34,5363$% -0.09
36,2842€% -0.08
43,4870£% -0.06
2.918,44%0,03
2.626,07%0,01
9.659,96%1,15
Güneydoğu ve Doğu Anadolu yörelerinin çağdışı yapısını temelinden değiştirecek, yoksulluğa ve işsizliğe somut ve etkili çözüm getirecek, devlet baskısına da ağa baskısına da yer vermeyecek, toprak ve gelir dağılımı adaletsizliği son verecek reformlar yapmaya devam ederek Ulusal Birliği sağlamak.
– Bugüne kadar yapılan Anayasa değişiklikleri ile elde edilen olumlu gelişmeler sonucu demokrasiye gerçeklik ve işlerlik kazandırmak için toplumsal uzlaşmaya dayalı yeni bir Anayasa hazırlamak.
– Türk Ticaret Kanunu ile İcra İflas Kanunu başta olmak üzere sosyal yaşamı düzenleyen tüm kanunlarda yeni dünyadaki çağdaş düzene uygun düzenlemeler yapılanma yoluna gidilecektir.
– Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısı ve işleyişi değiştirilecek, Adalet Bakanlığına bağlı olarak çalışan Teftiş Kurulu bu yüksek kurula bağlanacak, hakim ve savcıların mesleğe kabul edilmesi, atama ve nakilleri, yükselmeleri, idari denetimleri, disiplin işleri ve görevden uzaklaştırma işlemleri bu kurul tarafından yapılarak yargı mensuplarının Adalet Bakanının vesayetinden kurtarılacaktır.
– Yeni Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Ceza ve Tedbirlerinin İnfazına İlişkin Kanun tasarıları öncelikle yasalaştırılacak.
– Türk Adalet Akademisi Kanunu tasarısı, idari ile kişi arasında çıkacak uyuşmazlıkların yargı yoluna başvurmaksızın uzlaşma ile çözülmesine olanak sağlamak üzere hazırlanan “ Kamu Denetçiliği Kanunu “ tasarısı hayata geçirilecek.
– Anayasa’nın 38. Maddesinde yapılan değişlik doğrultusunda karşılıksız çek dolayısıyla hapis cezası uygulamasına son verilecek ve aynı zamanda çeke olan güveni artırmak amacıyla ilgili kanunda düzenlenmeler yapılması yoluna gidilecektir.
– Adliyelerdeki davaların daha kısa sürede sonuçlanması için özellikle mali piyasalarda (bankacılık ve sermaye piyasası) ve diğer konularda ilgili uzmanlık mahkemelerinin kurulması, bir kısım ticari davaların da hakemde görülmesi ve bir kısım yarı idari, yarı yargısal işlerin mahkemelerin görevlerinin dışına çıkartılması ile yargının yükü azaltılacaktır.
– Yeni Türk Medeni Kanunu’nun aile hukuku ile ilgili yapılan değişikliklerin daha başarılı uygulanabilmesi içi “ Aile Mahkemeleri Kanunu “ tasarısı da hayata geçirilecektir.
– Hakim ve Cumhuriyet savcılarımıza hizmet içi eğitim verecek “ Türkiye Adalet Akademisi “ kurulacaktır.
– İnsan hakları konusunda evrensel ve uluslar arası bildiri ve sözleşmelerde benimsenmiş çağdaş normlara uygun kurallardaki eksiklerini süratle gidermek, Medeni Kanunda gerekli düzenlemeler yapılmış olsa da kadın-erkek eşitliği ile ilgili bazı eksik uygulamalar giderilecek.
– TRT ve diğer özel radyo – televizyon yayımcılığının yansız habercilik ilkesi çerçevesinde siyasal partilere ve düşüncelere yer verecek ve böylece medyadaki tekelleşmenin önüne geçilecek.
– Ülke nüfusunun yüzde 70 ine yaklaşan gençliğin TBMM’ de temsil edilmesi için hala 25 olan Milletvekili yaşının daha aşağılara çekilmesini sağlanacak.
– Milletvekillerinin ve Başbakan veya Bakanların dokunulmazlıklarının kaldırılmasını zorlaştıran Anayasa hükümlerinin değiştirilecek.
– Seçim yasasının daha demokratik bir düzeye kavuşturabilmek için yapılacak yasalar çıkartılacak.
– Yurtdışında bulunan vatandaşlarımızın oy kullanmalarının daha sistemli olmaları açısından “ Yurt Dışı Seçmen Kütüğü “ oluşmasını sağlanacak..
– Ulusal Program’da katılmayı taahhüt ettiğimiz “ e-Avrupa girişimi “ üye ülkeleri dolayısıyla Avrupa’yı dünyanın en dinamik ve rekabet gücü yüksek pazar haline getirmeyi amaçlamaktadır. Bu sebepten ülkemizde de bu girişim sayesinde daha ucuz, daha hızlı ve daha güvenli Internet kullanımı sağlanacak.
— Kolektif zekaya sahip toplumlar, teknoloji geliştirmeyi, yeniliği hedefleyen araştırma, geliştirme, bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayarak yeni bilgileri elde etmek, yeni malzeme, ürün ve araçlar üretmek üzere yeni sistem ve süreç ve hizmetler oluşturur veya mevcut olanları geliştirir. Bu amaçla “AR-GE” kültürünü toplumun her alanına yayılması sağlanacak.
– Toplumların alt yapısını oluşturan temel endüstrilerden olan “ Yazılım “ ın geliştirilmesi amacıyla Türkiye’nin bulunduğu bölgenin bilgi teknolojisi bölgesi olması için yabancı yazılım ve bilişim kurullarının ülkemize yatırım yapmasını sağlanacak.
– Üniversiteler ve araştırma kurumları ile üretim sektörlerinin birlikte işbirliği yapmasını sağlamak ve bu sayede ülke sanayinin uluslararası rekabet edebilir ve dış satıma yönelik bir yapıya kavuşmasını sağlamak. Bu yapının sağlanması için “ Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası “ çıkartılmıştır.
– Ayrıca Türkiye “ Bilgi Toplumudur “ denilerek “ e-Türkiye “ projesini hayata geçirilerek genişletilecektir.
– Devletin vatandaşlarına karşı yerine getirmekte yükümlü olduğu görev ve hizmetler ile vatandaşın da devlete karşı görev ve hizmetlerini karşılıklı olarak yerine getirmek amacıyla alt yapısı hazırlanmış olan “ elektronik devlet “ kısaca tanımlanmış olan “ e-devlet “ projesi hizmete sokulacaktır.
( yarın devam edecek )
AB ile ilgili uyum yasaları