TÜRK DÜNYASI GELENEKLERİNDEN ÖRNEKLER
HAKAS TÜRKLERİNDE "ALTIN AS" BAYRAMI
"Altın as" altın tahıl, altın buğday anlamına gelmektedir. Bu bayram, tahılları değirmende iri parçalı olarak öğütüp un haline getirdikten sonra, o undan yapılan yemeklerin sergilendiği bir bayramdır. Hakas Türk'leri bu iri parçalı una "talkan" demektedirler.
Tarihte konar göçer hayat yaşayan Hakas halkı kışı daha rahat geçirmek için yazın ektikleri tahılları talkan haline getirerek kışa erzak yapmışlardır. Talkandan yemek, çorba, tatlı olmak üzere onlarca farklı yemekler hazırlamışlar. Talkan çok besleyici olup, uzun süre tokluk hissi vermektedir. Talkan Hakas mutfağının vazgeçilmez parçası haline gelmiştir.
Bu bayramı Hakaslar son 4 yıl içinde her Ağustos ayında açık havada kutlamaktadırlar.
Herkes talkandan yapılan yemeklerini ve el değirmenlerinde talkanın yapılışını, tahılların ateşte kavrulmasını sergilerler. Ardından konuklara hazırlanmış yemekleri ikram ederler.
Bayram, Hakas milli oyunları, şarkı, türkü ve eğlenceyle devam eder. Eğlencede erkekler arasında odun kesme yarışı muhakkak yapılır.
Çok eskilerde kutlanan "Altın As" bayramı daha sonra unutulup, son 4 yıl içinde de tekrardan canlanması Hakas Türkler'inin gelenek ve göreneklerini yaşatmadaki çabalarının kanıtıdır...