DOLAR

34,1526$% 0.15

EURO

38,0482% -0.13

STERLİN

45,5577£% 0.07

GRAM ALTIN

2.884,63%0,35

ONS

2.628,97%0,27

BİST100

9.918,73%0,19

a

Ehliyet Yenilemek ve Gerekli Evraklar 2019

EHLİYET YENİLEMEK İÇİN HANGİ ADIMLARI TAKİP ETMELİYİZ?

Ehliyet yenileme işlemi ile ilgili herkesin kafasında çeşitli sorular var, biliyoruz. Sene sonuna yaklaştığımız şu günlerde, 2019’de ehliyet değiştirmek için gerekli tüm adımları sizler için derledik ve ehliyet yenileme ile alakalı tüm sorularınızın cevaplarını verdik. Ehliyet sınıfları hakkında makalemiz için ise tıklayın.

 

Ehliyet yenilemek için gerekli evraklar ve belgeler nelerdir?

Öncelikli olarak ehliyet yenilemek için sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet bedelinin ödenmesi gerekiyor. Anlaşmalı bankalara yatıracağınız bu bedelden sonra, size verilecek makbuzu, ehliyet yenileme işlemleri için gerekli belgelerin yanına koymak üzere saklamalısınız.

Ardından, aşağıda listeleyeceğimiz tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde Nüfus Müdürlüğü’ne teslim etmeniz bekleniyor. Burada en önemli nokta, Nüfus Müdürlüğü’nden randevunuzu daha önceden almış olmanız. Çünkü yoğunluk sebebiyle randevular genellikle ileri tarihe veriliyor.

 

Ehliyet Yenileme Belgeleri:

  • Ehliyet yenilenmesini ibraz eden dilekçe
  • Nüfus cüzdanı
  • Sürücü olur sağlık raporu
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Bankaya yatırdığınız ücretin makbuzu
  • Eski sürücü belgesi
  • Kan grubu belgesi

 

Belgelerinizi hazırlarken dikkat edilmesi gereken üç nokta var. Birincisi; eski sürücü belgesini kaybetmiş olanların, emniyete bunu kesinlikle belirtmesi gerekiyor. Bunun için ekstra bir ücrete de tabi tutulmuyorsunuz.  İkinci olarak da kan grubu belgesi… Eğer kan grubu kartınız yoksa beyan etmeniz de yeterli oluyor. Yalnızca bunun için bu kartı almanıza gerek duyulmuyor. Hem kartı olmayıp hem dekan grubunu bilmeyenler, sağlık ocağına giderek parmak ucundan alınan kanla beş dakika içinde kan grubunu öğrenebiliyor. Son olarak ehliyet yenileme için çektireceğiniz fotoğrafın biyometrik olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Biyometrik fotoğraflar, vesikalıklardan biraz daha farklı formatta çekiliyor. Fotoğraf çektirirken, ehliyet yenilemek için olduğunu belirtmenizde yarar var.

Ehliyet Yenileme Süreçleri
Ehliyet Yenileme Süreçleri

Hangi durumda ehliyet yenilemek gerekiyor?

2016 yılında yürürlüğe giren yönetmelik gereğince, ehliyet yenilenmesi işleminin gerçekleşmesi gerekiyor. Yönetmelik gereğince değişiklik yapmak isteyenlerin 2020 yılına kadar vakti var. Ancak öncesinde ehliyet yenilemek isteyenler için de yoğunluğun hâlâ devam ettiğini belirtelim. Randevunuzu alırken bunu da göz önünde bulundurmalısınız. Buna ek olarak eski ehliyetini kaybedenler de yenisini alırken bu adımları izleyebilir.

 

Ehliyet yenileme süresi ne kadar?

Tüm belgeleri topladıktan sonra, ehliyet yenileme işlemleri için yapmanız gereken son adım randevu zamanında Nüfus Müdürlüğü’nde bulunmak. Belirlenen saat ve tarihte orada olduktan sonra, işlemler hızlı bir şekilde ilerliyor. Müdürlükte 30 dakika ile bir saat arasında değişen bir süre bekliyorsunuz. Sonrasında ehliyet yenileme süresi tamamlanmış oluyor.

Belgelerinizi teslim ettikten sonra size geçici bir sürücü belgesi veriliyor. Bu belgenin geçerlilik süresi ise 15 gün. Zaten bu zaman zarfında da yeni ehliyetiniz posta ile adresinize gönderildiğinden bir sorun yaşamıyorsunuz. 15 günün sonunda da çipli yeni ehliyetinize kavuşmuş oluyorsunuz.

 

Yenilenen ehliyetler ömür boyu geçerli mi?

Düzenlenen yeni kanunlar sebebiyle artık ehliyetler, ömür boyu geçerli olmayacak. Hafif araç sürücülerinin her 10 yılda bir, tüm bu adımları yeniden izleyerek ehliyetini yenilemesi gerekecek. Ağır araç sürücüleri için geçerli süre ise beş yıl. Belirlenen bu zamanlar sona erdiğinde, ehliyet yenileme süresi için aynı adımları takip etmeniz gerekecek.

 

2019 ehliyet yenileme ücreti ne kadar?

Değerli kağıt bedeli olarak 13 TL ve vakıf payı olarak da 2 TL belirlenen ehliyet yenileme ücreti, anlaşmalı bankalara ya da Maliye Bakanlığı’nın veznelerine yatırılabiliyor.

 

Ehliyet yenilemek zorunlu mu?

01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik gereği, sürücü belgesine sahip olan herkesin yenileme işlemini yapması gerekiyor. Ehliyet yenileme işlemi için 13.12.2020 tarihine kadar vaktiniz var. Eski ehliyetini kullanmaya devam etmek isteyen sürücüler, belirtilen tarihe kadar kullanıma devam edebilir. Ancak 2020 yılından sonra, şu anda kullanılan ehliyetlerin geçerliliğinin olmayacağını da bilmeniz gerekiyor.

Ehliyet Yenileme için Son Tarih Nedir?

Eski ehliyetinizi kullanmaya 13 Aralık 2020 tarihine kadar devam edebilirsiniz. 13 Aralık 2020 den sonra eski ehliyetleriniz geçerliliğini yitirecektir.

Ehliyet yenilemede nasıl bir sağlık raporu gerekiyor?

Ehliyet yenileme işlemini gerçekleştirmek isteyen sürücüler, aile hekiminden ya da Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği sağlık kuruluşlarından sağlık raporu alabiliyor. Ehliyet sağlık raporu için aile hekiminize herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor.

Ehliyetinizi yeniledikten sonra kasko sigortası ihtiyacınız olursa sizleri Groupama’ya bekleriz.

 

Ehliyet yenileme 2019 bilgilerini içeren yazımık sürekli olarak güncellenmektedir.

 

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar?

13 TL’si değerli kağıt bedeli 2 TL’si vakıf payı olmak üzere toplam yenileme ücreti 15 TL dir.

Ehliyet Yenileme için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Ehliyet yenilenmesini ibraz eden dilekçe
Nüfus cüzdanı
Sürücü olur sağlık raporu
2 adet biyometrik fotoğraf
Bankaya yatırdığınız ücretin makbuzu
Eski sürücü belgesi
Kan grubu belgesi


Ehliyet yenilemek zorunlu mudur?

01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik gereği, sürücü belgesine sahip olan herkesin yenileme işlemini yapması gerekiyor.

Hangi Tarihe Kadar Ehliyetimizi Yenilemeliyiz?

13 Aralık 2020’ye kadar eski ehliyetinizi kullanabilirsiniz. Ancak bu tarihten sonra yeni ehliyet zorunlu olacaktır.

Nasıl bir Sağlık Raporuna İhtiyaç Var?

Aile hekiminden ya da Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği sağlık kuruluşlarından ücretsiz sağlık raporunuz alabilirsiniz..

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Çocuğuna terlik fırlatan anneye 7 bin 500 Lira para cezası

HIZLI YORUM YAP