Türkiye Balıkçılık Sektörüne 4. Kez Tam Uyum Ödülü

Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) Türkiye'ye 4.  Kez “Tam Uyum Ödülü" verdiğini duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin Akdeniz ve Karadeniz'deki sürdürülebilir balıkçılık uygulamaları nedeniyle Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM) tarafından üst üste dört yıl "Tam Uyum Ödülü"ne layık görüldüğünü açıkladı.

Bakan Yumaklı, uluslararası standartlara uyum ve veri paylaşımı konularındaki örnek performans ile Türkiye'nin ulusal düzenlemelerinin GFCM kararlarıyla uyumlu bir şekilde uygulandığını vurguladı.

Geliştirilen üretim planlamasıyla hem balıkçıların avlanma haklarının hem de yetiştiricilerin üretim haklarının güvence altına alındığını belirten Bakan Yumaklı, bu planlamanın 7 avcılık türü ve 4 yetiştiricilik türünü kapsadığını dile getirdi.

21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü dolayısıyla tüm balıkçıları tebrik eden Bakan, sektörün gelişimi için sürekli destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.

BHA

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bünyesinde faaliyet gösteren GFCM'nin Roma'da gerçekleşen 47. oturumunda Türkiye'nin dört kez "Tam Uyum Ödülü" alması kutlandı. Bu ödül, Türkiye'nin Akdeniz ve Karadeniz'deki balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinde sürdürülebilir ve koruyucu yaklaşımlarını gösteriyor.

Bakan Yumaklı, GFCM kararlarının ulusal mevzuata tam olarak yansıtıldığını, ülkenin uluslararası standartlara uyum ve veri gönderimi konusunda başarılı bir örnek teşkil ettiğini belirtti. Bu başarıda emeği geçen herkesi kutladı.

Türkiye'nin bölgesel iş birliğine ve sürdürülebilir balıkçılık yönetimine olan bağlılığının, Akdeniz ve Karadeniz'in geleceği için hayati önem taşıdığını vurgulayan Bakan Yumaklı, sektörün desteklenmeye devam edileceğini açıkladı.

Balıkçıların her zaman yanlarında olduklarının altını çizen Bakan, 2003'ten beri 1,8 milyar lira su ürünleri yetiştiriciliği desteği ve 2017'den beri küçük ölçekli balıkçılara 223 milyon lira destek verildiğini hatırlattı.

Su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliğinde uygulanan üretim planlaması ile asgari ve azami üretim miktarlarının belirlendiğini açıklayan Bakan Yumaklı, planlamanın 1 Ocak 2024'te yetiştiricilik, 1 Eylül 2024'te ise avcılık için yürürlüğe girdiğini belirtti. Avlanma haklarının korunması için balıkçı gemilerinin özelliklerinin dikkate alındığını, planlamanın elektronik izleme sistemleriyle desteklendiğini ekledi.

Su ürünleri desteklerinde sadeleştirme yapıldığını, 16 başlıktaki desteğin 2 temel destek altında toplandığını belirten Bakan, bu sayede işletmelere her kriter için ek destek verildiğini aktardı.

Türkiye'nin dünya sıralamasında Akdeniz levreği ve çipurası yetiştiriciliğinde birinci, gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğinde ikinci, genel su ürünleri yetiştiriciliğinde dünya 16., Avrupa 2., iç sularda avcılıkta ise Avrupa'da birinci sırada yer aldığını vurgulayan Bakan Yumaklı, 1 milyon tonu aşan su ürünleri üretimi ile rekor kırıldığını belirtti.

100'e yakın ülkeye 1,7 milyar dolarlık su ürünleri ihracatı yapıldığını, yüzde 120'lik kendine yeterlilik oranıyla net ihracatçı konumunda olduklarını ve Türk balıkçı gemilerinin uluslararası sularda faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Sürdürülebilirlik için üretim planlamasının yanı sıra, koruma alanları oluşturulduğunu, nesli tükenmekte olan türlerin korunması için çalışmalar yapıldığını, yasa dışı avcılıkla mücadele için etkin denetim mekanizmaları kurulduğunu, hayalet ağların temizlendiğini, yapay resiflerin oluşturulduğunu ve balıklandırma çalışmalarının yapıldığını açıkladı.

İstilacı balıklarla mücadele kapsamında 2024 yılında 170 binden fazla balon balığının avlandığını ve sucul biyoçeşitliliğin korunması için çaba sarf edildiğini belirtti.

Denizlerin korunmasında balıkçıların sorumluluğunun ve Bakanlığın etkin denetim ve düzenlemelerinin önemini vurgulayan Bakan Yumaklı, hedeflerinin denizleri gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi ve Dünya Balıkçılık Gününü kutladı.