Triyaj sempozyumu Ankara Kent Konseyi'nde yapıldı
Afet Araştırmaları Derneği, 17 Ağustos depreminin 25. yıl dönümünde “Farklı Mesleki Disiplinler Yönünden Triyaj Sempozyumu” Ankara’da gerçekleştirdi. Triyaj konusundaki farkındalığı artırmak ve disiplinler arası iş birliğini teşvik etmenin amaçlandığı etkinliğe 200’ü aşkın uzman katıldı.
ANKARA-BHA
Afet Araştırmaları Derneği, 15-16 Ağustos 2024 tarihlerinde Ankara'da "Farklı Mesleki Disiplinler Yönünden Triyaj Sempozyumu"nu düzenledi. Etkinlik, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün destekleri ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı'nın işbirliğiyle gerçekleştirildi. Ankara Kent Konseyi, sempozyuma ev sahipliği yaptı.
Sempozyum, triyajın farklı yönlerini ve uygulama alanlarını ele alan çeşitli panellerle katılımcılara bilgi aktardı. "Her Yönüyle Triyaj", "Yönetsel Triyaj Algısı", "Sağlık Yönetimi Perspektifinden Tıbbi Triyaj", "Bir Şehrin Triyaj Becerisi", "Sahada Güvenlik Triyajı - Riskli Gruplar İçin Güvenlik Triyajı", "Algılama, İçselleştirme, Yaygınlaştırma ve Sürdürülebilir Kılma", "İletişim, Yönetişim ve Organizasyonda Triyaj", "Triyaj Uygulamasında Teknoloji Kullanımı" ve "Kavram ve Terim Olarak Triyaj" gibi konular ele alındı. Etkinliğe 200'den fazla uzman katıldı.
Afet Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz, sempozyumun ülkemizde afetle mücadele sürecine çoklu disipliner bir anlayış kazandırmayı amaçladığını vurguladı. Eryılmaz, etkinliğe katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
17 Ağustos depreminin 25. yılından sonra yaşanan 6 Şubat depremlerinin, yıllarca üzerinde çalışılan çözüm seçeneklerinin yetersizliğini ortaya koyduğunu belirten Eryılmaz, "Yaygın, etkin ve sürdürülebilir olmayan çözümler, afetle mücadele dinamiğinde kimseye fayda sağlamaz. Toplumsal değer yargılarımızı kaybettikçe afetlere yönelik çözüm seçeneklerimizi zayıflatıyoruz." dedi.
‘Türkiye Afet Akademisi Kurulsun’ Önerisi
Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz, TBMM'nin yapacağı yasal düzenleme ile Yükseköğretim Kurulu'na bağlı "Türkiye Afet Akademisi"nin kurulmasını önerdi. Eryılmaz, bu akademinin afetlere karşı özgün ve akılcı çözüm seçenekleri geliştireceğine dikkat çekti.
Eryılmaz, tüm disiplinlerin kendi alanlarında triyaj kategorilerini belirlemesi ve sorunlara yönelik önceliklendirme kriterleri konusunda uzlaşı sağlamasının gerekliliğini vurguladı. Triyajın sadece sağlık çalışanlarının değil, tüm disiplinlerin yaşamın her alanında kullandığı bir kavram olduğunu hatırlatan Eryılmaz, şunları söyledi:
"Triyaj, önceliklendirme sürecini ifade eder. Her birimizin hayatımızda sürekli olarak triyaj yapıyoruz. Önemli olan hepimizin önceliklerini birlikte belirlemek. Artık yeni çözümlere ihtiyacımız var. Ülkemiz afetlerden yoruldu. Vatandaşlarımızın triyaj felsefesini eğitim süreçlerinde öğrenmesi gerekiyor. Halkın dahil olmadığı hiçbir plan, halkın akılcı bulmadığı hiçbir çözüm başarılı olamaz. Tüm stratejiler, halkın katılımıyla şekillenen çözümlere odaklanmalı."
Bilgi için:
Afet Araştırmaları Derneği
www.afet.org.tr