Vergi kaçağı ile mücadelede çapraz denetim şart

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti milletvekillerinin vergi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye ilişkin sorularını yanıtladı. Şimşek, kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kayıplarını önlemenin tek yolunun çapraz denetim olduğunu belirtti. Vergi kaçakçılığı ile mücadelenin önemini vurgulayan Bakan, "Kimse vergi vermek istemiyor. En düşük KDV oranı ekmekte ama fırıncıların fiş kesmediğini görüyoruz. Kayıt dışılığı önlemek için ispat yükümlülüğünü devletten alıp mükellefe yüklememiz gerekiyor," dedi.

ANKARA-BHA

Yüksek enflasyonun vatandaşları döviz ve altına yöneltmesinin bir zorunluluk olduğunu belirten Bakan Şimşek, "10-15 yıllık AK Parti hükümetleri dışında, Türkiye son 50 yıldır çift haneli enflasyonla boğuşuyor. Vatandaşlar kendilerini korumak için bu yola başvuruyor. Bu bir tercih değil, zorunluluk," dedi.

Türkiye'nin dış borcunun yönetilebilir seviyede olduğunu ve ülkenin finansal göstergelerinde olumlu gelişmeler yaşandığını vurgulayan Şimşek, "Geçen yıl mayısta dolar cinsinden tahvil faizimiz yüzde 11'di, şimdi yüzde 6'ya düştü. Bu faizi daha da aşağı çekmek için programımızı kararlılıkla sürdüreceğiz," diye konuştu.

Cari açık sorununu çözmek için katma değerin artırılmasının önemine dikkat çeken Şimşek, enerjiye bağımlılığın azaltılması ve yenilenebilir enerjiye yönelmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Ayrıca tarım, sanayi ve hizmet sektöründe katma değeri yükseltmek için çalışmalar yapacaklarını ifade etti.

Vergi kaçakçılığının ülkede yaygın olduğunu dile getiren Bakan Şimşek, bir arkadaşının lüks bir berberde yaşadığı olayı örnek göstererek, "Berber, kartla ödeme almak istemedi ve farklı yollar önerdi. Bu zihniyet sorunu çözülmeli. Ülkede kayıt dışı çalışan çok sayıda doktor, dişçi, kuaför ve avukat var. Denetimlerimiz artarak devam edecek," şeklinde konuştu.