Türk Dünyası 9. Belgesel Film Festivaline 300 filmle müracaat

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu öncülüğünde T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, TÜRKSOY ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği, TİKA, YTB destekleri, Üniversiteler, meslek örgütleri, sivil toplum teşkilatları ve basık kuruluşları proje ortaklığında düzenlenen Türk Dünyası 9. Belgesel Film Festivalinde film başvuruları 30 Ağustos tarihinde sona erdi.

Festival Direktörü Menderes Demir, Türk kültürünün gelecek nesillere aktarılmasının ve bu mirası yaşatmanın önemli olduğunu vurgulayarak Türk Dünyası Belgesel Film Festivali'nin bu amaçla düzenlendiğini belirtti.

Demir, Türk kültürünün belgelenmesi ve tanınmasının, değişen dünya içerisinde önemli bir iz bırakmak için kritik olduğunu ifade etti.

TÜRK DÜNYASI 2023 YILI BELGESELLERİ SEÇİYOR

Festivale Azerbaycan'dan 10, İran Azerbaycan Bölgesinden 4, Kazakistan'dan 2, Kırgızistan'dan 12, KKTC'den 2, Özbekistan'dan 2 belgesel film başvurdu. Ayrıca Türk belgeselciler tarafından Almanya, Avusturya, Bosna Hersek, Kıbrıs ve Yunan Adaları, Hollanda, Irak, Filipinler ve Tanzanya'da çekilen 12 film de başvuru listesinde yer aldı. Yabancıların da Türklerle ilgili filmler ile katılabildiği festivale, Türkiye'de çekim yapan 1 Alman, 1 Iraklı, 1 İranlı, 1 Suriyeli ve Kırgızistan'da çekim yapan 1 İspanya filmi de katıldı. Türkiye'den şartnameye uyan 100 filmle birlikte toplam 147 film ön jüriye gönderildi.

10 Uzun Belgesel, 10 Kısa Belgesel ve 10 Öğrenci Belgesel film, ön jüri tarafından belirlenecek. Jüri üyeleri arasında TRT Belgesel Yönetmeni Ferda Gürcan, Belgesel Yönetmeni Çağatay Çelikbaş, Kurgucu Göker Emir, Sekans Sinema Yazarı Arş. Gör. Gülşah Altuğ, Sinema Yazarı Hayri Çölaşan, Belgesel Yönetmeni Hüseyin Özden, Akademisyen, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinden İhsan Koluaçık, TRT Yönetmeni Mehtap Özgül, Azerbaycan Yönetmeni, Yazar ve Sunucu Saide Ömer, Akademisyen Amasya Üniversitesinden Timur Yılmaz yer alıyor. Jüri toplantısı 14 Eylül 2024 tarihinde internet üzerinden gerçekleştirilecek ve 15 Eylül'de basın bülteni ile sonuçlar açıklanacak.

GALA VE ÖDÜL TÖRENİ ANKARADA

9.Türk Dünyası Belgesel Film Gala ve Ödül Töreni Ankara'da gerçekleştirilecek.

Festivalin açılışı TÜRKSOY merkez hizmet binasında yapılacak. Finalist Filmler Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Ankara Bilim Üniversitesinde gösterilecek. Gala ve ödül töreninde ise 2024 yılı Türk dünyası Uzun, Kısa ve Öğrenci dalında verilecek ödüller sahiplerini bulacak.