TBMM Karma Komisyonu Kamu Başdenetçisi adaylarını belirledi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan karma komisyon, kamu başdenetçisi adaylarını belirlemek üzere toplandı.

ANKARA-BHA

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) Dilekçe Komisyonu ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan ortak bir komisyon, kamu başdenetçisi adaylarını belirlemek için bir araya geldi. AK Parti Adana Milletvekili ve Dilekçe Komisyonu Başkanı Sunay Karamık'ın başkanlığında gerçekleşen toplantıda, 127 aday adayı arasından kamu başdenetçisi adayları seçildi.

Dört tur oylamanın sonucunda, eski Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Burhanettin Sağsöz ve Şinasi Yurdakul, TBMM Genel Kurulu'na bildirilecek kamu başdenetçisi adayları olarak belirlendi. Bu üç aday arasından yapılacak seçimle TBMM Genel Kurulu, yeni kamu başdenetçisini seçecek. 2016 yılından beri görevde bulunan Şeref Malkoç'un görev süresi 5 Aralık 2024'te sona erecek.

Toplantıda ayrıca, kamu denetçisi adaylarını belirlemek üzere 14 üyeden oluşan bir alt komisyon oluşturuldu. Bu komisyon, 127 aday adayı arasından kamu denetçisi olarak görev alacak 12 ismi belirledi. Alt komisyon tarafından seçilen bu 12 isim, üst komisyona iletilecek ve buradan seçilecek 4 kişi kamu denetçisi olarak görev yapacak.

Kamu başdenetçisi, vatandaşların kamu kurumlarıyla yaşadıkları sorunları inceleyerek çözüm bulma konusunda görevli ombudsman olarak hizmet verecek. Meclis tarafından seçilmesinin ardından yeni dönemde göreve başlayacak.