Ticaret Bakanlığı: İsrail için gümrük sistemi kapalı

Ticaret Bakanlığı'nın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "2 Mayıs 2024 tarihinden sonra ülkemizden İsrail'e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi veyahut İsrail'den ülkemize ulaşan hiçbir İsrail sevkiyatı bulunmamaktadır. İsrail için gümrük sistemi kapalıdır" ifadelerine yer verildi.

ANKARA-BHA

Ticaret Bakanlığı'nın sosyal medya aracılığıyla yayımladığı açıklamada, İsrail ile tüm ticari ilişkilerin durdurulduğu hatırlatılarak, 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren İsrail'e yönelik ihracat ve ithalat için herhangi bir gümrük işleminin yapılmadığı belirtildi. Açıklamada, "İsrail için gümrük sistemi şu an kapalıdır" ifadesi kullanıldı.

İsrail'in Gazze'de derhal ve kalıcı bir ateşkes ilan etmesi, Gazze halkının ihtiyaçları için yeterli ve kesintisiz insani yardımın ulaşması ve Gazze'nin yeniden imarına izin verilmesi durumunda kararın kaldırılacağı vurgulandı. Açıklamada şu noktalara da değinildi:

İhracat ve ithalat rakamları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından şeffaf bir şekilde yayınlanıyor. Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı'nın onayıyla Filistin topraklarındaki ihtiyaçlara yönelik yapılan sevkiyatlar ise Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı'nın kontrolünde ve Filistin'e ulaştığı doğrulandıktan sonra gerçekleştiriliyor. Söz konusu malların sadece Filistin tarafından kullanıldığı Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından defalarca açıklandı ve bu da ticaret verilerimizde görülebiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Filistin davasına verdiği destek, özellikle İsrail ile ticaretini kesmesi, tüm dünya tarafından biliniyor ve vicdan sahibi herkes tarafından takdir ediliyor. Ülkemizin Filistin'e yönelik desteği, başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve halkımızın gösterdiği özverili çabalar sayesinde, son olarak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas 16 Ağustos 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki özel oturumda ülkemize defalarca teşekkür etti. Sayın Abbas konuşmasında, Türkiye'nin İsrail'in Gazze'deki soykırımı karşısında Güney Afrika tarafından Uluslararası Adalet Divanı'na dahil olma kararını ve İsrail ile 10 milyar dolarlık ticareti Filistin halkına destek olmak için durdurduğunu ifade etti.

İsrail Hükümeti derhal ve kalıcı bir ateşkes ilan etmediği, Gazze'ye yeterli ve kesintisiz insani yardımın ulaşmasını sağlamadığı ve Gazze'nin yeniden imarına izin vermediği sürece Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kararlı bir şekilde uygulayacaktır. Ülkemizin Filistin davası ve zulüm gören tüm mazlum coğrafyaların yanında olan duruşunun, maksatlı yalan haberler ve İsrail'e hizmet eden kara propagandalarla gölgelenmesine izin verilmeyecektir.