40,2592$% 0.13
46,7280€% 0.07
53,9463£% 0.2
4.309,12%-0,18
7.021,00%0,34
28.001,00%0,34
3.335,67%0,36
10.222,02%-0,03
4782277฿%1.63469


Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun 1998’den bu yana aralıksız olarak yayınladığı “Türkiye İlerleme Raporları’nın bir yenisi daha, bugün (29 Kasım 2023) Brüksel’de açıklandı. Rapor, Avrupa Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrelll tarafından hazırlandı.
Açıklanan rapor, yeni ifadeler, yeni yaklaşımlar ve yeni vizyonlar sunmaktan çok öte ve bir önceki yılın tekrarı niteliğinde gibi görünüyor. Evet, özellikle ilişkilerin geliştirilmesi noktasında somut öneriler var ancak, bu öneriler bütünü, AB’nin çıkarlarını ön planda tutuyor. Ticaret, Dış Politika ve Göç. Özellikle göç konusunda hala Türkiye’nin üzerine düşen bazı görevleri yerine getirmesi konusunda beklentileri dile getirmesi, Rapor’un tamamen AB’nin tek taraflı çıkarlarına hizmet ettiğini göstermektedir.
Raporda Cumhurbaşkanlığı seçimi süreci, Türkiye’nin sınır güvenliği de yer alıyor. Elbette demokratikleşme ve hukukun üstünlüğüne ilişkin kaygı ve önerilerin haklılık payı var ancak AB’nin bu konuda, Türkiye’nin önünü açacak girişimlerde bulunması ve cesaretlendirmesi gerekirken, yine tek taraflı olarak eleştiriler sıralamaktadır. Oysa AB’nin en azından tam üyelik müzakerelerini başlatması, Türkiye’nin demokratikleşme sürecine ciddi katkı sağlayacaktır.
Raporun önemli noktalarından biri de Türkiye’nin bölgesel bir güç olduğuna dair ifadelerin yer alması ve bunu kabul etmiş gibi görünmesi AB’nin olumlu yaklaşımlarından görmek gerekir. Rusya-Ukrayna Savaşı’nda tarafsızlığı ve tahıl girişimi konusundaki yaklaşımını desteklerken, Rusya’ya yaptırım uygulamamasını eleştirmektedir.
AB, Güney Kıbrıs’ı Londra ve Zürih Anlaşmaları’na aykırı bir şekilde AB’ye tam üye almasına rağmen, Türkiye’yi Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımamakla itham etmekte ve KKTC’ni desteklemesini olumsuz karşılamaktadır.

2023 İlerleme Raporu’nda, ekonomik durum, büyüme, istikrar, yapısal reformlar dahil daha pek çok içerik olsa da vize serbesti, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, fasılların açılması, Ortaklık Konseyi’nin düzenli şekilde toplanması ve tabi ki tam üyelik konusunda AB, hiçbir “açık fikir” ortaya koymamıştır.
Fransızların, “biz kediye kedi deriz” atasözündeki gibi, biz de raporu rapor olarak değerlendirirsek, AB’nin bu elitist yaklaşımı devam ettiği sürece, Türkiye’ye AB Kapısı’nın sürekli kapalı olduğunu görebiliriz. Biz ne kadar çok zili çalsak da AB’de kapıyı açacak kimse yok.

TÜBA- TESEP ÖDÜLÜ KADIOĞLUNA VERİLDİ

5. ESENLER GENÇLİK GÜNLERİ BAŞLIYOR

ŞİLE’DE 146.547 FİDE DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ..

Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO) Başkanı Ömür Gedik’ten Hayırlı Olsun Ziyareti

Esnaf İçin Güç Birliği Çalışmaları Kapsamında UEB’den Net Mesaj

Hataylı mobilyacılardan Azerbaycan atağı

Şanlıurfa’da Lisede Kanlı Saldırı: 16 Yaralı, Saldırgan İntihar Etti!

Son Dakika Kabine Değişikliği: Yeni İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Adalet Bakanı Akın Gürlek Göreve Başladı

BTP’liler 7-8 Şubat’ta Viyana’da yapılacak 11. MEM Kongresi öncesinde Prof. Dr. Haydar Baş’ın kabrini ziyaret etti

İl Başkanı Abdullah Özdemir: CHP kirlenmiş bir parti hâline getirildi

”Türkiye’deki enflasyon, uzun yıllardır sürdürülen sistematik bir fakirleştirme politikasının sonucudur”

Bağımsız Türkiye Partisi’nden birleşik, bütünleşik muhalefet çağrısı

İl Başkanı Abdullah Özdemir: CHP kirlenmiş bir parti hâline getirildi

Mustafa Sandal’dan Hüseyin Baş’a; Seviyorum seni adam!
Muhtarlık seçim sonuçları! Mahalle muhtarınızı nasıl öğrenebilirsiniz? Muhtarlık sonuçları sorgulama
OZAN AHMET TAŞKIN BİZ GELİRİZ DEVLET BEYİM,
Deva Partisi Sarı kart Gösterdi
Kastamonulu Şevket Doğan
AÇIZ AÇ
Ekotom Hastanesi Başhekimi çirkin olaya cevap verdi işte videonun gerçeği
Avrupa Birliği Gazetesi 232 Sayısı
Dünya Ev Tekstili Sektörü HOMETEX’te Buluştu

Hataylı mobilyacılardan Azerbaycan atağı

Hac Ön Kayıt ve Kayıt Yenileme İşlemleri Başladı!

Gaziosmanpaşa’da “Ortak Akıl Güçlü Şehir Çalıştayı” Düzenlendi

Gaziosmanpaşa’da 19 Mayıs Coşkusu Dorukta!

İstanbul’a Yeni İlçe Geliyor İddiası: İlçe Sayısı 40’a Çıkıyor!

Arnavutköy’de Kariyer İçin Engel Yok: Engelleri Değil İstihdamı

Arnavutköy Belediyesi’nden Hadımköy’e Hizmet Yağmuru: Kültür Merkezi, Nikah Sarayı ve Yeni Yaşam Alanları Hizmete Açıldı

Gaziosmanpaşa’da Sağlık Hizmetleri: Hangi Hastaneler ve Klinikler Var?

Sakarya’da esnaf ve vatandaşla buluştu

AK Parti İstanbul Milletvekilleri vatandaşlarla buluşmaya devam ediyor

Gaziosmanpaşa’da Şehitler Anısına Duygusal Buluşma: Erzurumlular Derneğinden Güzel Dayanışma

Gaziosmanpaşa’da Akif Ruhu: Fahreddin Paşa Anadolu Lisesi’nde Muhteşem Program!

Bahçeli’den Terörsüz Türkiye İçin Kritik Çağrı: Yeni Yol Haritası Şart!

Tekirdağ Çorlu’da Acı Haber: Silahlı Kavgaya Müdahale Eden 2 Polisimiz Şehit Oldu

Kağıthane’de İş İnsanı Ailesine Silahlı Saldırı: Kayınvalide Evine Kurşun Yağdı, Son Anda Kurtuldu!

Sultangazili Kadınlardan “Zamana İz Bırakan Eserler” Sergisi

Eyüpsultan’da 19 Mayıs Coşkusu Gençlik Yürüyüşüyle Başladı

ŞEHRİN EN RENKLİ ETKİNLİĞİ: “SOKAK STİLİ GRAFFİTİ FESTİVALİ”, GAZİOSMANPAŞA’DA GERÇEKLEŞTİ

AK Parti İstanbul’dan muhtarlık vurgusu.

İstanbul Emniyeti’nde Geniş Çaplı Atama Kararları! Vali Davut Gül İmzaladı.

İstanbul Emniyeti’nde Kritik Atamalar: İBB Soruşturmasını Yürüten Mali Şube Müdürü Değişti

Eyüpsultan İlçe Emniyet Müdürü Şinasi Yüzbaşıoğlu oldu. Çağlayan Kurt Mali Şube Müdürü Oldu

Hafta Sonu Planı Yapanlar Dikkat! Meteoroloji Saat Verdi: İstanbul, İzmir ve Ankara’ya Şiddetli Fırtına Geliyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.