Ulusal Teknogirişim Konseyi Toplandı

Teknoloji girişimciliğinin ülkemizdeki gelişim hızının artırılarak küresel boyutta lider bir teknoloji girişimciliği ekosistemi inşa etmek amacıyla yürürlüğe konulan Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi kapsamında kurulan Teknogirişim Konseyi, beşinci toplantısını Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu başkanlığında gerçekleştirdi.

ANKARA–BHA

Teknogirişim Konseyi'nin 5. toplantısı, Bakanlık binasında gerçekleştirildi. Toplantıda, girişim finansmanı alanında kritik öneme sahip konular ele alındı. Bunlar arasında Girişim Sermayesi Yatırım Fonları (GSYF) Tebliğindeki yenilikler, teknoloji şirketlerinin halka arzlarda karşılaştığı kolaylıklar, melek yatırımcılığın geliştirilmesi için atılan adımlar ve teknogirişim şirketlerinin çalışanlarına verilen hisse senetleri için vergisel teşvikler yer aldı.

Toplantıda ayrıca, teknogirişim şirketi tanımını belirleyen Teknogirişim Rozeti taslağı, yeni uygulamaya alınan Türkiye Tech Visa Programı, kamu ve özel sektördeki deneyimli kişilerin girişimcilik yolculuğuna başlamalarına imkan sağlayan ücretsiz izin uygulaması, pratik girişimcilik eğitimleri ve teknoloji girişimciliği ekosistemine yönelik iletişim çalışmaları gibi önemli konular da ele alındı.

Konseyin 5. toplantısına, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdür V. Coşkun Çekiciler, TÜBİTAK Başkanı Orhan Aydın, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mahmut Sütçü, SPK Başkan Yardımcıları Ali İhsan Güngör ile Ali Erdurmuş, Türkiye Sermaye Piyasası Birliği Başkanı Pamir Karagöz, TTGV Genel Sekreteri Mete Çakmakçı, GİRVAK Genel Sekreteri Mehru Aygül, TOBB Girişim Sermayesi Meclisi Başkanı Altan Küçükçınar, Bilkent Cyberpark Genel Müdürü Faruk İnaltekin, ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Serdar Alemdar, Yıldız Teknopark Genel Müdürü Muhammet Garip, T-Gate TEKMER Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Karslıoğlu, Ankara TEKMER CEO’su İmran Gürakan ve Fark Labs CEO’su TEKMER Haluk Akçalı katıldı.

Konsey toplantılarının üç ayda bir düzenli olarak gerçekleştirilmesi planlanıyor.

TEKNOLOJİ VE İNOVASYON TABANLI GİRİŞİMCİLİK

Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi'nde belirtilen eylemlerin hayata geçirilmesi için yüksek düzeyde karar alma ve yönlendirme mekanizması olarak kurulan Teknogirişim Konseyi, 2023 yılından bu yana düzenli olarak toplanıyor. Konsey, teknoloji ve inovasyon tabanlı girişimcilik faaliyetlerini etkileyen kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ve girişimcilik ekosisteminin temsilcilerinden oluşuyor.

Konsey, Strateji kapsamında yürütülecek çalışmaları yönlendirirken, ekosistemin ihtiyaçlarına göre çevik politikaların hayata geçirilmesini sağlıyor ve ulusal düzeyde etki yaratacak programlara ve projelere öncülük ediyor. Bu zamana kadar, ekosistemi ilgilendiren birçok konuda yenilikçi adımlar atıldı.