40,2592$% 0.13
46,7280€% 0.07
53,9463£% 0.2
4.309,12%-0,18
7.021,00%0,34
28.001,00%0,34
3.335,67%0,36
10.222,02%-0,03
4782277฿%1.63469

TEKİRDAĞ-BHA
Tekirdağ’ın Asyaport Limanı’nda, gemilerin enerji ihtiyacını karşılamak için elektrikle çalışan bir tesis açıldı. Bu tesis, limana gelen gemilerin karbon emisyonunu sıfırlamayı hedefliyor. Açılışa Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk ve çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Etkinlik, Asyaport yönetim binasında düzenlenen bir karşılama yemeği ve cuma namazıyla başladı. Daha sonra katılımcılar, tesisi ziyaret ederek sistemin tanıtımını izledi ve toplu fotoğraf çektirdi.
Prof. Dr. Mustafa İnsel, konuşmasında denizcilik sektöründeki sera gazı emisyonlarının azaltılmasının önemini vurguladı. Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün bu konuda yayınladığı kuralların, gemilerden limanlara kadar uzanan bir kapsama sahip olmadığını belirtti. İnsel, limanlarda gemilere karadan elektrik verilmesinin, sera gazı salınımını azaltmanın en etkili yolu olduğunu ifade etti.
İnsel, Türkiye’nin ilk karadan gemiye elektrik verme testini Asyaport’ta gerçekleştirdiğini söyledi. Bu sistemin Tekirdağ ve çevresinde hava kirliliğini azaltacağını ve Türkiye’nin sera gazı salınımını düşürme yolunda önemli bir adım olacağını belirtti. Avrupa’da bu çapta elektrik sağlayabilen sadece üç konteyner limanı olduğunu ifade eden İnsel, Asyaport’un bu amaç için özel olarak tasarlanmış ve son teknolojiyle inşa edilmiş bir tesis olduğunu vurguladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, denizcilik sektörünün sürdürülebilirlik açısından önemine değinerek, Türkiye’nin önemli bir deniz ülkesi olduğunu vurguladı. Ünüvar, “Yeşil Liman uygulamasını güncelleyerek 2023’te yeniden yayınladık. Artık yeni limanlar da Yeşil Liman standartlarına göre inşa edilecek,” dedi. Bu standartların, enerji tüketiminin en az %5’inin yenilenebilir kaynaklardan karşılanması, sahil bandından elektrik sağlanması ve atık su geri dönüşümünü teşvik ettiğini belirtti.
Asyaport Limanı yetkilileri, bu projenin deniz taşımacılığında sürdürülebilirliği yeni bir boyuta taşımayı amaçladığını belirtti. Tesisin limana yanaşan gemilere elektrik sağlayarak karbon salınımını sıfıra indirmeyi ve çevre kirliliğini azaltmayı hedeflediğini açıkladılar.
Ünüvar, projeyi hayata geçiren yetkililere teşekkür ederek, Türkiye’nin yeşil ve dijital denizcilik dönüşümünde öncü bir konuma gelmesi için çalışmalara devam ettiklerini vurguladı.
Tekirdağ Valisi Recep Soytürk ise Tekirdağ’ın Trakya’nın ekonomik üssü olduğuna dikkat çekerek, “Yeşil ekonomi ile ilgili tüm çabayı gösteriyoruz. Bu gibi projeler Türkiye’de ilk, dünyada ise üçüncü olarak örnek teşkil ediyor,” dedi.
Törenin ardından katılımcılar tesisi gezerek incelemelerde bulundu. Açılışın son aşamasında ise tesisten MSC OSCAR gemisine enerji aktarımı gerçekleştirildi.
Programa, Asyaport Limanı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, Medlog Yönetim Kurulu Başkanı Emre Hüseyin Soyuer, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, oda başkanları, kurum müdürleri ve iş adamları katıldı.

Borsa İstanbul'da BIST100 endeksi haftanın son gününde arttı
1
Okula ilk defa başlayacak öğrenciler ve velileri için "yeni uygulama"
2
Doğu Makedonya Türkleri Derneği'nden 16. Geleneksel Yörük Şenlikleri
3
Erdoğan: Eren'imizin, Ferhat Astsubay'ımızın ve tüm şehitlerimizin katilleriyle mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz
4
Sağlık Bakanlığı'ndan Mpox (Maymun Çiçeği) virüsü için 2024 rehberi
Ümraniye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Özdil: 5.000 m²’lik Taşınmazlar Geri Alındı..

Moda Tasarımcısı Erol Albayrak “Moira by Urfa” Koleksiyonuyla Muhteşem Defileye İmza Attı..

Şile Belediye Meclisi Ekim Ayı İlk Oturumunda Borçlar ve Şile Bezi Festivali Tartışıldı

Ak Parti Şile Belediye Meclis Üyesi Onur Taylan: Eleştirilerim Sizlere Değil Genel Başkanınıza ve İl Başkanınıza

Down sendromlu sanatçı Madaslı’nın ‘Masumiyetin Kırmızısı’ serigisi Tekirdağ’da

LİSE ÖĞRENCİLERİNE KARİYER GELİŞİMİ EĞİTİMİ UZAY TEKNOLOJİSİYLE AKTARILACAK

Türkiye ile Bulgaristan Maçında Heyecan: 2026 Dünya Kupası Kritik Deplasman

ATEŞ TESİSAT KANAL GÖRÜNTÜLEME

Mustafa Sandal’dan Hüseyin Baş’a; Seviyorum seni adam!
Muhtarlık seçim sonuçları! Mahalle muhtarınızı nasıl öğrenebilirsiniz? Muhtarlık sonuçları sorgulama
OZAN AHMET TAŞKIN BİZ GELİRİZ DEVLET BEYİM,
Deva Partisi Sarı kart Gösterdi
Kastamonulu Şevket Doğan
AÇIZ AÇ
Ekotom Hastanesi Başhekimi çirkin olaya cevap verdi işte videonun gerçeği
Avrupa Birliği Gazetesi 232 Sayısı