Zaman gazetesi davasında tahliye kararı
Zaman gazetesi eski yazarları hakkındaki davada, Ali Bulaç ve Mehmet Özdemir'in tahliyesine karar verildi.
Şike kumpası davasında FETO’nun avukatlarından Orhan Erdemli tahliye edildi
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "futbolda şike" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasıyla 20'si tutuklu 108 sanığın yargılandığı davada, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in avukatlarından tutuklu sanık Orhan Erdemli'nin tahliyesine karar verildi.
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmalarını 4 gün boyunca Silivri’de yaptığı davanın ara kararını Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda açıklandı.
Mahkeme heyeti, örgüt elebaşısı Fetullah Gülen’in eski avukatı tutuklu sanık Orhan Erdemli’nin, “mevcut delil durumu, suç vasfının sanık yararına değişme ihtimali, sanığın örgütsel yapıya ilişkin verdiği ifadelerin tutarlı olması ve somut bilgiler içermesi, sanığın verdiği ifadeler doğrultusunda yapılan soruşturmalarda örgüt üyelerinin yakalanması, sanık hakkında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilir olmasını” dikkate alarak, adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Erdemli hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyan mahkeme heyeti, aralarında eski emniyet müdürü Nazmi Ardıç’ın da bulunduğu 25 sanığın ise tutukluluk halinin devamına hükmetti. Duruşma Temmuz’a ertelendi.
Ali Bulaç Tahliye Edildi
Mahkeme Ali Bulaç’ın tahliye edilmesine karar verdi.
- Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada yargılanan Ali Bulaç mahkeme tarafından verilen kararla tahliye edildiAli Bulaç ve Mehmet Özdemir NEDEN YARGILANIYORDU
Eski Zaman yazarı Bulaç: Devlet izniyle yayın yapan bir gazetede yazdım diye suç işlemiş olamamDarbe girişimi sonrası başlatılan FETÖ operasyonları kapsamında tutuklanan eski Zaman gazetesi yazarları ilk kez hakim karşısına çıktı. Sanıklardan Ali Bulaç, devletin izniyle yayın yapan bir gazetede yazdığı için suç işlemiş olamayacağını belirtirken "Görevi gereği bilmesi gerekenlerin ihmali hoşgörülürken ben niye suçluyum?" diye sordu. Darbe girişim sonrası başlatılan soruşturmalarda tutuklanan gazeteciler Şahin Alpay, Ali Bulaç, Ahmet Turan Alkan ve Mümtazer Türköne'nin de aralarında bulunduğu 30 kişi bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Silivri Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen duruşmada Ali Bulaç, iddianamede üzerine atılı suçlara özetle şu ifadelerle yanıt verdi: - 66 yaşındayım. 4 kalp damarım değişti, 4 kronik hastalıkla boğuşuyorum. Savcı, iddianamenin son sayfasında yazılarımda suç unsuru bulunmadığını belirtmesine karşın suçlamada bulunmaktadır.
- 15 Temmuz'a kadar FETÖ'nün terör örgütü olduğu yolunda bilgi/belge olmadığını anlatıp o dönemdeki açıklamalardan örnekler veriyor.
- Bu örgütün silahlı terör örgütü olduğunu kabul ediyorum. Kaldı ki, terör örgütü olduğu bilinmediği dönemde dahi üyesi değildim. Soruyorum, ben hangi silahlı terör eylemine girdim? Hangi silahlı çatışmaya girdim, kime saldırdım?
- Görevi gereği bilmesi gerekenlerin ihmali hoşgörülürken, siyasilerin kavrama yetisine tahammül gösterilirken, ben niye suçluyum? Hangi yasaya göre 17-25 Aralık sonrası Zaman gazetesinde yazı yazmışım diye suç işlemiş oluyorum? Devletin izniyle yayın yapan bir gazetede yazdım diye suç işlemiş olamam.
- 2007’deki muhtırada AK Parti'nin yanında durdum. Sayın Erdoğan’ı hedef alan herhangi bir yazım olmadı. Erdoğan’ın önerdiği başkanlık sistemine karşı çıkmadım. Suriye politikasını yanlış bulsam da mülteciler politikasını destekledim. Ben Anayasa ve yasalara güvenerek ifade özgürlüğümü kullandım.
- Şimdi soruyorum, suçum ne? Silah mı kullandım, darbe hazırlığı toplantılarına mı katıldım, bomba mı attım? İddianamede tutuklanmama gerekçe gösterilen yazı benim değil. Savcı bu paragrafı bana aitmiş gibi göstererek suçlama yapıyor. Sayın savcı 6 yazıma atıfta bulunmuş, ancak bu yazılarda hangi ifadelerin suç olduğunu belirtmemiş. Hakkımda tahliye kararı vermenizi talep ediyorum.