Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: KGM kış hazırlıklarını tamamladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kış hazırlıklarını tamamladığını duyurdu. 12 bin 634 makine ve 13 bin 283 personel ile ülke genelinde 7/24 karla mücadele çalışmaları yapılacak, sürücülere ise güvenli yolculuk için çeşitli uyarılar ve önerilerde bulunuldu.

ANKARA-BHA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM) kış şartlarına karşı kapsamlı hazırlıklarını tamamladığını ve sürücü güvenliğinin öncelikli olduğunu açıkladı. 12 bin 634 araç ve 13 bin 283 personelle Türkiye genelinde karla mücadele edileceğini belirtti.

Bakan, KGM'nin otoyollar ile devlet yollarında 7/24 kesintisiz hizmet vereceğini vurguladı. Yol açıklığını sağlamak ve kar birikimini önlemek için KGM filosuna yeni araçlar eklenerek ekiplerin verimliliği artırıldı.

452 Noktada Karla Mücadele

Uraloğlu, KGM'nin 452 kar mücadele merkezinden koordineli bir şekilde çalışacağını ve kar birikimini önleyerek buzlanma riskini minimize etmeyi hedeflediklerini ifade etti. KGM'nin önceliğinin, olağanüstü durumlar dışında yolların büyük çoğunluğunu açık tutmak olduğunu söyledi.

Vatandaşları yolculuk öncesinde güzergahı kontrol etmeye çağıran Bakan, ALO 123, ALO 159 Kara Yolları Hattı veya online güzergah analiz programlarını kullanmalarını önerdi. Kapanan yollarda yetkililerin uyarılarına uyulması gerektiğini ve ısrarcı olunmaması gerektiğini hatırlattı.

Güvenli Kış Sürüşü İçin Öneriler

Uraloğlu, kış sürüşü için şu tavsiyelerde bulundu: Kar ve buz temizleme araçlarına yaklaşırken hız azaltılmalı, sollama yapılmamalı ve takip mesafesi artırılmalıdır. Araçlarda mutlaka zincir, çekme halatı ve takoz bulundurulmalı, hız düşürülmeli ve şerit ihlalinden kaçınılmalıdır. Dikkat dağıtıcı etkenlerden kaçınmak için cep telefonu kullanımı ve sigara içmekten uzak durulmalıdır.

Araç Bakımı ve Hazırlığı

Bakan, araçların kış şartlarına uygunluğunun kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Camların, farların ve aynaların temizliğinin önemine değinen Uraloğlu, lastiklerin diş derinliğini kontrol etmeyi ve aşınmış lastikleri değiştirmeyi önerdi. Ayrıca, buz kazıyıcı, kar fırçası, çekme halatı, zincir, ilk yardım çantası ve battaniye gibi kış malzemelerinin araçta bulundurulması gerektiğini belirtti.