemi yapılanların bu süreyi izleyen iki ay içinde idarelerince yazılı ve / veya sözlü sınava tabi tutulacaklar. Yapılan sınavlarda başarılı olanların bir ay içinde vize edilen pozisyonlara atanacaklar.

TAŞERON KADROLARINDA YER DEĞİŞTİRME OLMAYACAK

– Yer değiştirme imkanı verilmeyecek.

– Bu madde kapsamında yer alan kamu idarelerinde personel çalıştırmasına dayalı yeni hizmet alımı yapılamayacak.

– Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımına imkan sağlayan mevzuat hükümleri yürürlükten kaldırılacak.

TAŞERON İŞÇİLER NE ZAMAN KADROYA GEÇECEKLER

Taşeon İşçilerin kadroya alınmalarının belli olmasından sonra kadroya alınmalar ile iglili düzenlemeler devam ediyor. Kamuda ve Belediyede çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasını kapsayan düzenlemeleri ve son durum gelişmelerini haberin ayrıntılarından ve ajanshaber.com dan takip edebilirsiniz.

BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU TAŞERON KADROSU AÇIKLAMASI

Taşeron işçiler ile ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’dan son dakika açıklaması geldi. Davutoğlu, kamuda çalışan taşeron işçilerinin istidahdamına dair konuştu. Davutoğlu konu iel ilgili yaptığı açıklamada “Asıl işlerde çalışan personelimizi kamuya alıyoruz. Ayrıca, yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimizi de kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece ister asıl iş olsun ister yardımcı iş olsun, dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak inşallah” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Grup toplantısında Taşeron İşçi kadroları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Yardımcı işlerde çalışanları da kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak. Bu kişiler aynı yerde çalışmaya devam edecekler” şeklinde konuştu.

TAŞERON İÇİLERİN KADROYA ALIMLARINDA SAYI ARTACAK MI

Taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili Kadroya alınacak taşeron sayısı artacak mı? Sorusuna Maliye Bakanı tararafından açıklama geldi. Bakan Naci Ağbal konuyal ilgili soruya, kamuya alınacak taşeron işçilerin sayısının artacağı yönünde açıklamasının söz konusu olmadığını bildirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, dün ve bugün bazı basın yayın organlarında yer alan ve Maliye Bakanı Ağbal’ın “Kadroya alınacak taşeron işçilerin sayısının artacağı, yapılacak düzenlemede kapsamın genişletileceği, taşeron işçilerinin maaşlarının, diğer memurların maaşlarıyla aynı seviyeye getirileceği, taşeron firmaların zarar görmemesi için ellerindeki araç ve makinelerin devlet tarafından satın alınacağı ve ‘1 Kasım 2015 tarihinde çalışıyor olmak’ şartının esnetileceği” yönünde açıklamalar yaptığına ilişkin haberlere açıklık getirildi. Ağbal, bu şekilde açıklamalarının söz konusu olmadığı, konuya ilişkin ilgili bakanlıklar ve taraflarla gerekli çalışmaların devam ettiği ve ilgili tüm tarafların görüşlerinin alındığı belirtildi.

TAŞERON İŞÇİ KADORLARI İLE İLGİLİ BAKAN AĞBAL AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Kamuda görev yapan taşeron kadroları ile ilgili Maliye Bakanı Naci Ağbal açıklamalarda bulundu. Ağbal, 3 aylık bir süreçte kamu kurumlarının müracaatlarının hem yasaya hem de Bakanlar Kurulu kararına göre incelemesi gerektiğini, sonra merkezi kuruluşların, Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının incelemesinin olacağını söyledi. Taşeron kadroları ile ilgili artık sürecin başladığını vurgulayan Ağbal, söz konusu çalışanların kamuda istihdam edilene kadar taşeron firma yanında çalışmayı sürdüreceklerini kaydetti. Taşeron işçilere kadro düzenlemesinden hangi işçiler yararlanacak? Aranan şartlar ne? Mali ve sosyal hakları ne olacak? Kamuda istihdamın yanı sıra belediye ve il özel idarelerinde ile bağlı kuruluşlarında çalışan taşeronların durumu nedir? soruları, AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı, Ekonomi Bülteni’nde cevap buldu. Hangi taşeron işçiler bu haktan yararlanacak?

Ak Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı Ekonomi bülteninde taşeron kadrosu ile ilgili olarak; “Sayın Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun açıklamış olduğu düzenleme, sadece aşağıda belirtilen kamu işyerlerindeki alt işveren (taşeron) işçilerini ilgilendirmektedir. Özel sektör şirketlerine ait işyerlerinde çalışan alt işveren (taşeron) işçileri bu kapsamda değildi” şeklinde açıklamalarda bulunuldu. Buna göre, kadroları kapsayan kurumlar şöyle listelendi.

  • Genel ve özel bütçeli idareler,
    Düzenleyici ve denetleyici kurumlar,
    Sosyal güvenlik kurumları ile bunlara bağlı döner sermayeli idareler,
    İl özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlar,
    Özel kanunlarla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları, bünyesinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım işlerinde çalışan işçilerin kapsama alınması öngörülmektedir.

TAŞERON İÇİYE TAZMİNAT VE EMEKLİK GARANTİSİ

Taşeron işçiler ile iglili kodro gelişmeleri yaşanıyor. Bu gelişmelere göre, kadroya geçecek olan taşeron personel için kıdem tazminatına garanti geliyor. Ya tazminat ödenecek ya haklar aynen devredilecek. Kamuda görev yapan 720 bin taşeronun kadro heyecanı devam ediyor. Maliye Bakanlığı’nın hazırlamaya devam ettiği tasarının 1-2 hafta içinde Meclis’e gelmesi sonrasında 3 ay içerisinde de kadro işlemlerinin tamamlanması bekleniyor. Kadroya geçecek taşeron işçilerin en çok merak ettikleri konu olan tazminatları ile ilgili de iki formülün ortaya çıktığı belirtiliyor. Tazminatları biriken taşeron işçilerin hak kaybı olmayacak. Buna karşı geliştirilen formüllerden ilkine göre, taşeron işçilerin kıdem tazminatı devlet garantisialtında olduğu için öncelikli olarak kurumuna geçiş yapılacak. Masada yer alan diğer bir formül ise biriken tazminatların ödenip geçtiği kurumda kıdeminin yeniden başlaması. Bu iki formülden birisinin tasarıya girmesi bekleniyor. Böylece her ikisinde de taşeron işçiler tazminatlarını kaybetmeyecek. Ya paralarını alıp kıdemlerini yeniden başlatacaklar ya da birikmiş tazminatlarıyla birlikte kamuya geçecekler. Emekli olduklarında ya da işten çıktıklarında da bu paralarını alacaklar.

BELEDİYELER, İL ÖZEL İDARELERİ VE BAĞLI KURULUŞLAR

Halen mahalli idarelerde alt işveren işçisi olarak çalışanlar mahalli idarelere ait şirketlerde işçi olarak istihdam edilecek. Mahalli idarelerin mevcut şirketlerinde çalışanlar aynen çalışmaya devam edecek. Bu şirketlere, personel çalıştırılmasına dayalı işler kapsamında verilecek işler 4734 sayılı Kanunun 22’nci maddesinde öngörülen limit ve şartlara tabi olmadan doğrudan temin yöntemiyle yapılacak.

GEÇİŞ SÜRECİ SONUNDA İHALELER FESHEDİLECEK

Kamuya geçişte ilgili ihaleler öngörülen geçiş sürecinin sonunda feshedilecek.

Fesih dolayısıyla uğranılacak zarar tazmin edilecek (İhale sözleşme bedelinin gerçekleştirilen kısmıyla sözleşme bedelinin %80’i arasındaki farkın %5’i kadar)

Çalışma süresi, sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almaya hak kazanılan tarihe kadar olacak.

Kişisel şartları taşımadığı için kamuya geçişi yapılamayanların, sözleşmenin sona erdiği tarihten sonra hakları ödenmek suretiyle işlerine son verilecek.

Hizmet alım sözleşmeleri kapsamında kıdem tazminatına esas olacak süreler, iş sonu tazminatına ilişkin süreler ile izin sürelerinde dikkate alınacak.

Herhangi bir sebeple boşalan pozisyonlar otomatik iptal edilecek.

AK PARTİ TAŞERON AÇIKLAMASI

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı ekonomi bülteninde, kamudaki taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin sorulara yanıt verildi. Hazırlanan ekonomi bülteninde, hangi işçilerin bu haktan yararlanacağı, aranacak şartların neler olduğu, hangi işlerin kapsama girdiği, özel sözleşmeli personelin mali ve sosyal hakları, kamuda istihdam sürecinin yanı sıra belediye ve il özel idareleriyle bağlı kuruluşlarında çalışan taşeron işçilerin durumuna ilişkin soruların yanıtları yer aldı.

DEVLET MEMURU KADROSUNA ALINMAYACAK

Taşeron kadroları ile ilgili son durum gelişmelerinde Taşeronlar, kadroya alındıktan sonra 3 yıl arayla sözleşmeleri yenilecek. Bu kişiler devlet memuru kadrosuna alınmayacak, sadece özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek. Aynı işte ve aynı özlük haklarıyla çalışmaya devam edilecek, maaş ve özlük hakları taşeron firmalar yerine kamu kurumlarınca yerine getirilecek. 4/B’li sözleşmeli personel, sosyal haklardan aynı şekilde yararlanmaya devam edecek, ihale sözleşmesine göre varsa fazla mesai ücretiyle sosyal hakları dikkate alınmayacak. Belediye ve özel idarelerdeki taşeron işçiler için bu kurumların kuracağı şirketler aracılığıyla istihdam sağlanacak.

TAŞERON KADROLARI İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

Taşeron işçilere kadro müjdesinin verilmesinin ardından konuyla ilgili AK Parti Ekonomi işleri Başkanlığı, Ekonomi Bülteni’nde merak edilen sorulara cevap verdi. Taşeron işçilerin mali ve sosyal hakları ne olacak? Taşeron işçilere kadro düzenlemesinden hangi işçiler yararlanacak? Aranan şartlar ne? Kamuda istihdamın yanı sıra belediye ve il özel idarelerinde ile bağlı kuruluşlarında çalışan taşeronların durumu nedir?

Hangi taşeron işçiler bu haktan yararlanacak?

Sayın Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun açıklamış olduğu düzenleme, sadece aşağıda belirtilen kamu işyerlerindeki alt işveren (taşeron) işçilerini ilgilendirmektedir. Özel sektör şirketlerine ait işyerlerinde çalışan alt işveren (taşeron) işçileri bu kapsamda değildir.

  • Genel ve özel bütçeli idareler,
    Düzenleyici ve denetleyici kurumlar,
    Sosyal güvenlik kurumları ile bunlara bağlı döner sermayeli idareler,
    İl özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlar,
    Özel kanunlarla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları,

bünyesinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım işlerinde çalışan işçilerin kapsama alınması öngörülmektedir. Kamuda hem asıl işlerde ve hem de yardımcı işlerde çalışan yaklaşık 720 bin işçi bu haktan yararlanacak. Bu şekilde özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek işçiler, 12 ay boyunca ve tam zamanlı olarak çalışanlar olup, emekliliğe hak kazananlar ise bu durumdan yararlanamayacak.

Bu kapsamdaki kişilerde aranacak şartlar nelerdir?

Kamu işyerlerindeki alt işveren (taşeron) işçilerinin özel sözleşmeli personel olarak alınabilmesi için aranacak şartlar aşağıda yer almaktadır;

  • Kurum ve iş açısından kapsamda bulunmak,
    Tasarının TBMM’ye sevk edildiği tarih itibariyle çalışıyor olmak,
    Kapsamdaki idarelerde 1 Kasım itibarıyla çalışıyor olmak,
    Yaş hariç devlet memurluğuna atanmak için öngörülen genel şartları taşımak,
    Emekli aylığı almaya hak kazanmamış olmak,
    65 yaşını doldurmamış olmak,
    Haftalık çalışma saatinin tamamında idareye ait işlerde çalışıyor olmak,
    Dava açma dâhil her türlü haklarından feragat etmek,
    Yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavda başarılı olmak,
    Devletin güvenliğine karşı suçlar ile Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarla ilgili olarak hakkında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak. Bu şartların tümünün sağlanması gerekmektedir. Yukarıda belirtilen şartları yerine getiremeyen alt işveren (taşeron) işçileri, özel
    sözleşmeli personel olma hakkından yararlanamayacaktır.

    Hangi işler bu kapsama girmektedir?

    Kamu İhale Kanunu ve diğer ilgili kanunlar kapsamında ve asıl işveren alt işveren (taşeron) ilişkisinin kurulduğu “personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında” yer alan asıl ve yardımcı işlerde,
    Süreklilik arz eden (bir yıl-12 ay) hizmetlere ilişkin işlerde,
    İhale dokümanında personel sayısının belirlendiği işlerde
    çalışanlar bu haktan yararlanabilecektir.

    Söz konusu kapsam dışında kalan 3 aylık veya 6 aylık bir çalışma dönemi için geçici işçi olarak çalıştırılan kişiler bu haktan faydalanamayacaktır.

Belediye ve İl Özel İdareleri ile bağlı kuruluşlarında çalışan alt işveren (taşeron) işçilerinin durumu nasıl olacak?

Belediye ve özel idarelerdeki alt işveren (taşeron) işçileri için, bu kurumların kuracağı şirketler aracılığıyla istihdam sağlanacak.

Diğer bir deyişle Belediyeler ve İl Özel İdareleri ile bağlı kuruluşlarında alt işverende çalışan işçiler bu idarelerin kuracağı kendi şirketlerinde istihdam edilecek.

  • Halen mahalli idarelerde alt işveren işçisi olarak çalışanlar mahalli idarelere ait şirketlerde işçi olarak istihdam edilecek.
    Mahalli idarelerin mevcut şirketlerinde çalışanlar aynen çalışmaya devam edecek.
    Bu şirketlere, personel çalıştırılmasına dayalı işler kapsamında verilecek işler 4734 sayılı kanunun 22’nci maddesinde öngörülen limit ve şartlara tabi olmaksızın doğrudan temin yöntemiyle yapılacak.

Diğer bir ifadeyle belediyelerin kurmuş oldukları şirketlerde çalışanlar mevcut şirketlerinde aynen çalışmaya devam edecekler ve durumlarında bir değişiklik olmayacak.

Sadece Belediyeler ve İl Özel İdareleri ile bağlı kuruluşlarında alt işveren bünyesinde istihdam edilen işçiler mahalli idarelere ait şirketlerde özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek.

TOPLU SÖZLEŞME ZAM HAKKI VAR

taşeron işçiler için bir yeni gelişmeye göre de, taşeronların emeklilik yolu da açılıyor. Özel sözleşme statüsüne geçecek olan taşeronların emeklilikleri ise 4A’lılar yani eski adıyla SSK’lılar gibi düşünülecek. Dolayısıyla bugüne kadar ödedikleri primler ve ilk sigortalı oldukları tarihler de geçerli olacak. Yıl, yaş ve prim şartlarını tamamlayanlar emekli olacak. O yüzden kamuda geçen süreleri de SSK’lı olarak hesap edilecek ve buna göre emeklilik tarihi belirlenecek. Kamuya geçtikten sonra maaşları değişmeyecek olan taşeronların zamları ise devlet memurlarıyla birlikte olacak. Yani kamuya geçen taşeron işçiler her 2 yılda bir yapılan toplu sözleşmegörüşmelerinde ortaya çıkan zam oranlarından faydalanacak. Böylece maaşları Ocak ve Temmuz aylarında iki kez zam görecek. Ayrıca enflasyon farkı oluşursa o da maaşlara eklenecek. Türkiye’nin her yerinde kamu kurumlarında taşeron olarak çalışan vatandaşlar hazırlanacak yeni tasarıyı dört gözle bekliyor. Tasarı ile taşeronlar kamu çalışanı haline gelecek.

15 SORUDA TAŞERON İŞÇİ KADROSU 

Taşeron işçi kadroları ile ilgili açıklamanın gelmesinden sonra, Kamuda asıl ve yardımcı iş yapan 720 bin taşeron işçiye kadro yolu açıldı. Fakat, taşeron işçilerin özel sözleşmeli personel statüsünde istihdam edilebilmleri için bazı şartlar gerekiyor. İşte bu şartlar ve kadro formülü ve taşeron işçilerin yol haritası:

DÜZENLEME KAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR?

Kamu idareleri, belediyeler ve il özel idarelerindeki yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel, düzenleme kapsamında bulunuyor.

KADROYA ALINMAK İÇİN ŞARTLAR NELER?

Taşeron işçilerin 1 Kasım’dan önce kamu kurumlarında çalışıyor olması ve halen çalışmaya devam ediyor olması gerekiyor. Bu kişilerin, devlet memurluğuna atanmak için aranan şartları taşıması gerekiyor. Emekli aylığı almaya hak kazanmış ya da 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak.

KADROYA ALINMAK İÇİN ÇALIŞMA SÜRESİ SINIRI VAR MI?

Kamuya alınacak personelin 12 ay boyunca ve tam zamanlı olarak görev yapıyor olması şartı aranacak.

KADRO BAŞVURU NE ZAMAN YAPILACAK?

Kapsama giren personel, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde kendi kurumlarına başvuruda bulunacak.

TAŞERON KADROSU ALIMLARI NASIL OLACAK?

İlgili kamu kurumları başvuruları aldıktan sonra şartların oluşupoluşmadığını değerlendirecek, memur olmanın gerektirdiği güvenlik araştırmaları da ayrıca yapılacak. Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı yasadaki gereken şartların taşınıp taşınmadığını, ihdas edilmesi gereken pozisyon sayılarını belirleyecek. Daha sonra kurum düzeyinde bir vize işlemi yapılacak. Örneğin; üniversite hastanesinde kaç kişi istihdam edilmesi gerekiyor, talep neyse ona göre hem sayı hem de isim vizesi yapılacak. Maliye Bakanlığı’nın verdiği pozisyon sayısı belli olduktan sonra bu sınav süreci işleyecek. O sınavı geçenler de pozisyonlara atanabilecek. DİĞER DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

İŞÇİLER NE KADAR ÜCRET ALIYORSA AYNEN DEVAM EDECEK

İşçiler, çalıştıkları işlerinde ne kadar ücret alıyorlarsa o ücret üzerinden kamuda o ücreti almaya devam edecekler. Senelik zamlar da memur ve sözleşmeli personelin tabi olduğu sözleşme hükmüne göre yapılacak. Yönetmelik ile değil yasal düzenleme ile hayata geçirilecek düzenlemenin iki hafta içinde tamamlanması öngörülüyor.

TAŞERON İŞÇİLER KADROYA NASIL ALINACAK? İŞTE KADROYA ALINMA ŞARTLARI

Maliye Bakanı Naci Ağbal, NTV canlı yayınına konuk oldu. NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen’in sorularını yanıtlayan Ağbal, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün açıkladığı taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin detayları anlattı. Bakan Ağbal’ın açıklamasına göre, düzenleme 1 Kasım’dan önce kamu kurumlarında çalışan ve halen çalışmaya devam eden işçileri kapsıyor. 1 Kasım sonrası işe başlayanlar ve SGK sistemine göre emeklilik yaşını geçenler kapsam dışı olacak. Kadroya alınan işçiler, özel sözleşmeli personel statüsünde istihdam edilecek ve 3’er yıllık dönemde, iş performanslarına bakılarak, sözleşmeleri yenilenecek.

MEMUR OLMA ŞARTLARINI TAŞIMA HÜKMÜ VAR. BU MEMURLUĞA ATANMAK ŞARTLARI YAŞI KAPSIYOR MU?

Kadroya alınacak işçilerin, Yaş hariç, eğitim durumu, devlet memurluğuna atanmada belli suçları işlememe var, hizmetin özelliğine göre aranan ayrıca şartlar var. Dolayısıyla yaş hariç tüm şartları arıyoruz. Güvenlikte önemli bir konu. Bugüne kadar bu çalışanlar bir taşeron firma yanında çalışıyorlardı. Ama bunlar artık kamu personeli oluyorlar. Dolayısıyla devlet olarak bu kadar kapsamlı ve geniş bir kitleyi ilgilendiren bir düzenleme yapıyoruz. Tabi ki güvenlik soruşturması konusunda devlet gerekli düzenlemeleri, araştırmaları yapacak ve bu kişiler bundan sonra devlet adına imza atacaklar. Mevcut mevzuatımız zaten var, gerekli düzenlemeler yapılarak geçiş sürecin gerekli güvenlik ve çalışma yapılacak.

TAŞERON İŞÇİ KADROLARINDA BELEDİYELER DE KAPSAMDA

Maliye Bakanı Naci Ağbal Taşeron kadroları ile ilgili şu bilgileri verdi: Belediye çalışanları da kapsam dâhilinde olacak. Tasarı 1-2 hafta içinde Meclis’e gelecek. Emekli aylığı almaya hak kazanmış ya da 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak.

TAŞERON KADROLARI NE ZAMAN YASALAŞACAK

Taşeron kadrolarında ister asıl işi olsun ister yardımcı işi olsun dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak inşallah. Biz söz verdik mi böyle söz verir, icraat yaptık mı böyle icraat yaparız. Önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunacağımız yasa tasarısıyla, kamuda hem asıl işlerde hem de yardımcı işlerde sürekli olarak çalışıp emeklilik hakkını elde etmemiş olanları da kamuya alacağız. Söz konusu çalışanlarımız, özel sözleşmeli olarak aldıkları ücretleriyle beraber çalıştıkları yerlerde çalışmaya devam edecekler.”

TAŞERONA KADRO İÇİN SINAV VAR

Taşeron işçi kadroları için NTV ekranlarında konu ile ilgili açıklamalar yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, yapılan düzenlemeyle yeni bir statü getirildiğini, geleceğe dönük bir sistem oluşturduklarını belirterek, “Sınav şartı getiriyoruz. Burada kurumların ihtiyaçlarına göre yapılacak sınavlarla eleman alacağız. Dolayısıyla 720 bin kişi sayı olarak ifade edilse de bunlardan sadece bu koşulları yerine getirenleri alacağız” dedi. Ağbal, NTV ekranlarında konuyla ilgili soruları yanıtlarken, kamuda çalışan 720 bin taşeron personel belirlediklerini kaydederken, bundan sonra kamuda özellikle yardımcı işler başta olmak üzere ihtiyaç duyulan alanlarda yeni bir özel sözleşmeli personel statüsü getirdiklerini hatırlattı. Ağbal, geleceğe dönük olarak yeni bir sistem kurduklarını, kriterler hayata geçirildiğinde 720 bin sayısının daha aşağı indiği bir tablonun görülebileceğini söylerken, şöyle devam etti:

KADROYA ALINACAK İŞÇİLERİN 1 KASIM’DAN ÖNCE ÇALIŞIYOR OLMASI GEREKİYOR

Yeni düzenleme ile kadroya geçecek olan işçiler; “Bir defa bu kanun kapsamında kamuya alınacak çalışanlar, 1 Kasım’dan önce kamu kurumlarında çalışıyor olacak ve bugün de halen kamu kurumlarında çalışan bir kişi olacak. Dolayısıyla 1 Kasım tarihinden sonra ilk defa işe girenler yararlanamayacak. Sosyal güvenlik sistemine göre emeklilik yaşını geçmişse bu yasadan yararlanamayacak. Sınav şartı getiriyoruz. Burada kurumların ihtiyaçlarına göre yapılacak sınavlarla eleman alacağız. Dolayısıyla 720 bin kişi sayı olarak ifade edilse de bunlardan sadece bu koşulları yerine getirenleri alacağız.”

TAŞERON KADROLARI İLE İLGİLİ BAŞBAKAN NE DEDİ?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Grup Toplantısında yaptığı açıklamada, asıl işlerde çalışan taşeron işçilerle ilgili çalışmaların tamamlandığını ve bu kişilerin kamuya alınacağını belirterek, ister asıl iş olsun, ister yardımcı iş olsun, tüm taşeron işçilerinin kamuda aynı yerde sözleşmeli eleman olarak çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

KADRO SORUNU MART SONUNA KADAR

TBMM’DE Mart ayı sonuna kadar TBMM gündemine gelmesi beklenen yasal düzenlemeyle kadro sorunu çözülecek. Bunun müjdesini dünkü konuşmasında Başbakan Davutoğlu da açıkladı. Davutoğlu’nun açıklamasındaki en önemli nokta ise, yardımcı statüde çalışan işçileri ilgilendiriyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Oğuz Aslım ve Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Star Gazetesi Yazarı Dr. Resul Kurt merak edilenleri yanıtladı.

İLK 200 BİN KİŞİ KADROYA ALINACAK

İlk olarak 200 bin taşeron işçi kadroya alınacak. Bu işçiler aciliyet sayıldığı için sağlık sektöründe çalışanlar olacak. Ancak her sağlık sektöründe çalışan da bu listeye girmiyor. Burada kıstas asıl işçi mi yoksa yardımcı işçi statüsünde mi çalıştığı…

TAŞERON KADROSUN İÇİN ARANAN KRİTERLER

Asıl statüde olanlara öncelik verilecek. Kalan kadro için de Kasım 2015 (seçim öncesi) çalışıyor olması koşulu getirilecek. Ayrıca 6552 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 11.09.2014 tarihinde bu işlerde çalışmakta olan ve halen çalışmaya devam edip İki yıl kıdemi olan kişilerin kadroya geçirilmesi söz konusu olabilir.

TAŞERON ÇALIŞAN KAÇ KİŞİ VAR

Sosyal Güvenlik Uzmanı Oğuz Aslım’ın açıkladığı veriye göre 1 milyon taşeron işçi var. Bu nedenle Aslım, 750 binlik bir kadronun yetersiz olacağını söylüyor. Ayrıca Belediyelerde çalışan taşeron sayısının da endişe verici boyutlara ulaştığını dile getiriyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı ve Star Gazetesi Yazarı Dr. Resul Kurt’a göre ise yaklaşık 700 bini aşkın taşeron işçisi çalışmakta olup, bunun da yaklaşık 170-200 bini asıl işlerde çalışmakta. Öte yandan TBMM’de buna ilişkin yasa çalışmalarının birkaç ay içinde tamamlanması halinde taşeron işçiler özel sözleşmeli olarak aldıkları ücretle beraber aynı işyerinde çalışmaya devam edecekler.

TAŞERON İŞÇİLERE YENİ STATÜ GELİYOR

Taşeron işçi kadroları netleşmeye başlıyor. Maliye Bakanı yapmış olduğu açıklamada, yeni statü ile kadroya alınacak işçilerin, emekli olana kadar haklarından faydalanacaklarını söyledi. Ağbal, emekliliğe hak kazananların bu durumdan yararlanamayacağı ifade etti. Ağbal, “Yaptığımız yasal düzenleme hazırlığında 12 ay boyunca ve tam zamanlı olarak çalışanları öngörüyoruz. 6 aylık bir çalışma dönemi için 3 aylık geçici bir çalışma süreci olabilir o kişiler yararlanamayacaklar” dedi.

MALİYE BAKANI’NIN GEÇİCİ İŞÇİLERLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

Maliye Bakanı, geçici işçilerin taşeron işçilere göre statü sahibi, hakları belli olan kamu çalışanları olduğunu söyledi ve bu işçilerle ilgili bir çalışmaların olmadığını ifade etti.

KADROYA ALIMLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK

Bakan, yasal düzenlemenin bir iki haftalık süreç içinde tamamlanacağını düşünüyorum. Kamu kurumlarından aldığımız taleplere bağlı olarak bir süreç işleyecek. Bakan, taşeron olarak çalışanların kadroya alınmasının kamuya bir maliyet getirmeyeceğini de ifade etti.

MUVAZAA NEDİR?

Taşeron kullanımı İş Kanunu hükümleri doğrultusunda belirlenir. Bu çerçevede yalnızca’yardımcı iş’lerin ve ‘teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerin’ taşerona verilmesi mümkündür. İş Kanunu taşerona verilmemesi gereken bir işin taşerona verilmesini’muvazaa’ olarak adlandırır ve bu işçinin asıl işçi olduğu hükmüne varır.

TAŞERON İŞÇİ KADROLARINDA KIDEM ŞARTI GELEBİLİR

Taşeron işçilerin kadroya geçmesi konusunda bazı hileli yolları önlemek için kıdem şartı gelebileceği de konuşuluyor. Bu çalışmanın duyulmasından sonra başta belediyeler olmak üzere bazı kurumlarda taşeron işçi sayısı artmaya başladı. Tasarıda bunların kadroya geçmesi engelllenecek. Buna göre;

      • Kadroya alınacak işçilerin seçim öncesinden itibaren taşeron olarak çalışmış olması gerekiyor.
      • İşçinin herhangi bir sigortalılıktan emekli olmaması gerekiyor.
      • İşçiler 3 ay içinde kadroya alınacak.
      • Bazı işçiler kamu görevlisi ve geçici personel statüsüne geçirilecek.
      • Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlik de ortadan kaldırılacak.
      • Yapılması zorunlu olan atölye, bahçe, bakım işlerinde çalışan taşeronlar kamu işçisi statüsüne kavuşacak.
      • Diğer işlerde çalışanlar 657’ye tabi sözleşmeli olacak.
      • Karayolları Genel Müdürlüğü’nde yargı kararı ile kadro hakkı elde eden işçilere öncelik verilecek.
      • Belediyelerde çalışanlar da kadroya geçiş yapabilecek.
      • Adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak.

TAŞERON KADROLARINDA BELEDİYE’DE ÇALIŞANLAR DA VAR

Taşeron işçilerin en çok çalıştığı kurumlar belediyeler. Belediyelerde özellikle tüm memur işleri ‘temizlik işçisi’ olarak gösterilen taşeron işçilere yaptırılıyor. Taşeron şirketten ‘temizlik işçisi’ ya da ‘yemekhanede bulaşıkçı’ kadrosuyla alınan personel belediyenin tüm birimlerinde görevlendiriliyor. Bu muvazaalı durumunda ortadan kaldırılması bekleniyor. Çünkü örneğin zabıta olmak için KPSS’ye giren bir kişinin yerine taşeron vasıtasıyla zabıta olanlar, ya da itfaiye eri olanlar kadroya geçmiş olacak.

BAKAN ŞİMŞEK “NİHAİ KARARLARIN VERİLMESİ LAZIM”

Çalışmaların tamamlanmaması nedeniyle bir tarih vermenin zor olduğunu belirten Şimşek, ancak buna ilişkin bir yol haritasının bulunduğunu ifade etti. Şimşek, şu görüşlere yer verdi: “Daha önce zaten asgari ücretliler ile taşeron işçilerin durumu ciddi şekilde iyileştirildi. Şimdi bir kısmında da toplu sözleşme var, orada da ayrı bir süreç işliyor. Daha önce net olarak ‘asıl işte çalışanları bir şekilde kamuda istihdam edeceğiz’ dedik ama istihdam şeklini söylemedik. O konuya ilişkin nihai kararların verilmesi lazım. İnanıyorum ki yakın dönemde bunlar da sonuçlandırılır. Bizim bir eylem planımız var, bu eylem planında buna ilişkin düzenlemeleri 21 Mart’a kadar Meclise göndereceğimiz ifade edilmiş, ona yönelik çalışmalarımızda da mesafe kat ettik. İnanıyorum ki zamanında o düzenleme gönderilir.”

TAŞERON ÇALILŞANLARIN KADROYA GEÇİŞLERİ NASIL OLACAK

Taşeron işçilerin kadorya geçişlerinin uzman görüşlerine göre şu şekilde olması bekleniyor. Devlette çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili ilk gelişmenin 2014 yılının Eylül ayında yapılan düzenlemeyle olduğu, O yıllarda çıkarılan kanunla kamuda çalışan taşeron işçilerin asıl iş yardımcı iş ayrımına dayanarak kadroya geçirilmelerinin bir takım esaslara bağlandığı, bu konudaki yetkinin Bakanlar Kurulu’na tanındığı biliniyor.Ancak bir türlü kanunun öngördüğü asıl iş yardımcı iş ayrımının yapılaması, bu konuda yetkili olan Bakanlar Kurulu’ndan da bir karar çıkmasına neden olmuştu. Bu anlamda Taşeron kadroların belirlenmesinde bu ayrımın yapılması önem taşıyor.

HERKESE KADRO VAR MI

Taşeron işçi kadroları ile ilgili edinilen bilgilere göre, Kamuya ait işyerlerinde 700 Bin civarında taşeron işçisi olduğu biliniyor. Yapılacak düzenlemeyle bu rakamın yaklaşık olarak beşte biri kadar olan bölümü yani 100 Bin ile 150 Bin kişi arasında olanının asıl işleri yapmaları nedeniyle kadroya geçecekleri belirtiliyor.

TAŞERON İŞÇİ KADROLARI İÇİN DAHA ÖNCEKİ AÇIKLAMALAR

Taşeron işçi kadroları ile ilgili geçtiğimiz günlerde, Bakan Ağbal yapmış olduğu açıklamada, daha önce Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından dile getirilen, Haziran 2016 olarak açıklanan kadro süreci ile ilgili olarak son durum açıklaması yaparak “21 Mart’tan önce bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi mutlaka Meclis’e sevk etmiş oluruz.” dedi. Kamuda asıl içi yapan personel olarak tanımlanan taşeron işçiler kadro için süreç başladı.Naci Ağbal ayrıca; “Kamuda asıl işlerin belirlenmesinde belli bir seviyeye gelindi. Ardından sendikalarla görüşmeler yapacağız. 21 Mart’tan önce bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi mutlaka Meclis’e sevk etmiş oluruz” dedi.

HANGİ TAŞERON İŞÇİLERE KADRO VERİLECEK?

Taşeron işçilerinin merakla beklediği kadro düzenlemesi nihayet Pazartesi (21 Mart) Meclis’geliyor. Taşeron işçilerinin yakından takip ettiği çalışmalarda akıla gelen bir çok soruya cevap aradık. Kimlere kadro verilecek, hangi kurumlarda çalışan işçiler kadroya alınacak,belediyelerde çalışanlara kadro verilecek mi gibi.. İşte bu ve benzeri soruların cevabını merak eden taşeron işçisi statüsündeki çalışanlar için haberimiz takip ediniz. Hazırlanan taslağa göre kamu kurum ve kuruluşlarından özellikle Devlet Bütçesi içerisinde de yer alan, Genel Bütçeli, Özel Bütçeli, Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar ile Sosyal Güvenlik Kurumlarında çalışan, Kamuya bir ihale sonucuyla sözleşme ile alınıp, sürekli bir işte çalışan taşeron işçilere kadro verilecek.

TAŞERON KADROLARI İÇİN SÖZÜ GEÇEN KURUMLAR 

Türkiye Büyük Millet Meclisi,
Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık,
Anayasa Mahkemesi,
Yargıtay,
Danıştay,
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu,
Sayıştay,
Adalet Bakanlığı,
Millî Savunma Bakanlığı,
İçişleri Bakanlığı,
Dışişleri Bakanlığı,
Maliye Bakanlığı,
Millî Eğitim Bakanlığı,
Sağlık Bakanlığı,
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı,
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,
Kültür ve Turizm Bakanlığı,
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı,
Avrupa Birliği Bakanlığı, Bilim,
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,
Ekonomi Bakanlığı,
Gençlik ve Spor Bakanlığı,
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı,
Kalkınma Bakanlığı,
Orman ve Su İşleri Bakanlığı,
Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği,
Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı,
Jandarma Genel Komutanlığı,
Sahil Güvenlik Komutanlığı,
Emniyet Genel Müdürlüğü,
Diyanet İşleri Başkanlığı,
Hazine Müsteşarlığı,
Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı,
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu,
Devlet Personel Başkanlığı,
Türkiye İstatistik Kurumu,
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı,
Gelir İdaresi Başkanlığı,
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü,
Meteoroloji Genel Müdürlüğü,
Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü,
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu,
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu,
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü,
Yükseköğretim Kurulu,
Üniversiteler Ve Yüksek Teknoloji Enstitüleri,
Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Atatürk Kültür,
Dil ve Tarih Yüksek Kurumu,
Atatürk Araştırma Merkezi,
Atatürk Kültür Merkezi,
Türk Dil Kurumu,
Türk Tarih Kurumu,
Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü,
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu,
Türkiye Bilimler Akademisi,
Türkiye Adalet Akademisi,
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu,
Karayolları Genel Müdürlüğü,
Spor Genel Müdürlüğü,
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü,
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü,
Orman Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü,
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü,
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü,
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü,
Türk Akreditasyon Kurumu,
Türk Standartları Enstitüsü,
Türk Patent Enstitüsü, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü,
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu,
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı,
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı,
GAP Bölge Kalkınma İdaresi,
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı,
Kamu Denetçiliği Kurumu,
Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu,
Meslekî Yeterlilik Kurumu,
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı,
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı,
Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı,
Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı,
Türkiye Su Enstitüsü,
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu,
Türkiye İnsan Hakları Kurumu,
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı

BAKAN AĞBAL ŞU AÇIKLAMALARDA BULUNDU;

Taşeron kadroları için Bakan Ağbal açıklamalarda bulundu. Ağbal “Kamu kurumlarından verileri derledik. Bugün 720 bin olarak belirlediğimiz sayı oradan geldi. Bu yapacağımız kanun düzenleme bu kurumlarda çalışan personeli kapsıyor. Seçimde asıl çalışanları kamuya alacağımızı söyledik. Ancak bunun kapsamını genişlettik.  Bu işçileri özel sözleşmeli personel statüsüyle bir defaya mahsus kamuya alacağız.” Şeklinde oldu.

TAŞERON KADROLARINDA 720 BİN SAYISI AZALIR

Taşeron kadrolarında “720 bin kişinin içinde 1 Kasım’dan sonra başvuranlar ve emeklilik yaşını geçmiş işçiler bundan yararlanmayacak. Sınav şartı getiriyoruz. Sınavlardan geçenler kamu kuruluşlarının ihtiyaçlarına göre personel alımı yapılacak. Sınavlar kurumlar tarafından yapılacak. Sınavı ÖSYM’de yapabilir. Çalışanlar kendi kurumlarına sınava girmek için başvuracak. Kurumlarda maliye bakanlığına başvuracaklar.  720 bin sayısı potansiyel ama bu sayı bu şartlar bağlamında azalacaktır. 12 aydan az çalışmış olanlar ise bu sistemden yararlanamayacak.

ÜÇ YILDA BİR DEFA SÖZLEŞME

Şuan ne kadar ücretle çalışıyorlarsa o kadar ücretle kamuya girenler aynı ücretle istihdam edilecekler. Kamuya girenler emeklilik koşulları 4A’ya göre düzenlenecek. Özel sözleşmeli statüleri olacak. 3 yıl sonra sözleşmeleri yenilecek. Bu statüye atanan kişiler emekli olana kadar çalışacak diye bir şey yok. Üç yılda bir sözleşmeleri yenilenecek. Taşeronlar mevcut bulundukları yerde, mevcut işlerini yapmaya devam edecekler.

ÜCRETLERDE YÜZDE 11,3 ORANINDA ARTIŞ YAPILDI

Geçici işçilerde, eğer o alanda işçiye ihtiyaç varsa bu süre kısıtlamasını aşacak yasal düzenleme yapılacak, yani 5 ay 29 gün gibi bir süre olduğu düşünülmeksizin, bunlar işlerine devam edebilecekler. Ücret zammı olarak 2015’in birinci altı aylık döneminde yüzde 6, ikinci altı aylık dönemi için yüzde 5 oranında olmak üzere toplamda yüzde 11,3 oranında artış yapılmıştır. Düşük ücretlilerde aylık 50 Türk Lirası ile 100 Türk Lirası iyileştirme yapılmıştır. Düşük ücretten kasıt da aylık 2 bin 150 Türk Lirasının altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine, 2 bin 150 Türk Lirasını geçmemek üzere 100 Türk Lirası her ay için iyileştirme yapılacak. 2 bin 151 Türk Lirası ile 2 bin 250 Türk Lirası olan aylık brüt çıplak ücretlerine aylık 2 bin 250 Türk Lirasını geçmemek üzere 75 Türk Lirası, 2 bin 251 Türk Lirası ile 2 bin 350 Türk Lirası arasındaki işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine, 2 bin 350 Türk Lirasını geçmemek üzere aylık 50 Türk Lirası iyileştirme yapılacaktır.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yusuf Kızıldağ’ın Kızı Evlendi

HIZLI YORUM YAP