Türkiye Emekliler Derneği, Emekliler Yılı'nda yapılmayanları sıraladı

Türkiye Emekliler Derneği, 2024 yılının bilhassa ikinci 6 aylık dönemine ağırlık vererek, ülkemizin ve emeklilerin karşılaştığı sorunları, kapsamlı olarak değerlendirmiştir.

```html

Şevket GÖLÜK/ANKARA – BHA

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), 2024 yılının ikinci yarısına odaklanarak, ülkemizi ve emeklileri etkileyen sorunları kapsamlı bir şekilde inceledi.

TÜED'in değerlendirmesinde, ekonomik, sosyal ve hukuki sorunların artışına karşı etkili önlemler alınmadığı tespit edildi. Ekonomik krizin en ağır yükünü emeklilerin taşıdığı ve hükümetin bu durumdan yeterince ders çıkarmadığı belirtildi.

Yapılan görüşmeler sonucunda, 2024 yılında karşılanmayan emekli taleplerini içeren bir rapor yayımlandı. Raporda, emeklileri koruyacak gerçekçi bir sosyal güvenlik sistemi çağrısı yapıldı ve aşağıdaki talepler sıralandı:

· Temmuz 2024'teki %24,73'lük zam, emeklilerin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. TÜİK'in düşük ücret politikasına göre hesaplanan enflasyon oranları, gerçek piyasa fiyatlarını yansıtmamaktadır. Şeffaf olmayan TÜFE hesaplamaları nedeniyle, emekli aylıklarına ek seyyanen artışlar uygulanmalıdır.

· 2000 yılı sonrası asgari aylık bağlama oranının %70'ten %35'e düşürülmesi, kök aylıkların değer kaybetmesine neden olmuştur. Getirilen en düşük aylık ödeme sistemi, yüksek prim kazananları mağdur etmektedir. 12.500 TL'lik en düşük aylık ödeme, geçim sıkıntısını gidermeye yetmemektedir. Bu adaletsiz sistemi ortadan kaldırıp, her emekliye insanca yaşama olanağı sağlayacak bir aylık verilmelidir.

· Asgari ücretin altında kalan emekli aylıkları asgari ücrete yükseltilmeli, prim kazancı ve ödeme gün sayıları eşit olanlara eşit aylık ödenmesi için intibak yapılmalıdır. Emekli aylıklarını düşüren mevcut hesaplama sistemi değiştirilmeli ve tek bir aylık hesaplama yöntemi getirilmelidir.

· TÜFE'ye endeksli zamlar, düşük aylık alan emeklileri mağdur etmektedir. Bu nedenle, 5510 sayılı Kanun'un 55. maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlarla birlikte milli gelirden pay verilmelidir.

· Emeklilerin aylıkları, dolaylı vergiler nedeniyle azalmaktadır. Yüzde 4-5 arasında değişen ek ödeme oranları yetersizdir ve tek kalem olarak yüzde 10'a çıkarılmalıdır.

· Emeklilerin ödediği katkı payları, ödeme güçlerini aşmaktadır. Yüzde 12 sağlık primi ödeyen emekliler, sağlık hizmetlerindeki ek katkı paylarından muaf tutulmalıdır.

· Emekli bayram ikramiyeleri yetersizdir. 2025 yılı için ikramiye, en düşük aylık ödeme miktarına eşitlenmelidir.

```