Washington Post gazetesi, bu konudaki analizinde bu “olası” 10 savaştan üçünde taraflardan birinin “Türkiye’nin olabileceğini” öne sürdü.
Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı verilen mücadelenin sonucunda “10 yeni savaşın tetiklenebileceği” iddia ediliyor. Washington Post gazetesi, bu konudaki analizinde bu olası 10 savaştan üçünde taraflardan birinin “Türkiye’nin olabileceğini” öne sürdü.
HALİFELİĞİN SINIRLARI DARALIYOR
Washington Post, İslam Devleti’nin ‘halifeliği’nin sınırları hızla daralıyor. Grubun Irak ve Suriye’deki kaleleri birer birer çöküyor. ABD’nin liderliğindeki savaş da, ‘sonra ne olacak’ sorularının dile getirildiği noktasına geldi.
DAHA ÇOK SAVAŞ ORTAYA ÇIKIYOR
Şimdiye kadar bu soruya yanıt, muhtemelen şöyle: “daha çok savaş” sözleriyle girdiği analizinde bu durumu, kısmen, “ABD’nin IŞİD’i yenme stratejisinin sık sık birbiriyle kavgalı bölgesel ve yerel silahlı gruplara dayanması”na bağlıyor.
HEPSİ İSLAM DEVLETİNİ DÜŞMAN GİBİ GÖRÜYOR
“Hepsi, İslam Devleti’ni düşman gibi görse de çoğu birbirini de düşman olarak görüyor” diyen gazete, bunun ardından “olası 10 savaşı” sıralıyor. Gazete, söz konusu “savaşların hangi tarafların arasında gerçekleşebileceğini” belirtirken de özetle şu savaşları dile getiriyor:
“ABD DESTEKLİ SURİYELİ KÜRT GÜÇLERİYLE TÜRKİYE DESTEKLİ ARAP GÜÇLERİ:
“Bu savaş başlamış durumda ve en karmaşıklardan biri. Türkiye’nin iki hafta önce Suriyeli isyancılara İslam Devleti’nin elindeki toprakları almaya yardımcı olmak amacıyla müdahaleye başlarken İslam Devleti kadar Kürtlerin de hedeflendiği belli oldu.
TÜRKİYE İLE SURİYELİ KÜRTLER
Bu savaş, 1 nolu savaşa benzer ama daha büyük olur. Şimdiye kadar Türkiye, Suriye’ye müdahalesini, İslam Devleti’nin işgal ettiği ve nüfusu çoğu Arap olan alanla sınırladı. Ancak Türkiye, sınırlarında yükselmekte olan fiili Kürt devletinden aynı ölçüde kaygılı. Gerilimler sürerse Türkiye’nin, az sayıda ABD kuvvetinin konuşlandığı Kürt bölgesine doğrudan bir müdahalesi dışlanamaz.”
“TÜRKİYE İLE SURİYE YÖNETİMİ
Türkiye, Suriye’ye müdahale ederken Esad’ın en önemli müttefikleri olan ve Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki müdahalesine yeşil ışık yaktıkları gibi görünen Rusya ve İran ile ilişkileri onarmak için adımlar da attı. Ancak Türkiye’nin İslam Devleti ile mücadelesi iyi giderse eğer Türk güçleri, yakındaHalep kenti etrafındaki ön cephede bulunan Suriye hükümeti güçleriyle karşı karşıya kalabilir.”
DİĞER “OLASI SAVAŞLAR”
Washington Post, İŞİD’le mücadelenin sonucunda “tetiklenebileceğini” savunduğu diğer “7 savaş”ı ise söyle sıralıyor: “Suriyeli Kürtler-Suriye Yönetimi”, “ABD- Suriye Yönetimi”, “Iraklı Kürtler-Irak Hükümeti”, “Iraklı Kürtler-Şii milisleri”, “Kürtler, Kürtlere karşı”, “Sünni Araplar- Şiiler ve/veva Kürtler” ile “İslam Devleti’nin geri kalan unsurları, herkese karşı” biçiminde gerçekleşebileceğini savunuyor.