37,6322% -0.01

44,9512£% -0.14

Vergi, ceza ve harçlara yüzde 44 zam yolda

İktidarın açıkladığı yeni bütçe ile birlikte vergiler ve cezalara yüzde 44 zam gelecek. Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, gelir vergisi, veraset ve intikal vergisi, damga vergisi, özel iletişim vergisi, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları gibi birçok kaleme zam gelmesi bekleniyor.

ANKARA-BHA

Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyonun etkisiyle birlikte vatandaşların zor günler geçirmesi bekleniyor. 2025 yılında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ve trafik cezaları gibi pek çok alanda yaklaşık yüzde 44 oranında bir zam öngörülüyor.

Emlak, çevre temizlik, özel iletişim ve motorlu taşıt vergilerinin yanı sıra resmi işlemler için alınan harçlar, araç muayene ücretleri, gelir vergisi tarifeleri ve trafik cezaları gibi kalemlerde zam oranını belirleyen Yeniden Değerleme Oranı (YDO), son yıllarda enflasyonun seyriyle paralel bir şekilde önemli değişimler gösterdi. Yüksek enflasyonun yaşandığı dönemlerde ise mükelleflerin üzerindeki yük ciddi oranda arttı.

En az yüzde 44 zam

Her yıl Ekim sonunda, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalaması, bir önceki on iki aylık dönemin ortalaması ile karşılaştırılarak artış oranı belirlenir. Bu artış, bir sonraki yılın başında geçerli olacak yeniden değerleme oranını ifade eder. 2025 yılı zam oranlarına ilişkin veriler şu şekilde: 2025-2027 Orta Vadeli Program’da (OVP), 2025 yılı boyunca tüketici fiyatları (TÜFE) bazında enflasyon oranı yüzde 17,5 olarak tahmin ediliyor. Buna ek olarak, yılın başında gerçekleşecek zam oranının en az yüzde 44 düzeyinde olması bekleniyor.

Türkiye, sel felaketiyle boğuşan Bosna Hersek'i yalnız bırakmadı