40,2592$% 0.13
46,7280€% 0.07
53,9463£% 0.2
4.309,12%-0,18
7.021,00%0,34
28.001,00%0,34
3.335,67%0,36
10.222,02%-0,03
4782277฿%1.63469

Dünyada Covid-19’a karşı bulunacak aşı için büyük yarış sürüyor. Bu amaçla “Koronavirüs Küresel Mukabele Uluslararası Taahhüt Etkinliği“ için ortak bir birliktelik kurulmaya çalışılırken Türkiye, aşının insanlığın ortak malı olmasını savunan AB’nin yanında yer aldı.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in moderatörlüğünü yaptığı pazartesi günü düzenlenen tele-konferansta, Almanya Başbakanı Merkel, Kanada Başbakanı Trudeu, İtalya Başbakanı Conte, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Norveç Başbakanı Solberg ve İsrail Başbakanı Netanyahu görüşlerini açıkladı.
ERDOĞAN: TÜM DÜNYANIN MALI OLMALI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, başka bir randevu nedeniyle canlı konferansa katılamadı ancak gönderdiği video mesajında, AB ile aynı görüşleri paylaştı. Telekonferansa, ABD Başkanı Trump ile Rusya lideri Putin “mazeret belirtmeden“ katılmadı.
Erdoğan’ın aşı ile ilgili görüşleri, AB liderlerinin, ‘sağlık hizmetinde milliyetçilik olmamalı’ görüşüyle paralellik gösterdi.
Konferansa görüşlerini içeren bir video gönderen Erdoğan, “Corona virüsü aşısı insanlığın ortak malı olmalı. Bu bakımdan üretilecek aşıya erişimin garanti altına alınması ve kimsenin geride bırakılmaması son derece önemlidir. Aşı geliştirme çabalarına yönelik maddi katkımızı belirlerken bu hususları dikkate alacağız” dedi.
Erdoğan, bu amaçla oluşturulan 7.4 milyar euroluk kaynağa destek verileceğini ve 23 Mayıs’a kadar ödenecek tutarı bildireceklerini duyurdu.
MERKEL: EN ÖNEMLİ KAMU MALIDIR
Almanya Başbakanı Merkel de, “Geliştirilecek bir aşı, 21. yüzyılın en önemli kamu malıdır“ görüşünü vurguladı.
İsviçre’nin Bern Üniversitesinin yürüttüğü çalışmanın son durumu henüz bilinmiyor ama ABD, Avrupa ve Çin’de yürütülen 6 aşı çalışması var.
AB AŞI SENARYOSU HAZIRLIYOR
AB‘li uzmanlar, aşıyı hangi ülke bulursa ona göre bir senaryo hazırlıyor.
SENARYO 1: ABD KAZANIRSA
AB ve Berlin, bu senaryodan çekiniyor. Çünkü, Trump’ın parolasının “Önce Amerika“ olacağından eminler. ABD Başkanı Trump’ın şu ana kadar yaptığı tüm açıklamalar da zaten bu yönde ve bunu seçim kampanyasının bir parçası da yapmış durumda.
Başkan Trump’ın “Aşıyı bu yıl bulabiliriz“ demesini de yorumlayan AB diplomatları, ABD’nin belki de bu yüzden telekonferansa katılmadığını düşünüyor. Bu durumda AB bir B planı hazırladı ve “Üreticinin haklarından bağımsız olarak, AB içinde aşının kullanımı için özel bir izin ve patent verilmesi“ görüşü ağır bastı.
Avrupa bir süre patent haklarını askıya alacak ve bu durum ABD’nin aşıyı dünyayla paylaşmasına kadar sürecek. Ünlü Amerikalı milyarder Bill Gates de bu formüle yakın.
SENARYO 2: AVRUPA KAZANIRSA
Avrupa’da ise, Türk Profesör Uğur Şahin’in yönettiği BioNtech ile Oxford Üniversitesi’nin yürüttüğü iki aşı çalışması bulunuyor. BioNtech, şu anda ikinci aşamaya geçmiş durumda ve 200 sağlıklı kişiye aşı yapıldı. Sonuçların haziran sonunda alınacağı açıklandı.
BioNtech, Amerikan Pfizer ve Çinli Fosun ile de ortak çalışıyor. Bu iki grup da aşıyı ülkelerinde deneyebilecek. Ancak ilk önce dünya çapında tüm sağlık çalışanları aşılanacak ve aşı tüm dünyanın kullanımına sunulacak.
Oxford Üniversitesi’nin aşı çalışması da sürüyor. Covid-19 aşısının tüm dünyanın kullanımına açılması için çalışmalar devam ediyor.
31 Aralık 2020’de İngiltere’nin AB’den ayrılışının son günü olacak. O zamana kadar İngiltere’ye AB tarafından her türlü sağlık desteği verilecek. İngiltere Başbakanı Johnson ile Başbakan Merkel sık sık fikir alışverişinde bulunuyor. Ancak Johnson’un, son anda Trump’tan yana dönebileceği ihtimali de gözardı edilmiyor.
SENARYO 3: ÇİN KAZANIRSA
Çin’in ilk başlarda Covid-19 hastalığını gizlemesi ve hazırlıklarını yaptıktan sonra bilgileri paylaşması, aşı konusunda da şüpheleri üzerine çekmesine neden oluyor. AB’nin korkusu, Çin’in aşıyı geliştirip bunu yüksek fiyatla dünyaya pazarlaması.
Şu anda Avrupa’nın ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu grubun en büyük çabası, bir aşı karaborsası oluşmaması. Bu amaçla, liderlerin trafiği daha da hızlanacak gibi görünüyor.

Sultangazi’de Hava Temiz

Şile Belediyesinin Tutuklu CHP li Meclis Üyeleri Görevlerinden İstifa Etti…

166 YILLIK TARİHİ ŞİLE DENİZ FENERİNİN “ŞİLE BEZİ SATIŞ OFİSİ” OLARAK KULLANILIYOR OLMASI İLÇEDE ŞAŞKINLIK YARATTI!..

Ümraniye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Özdil: 5.000 m²’lik Taşınmazlar Geri Alındı..

Moda Tasarımcısı Erol Albayrak “Moira by Urfa” Koleksiyonuyla Muhteşem Defileye İmza Attı..

Down sendromlu sanatçı Madaslı’nın ‘Masumiyetin Kırmızısı’ serigisi Tekirdağ’da

LİSE ÖĞRENCİLERİNE KARİYER GELİŞİMİ EĞİTİMİ UZAY TEKNOLOJİSİYLE AKTARILACAK

Türkiye ile Bulgaristan Maçında Heyecan: 2026 Dünya Kupası Kritik Deplasman

ATEŞ TESİSAT KANAL GÖRÜNTÜLEME

BTP’nin 9. Olağan Kongresi şölen havasında geçti Hüseyin Baş: Bağımsız Türkiye salonlara sığmıyor “İstikbal biziz, biz geleceğiz” “Türkiye’nin terörsüz olması için demokrasisiz olması gerekiyormuş” “Vatandaşlık maaşını ilk 2004 yılında Prof. Dr. Haydar…

BTP 9. Olağan Büyük Kongresini 7 Aralık Pazar Günü Yapacak

Ekonomide Gerçek Dönüşüm Şarttır”

MEHMET BEKHAN: MİLLETİN İRADESİYLE YENİDEN İNŞA EDİLECEK BİR SİYASET DÖNEMİ BAŞLIYOR

Mustafa Sandal’dan Hüseyin Baş’a; Seviyorum seni adam!
Muhtarlık seçim sonuçları! Mahalle muhtarınızı nasıl öğrenebilirsiniz? Muhtarlık sonuçları sorgulama
OZAN AHMET TAŞKIN BİZ GELİRİZ DEVLET BEYİM,
Deva Partisi Sarı kart Gösterdi
Kastamonulu Şevket Doğan
AÇIZ AÇ
Ekotom Hastanesi Başhekimi çirkin olaya cevap verdi işte videonun gerçeği
Avrupa Birliği Gazetesi 232 Sayısı
Saadet Partisi Gaziosmanpaşa Kadın Kolları’ndan Nezaket Ziyareti: Avrupa Birliği Gazetesi’ni Ziyaret Ettiler, 10 Ocak’ı Kutladılar!

Güç Sessizdir

Yeşilay Gaziosmanpaşa Şube Başkanı Elif Ata’dan Anlamlı Kutlama: 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Yerel Basını Bir Araya Getirdi, Sıkıntıları Dinledi!

İstanbul’da Okullar Tatil Edildi: Kuvvetli Kar Yağışı Nedeniyle 12 Ocak Pazartesi Eğitime Ara!

Siirt Vakfı Gaziosmanpaşa Şubesi’nden Gençlik Kahvaltısı: Birlik ve Dayanışma Mesajı Verildi!

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Yabancı Teröristler Ülkeye Sızdı, Protestolar Alevleniyor

İstanbul Valiliği yarın İstanbul’da okulların tatil edildiğini açıkladı. Valilik, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan gazi, malûl gazi, engelli, hamile ve 8 yaşından küçük çocuğu bulunan kadın personelin de idari izinli sayılacağını bildirdi.

2026 Kredi Kartı Aidatları Belli Oldu: En Yüksek 2.595 TL, En Düşük 47 TL – Ücretsiz Kartlar da Var!

TOKİ 500 Bin Sosyal Konut Projesi’nde İstanbul, Ankara ve İzmir Kura Çekiliş Tarihleri Belli Oldu: Büyük Bekleyiş Sona Yaklaşıyor!

Kibariye Kimdir? Ünlü Sanatçının Zorlu Hayatı ve Başarı Dolu Kariyeri

Türkiye’de Baraj Doluluk Oranları 2026: İl İl Güncel Durum ve Analiz

İspanya Başbakanı, Yeison Jimenez ve The Witcher Neden Gündemde? Güncel Gelişmeler ve Analiz

Barış Ödülü’nü Trump’la paylaşmak isteyen Venezuela muhalefet liderine Nobel’den yanıt: Paylaşım ve devir mümkün değil

68 il’de “sarı” kodlu uyarı: Fırtına, kuvvetli yağış ve çığ riskine karşı dikkat

Emel Bilenoğlu’ndan Gazeteciler Günü’ne Özel Kahvaltı Daveti

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’ndan Gazetecilere “Vefa” Buluşması: Dezenformasyonla Mücadele, 2026 Reform Yılı ve Yerel Medya Vurgusu Gündemde!

Eyüpsultan AK Parti İlçe Başkanlığı’ndan Basın Mensuplarına Özel Davet: 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kahvaltısı Kemerburgaz Yeşil Orman’da Gerçekleşti!

10 Ocak Dünya Gazeteciler Günü’nde Gelecek Partisi Gaziosmanpaşa’dan Avrupa Birliği Gazetesi’ne Anlamlı Ziyaret

10 Ocak 2026 Ekonomi ve Siyaset Gündemi: Türkiye’den Küresel Gelişmelere Öne Çıkan Haberler

ATA AÖF Final Sınavı Ne Zaman? 2025-2026 Güz Dönemi Sınav Saatleri, Oturumlar ve Tüm Detaylar

NBA Maçları Neden Gündemde: Trail Blazers – Rockets, Lakers – Bucks, Warriors – Kings, Nuggets – Hawks Analizi

Süper Lig Bahis Skandalı Patladı: Serdar Topraktepe ve Ünlü Antrenörler PFDK’ya Sevk! İrfan Can Eğribayat Transferi, Mali Senegal Maçı Heyecanı, Galatasaray Fenerbahçe Derbisi Tarihi ve Beşiktaş Gündemi

İSGEDER’de Değişim Rüzgarı: Arif Dede Yeni Genel Başkan! Giresunlu Eğitimcilerin Birlik Mesajı Güçleniyor

Gaziosmanpaşa Demokrat Parti İlçe Başkanı Banu Yabaş İlgar’dan Yerel Basına Destek: 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Anlamlı Ziyaret
