40,2592$% 0.13
46,7280€% 0.07
53,9463£% 0.2
4.309,12%-0,18
7.021,00%0,34
28.001,00%0,34
3.335,67%0,36
10.222,02%-0,03
4782277฿%1.63469

Kalp ve damar cerrahisinde devrim niteliğinde olan ve halk arasında kapalı yöntem olarak bilinen minimal invaziv yani küçük kesiler halinde yapılan cerrahi operasyon, her geçen gün daha çok tercih ediliyor. Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Ertan Sağbaş, minimal invazivin ve robotik cerrahinin hem doktorlar hem de hastalar için önemli avantajlar sağladığını ifade ederek, “Açık operasyona oranla daha çok detayı görebilme imkanına sahip oluyoruz” dedi.
Sağlık alanında çığır açan yöntemler hastalara umut olmaya devam ediyor. Pandemi döneminde insanlar hastanelere gitmeye çekiniyor. Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Ertan Sağbaş vatandaşlara “Hastaneye gelmekten korkmayın” çağrısı yaptı. Tüm sağlık çalışanlarının iki doz Biontech aşısı olduğunu ve hastanelerin koronavirüse karşı tüm tedbirleri aldığını ifade eden Sağbaş, “Biontech aşısı iki doz yapıldığında kesinlikle bulaşı da hastalığı da önlüyor. O neden hastalar rahatlıkla hastaneye gidip gelebilirler. Hastaneler şu an belki de en güvenli yerlerden biri” dedi.

‘AŞI, KALBİ VİRÜSTEN KORUYOR’
Aşıların ve virüsün kalbe etkisinin kamuoyunda aylarca tartışıldığına dikkat çeken Sağbaş, “İnsanlar kalp adalesinde iltihaba yol açıyor diye aşıya karşı mesafeli davrandılar. Yapılan araştırmalar, Amerikan Hastalık Koruma ve Tedavi Kurumu’nun araştırması var. 20-30 yaş arası gençlerde insidens artsa da bunlar 100 binde bir, hatta Avrupa İlaç Ajansı milyonda bir olarak açıkladı. Baktığımızda koronavirüsün kendisinin kalp adalesi iltihabına yol açması çok çok daha fazla. O nedenle aşıdan korkarken kalp konusunda daha büyük sorunlara yakalanma durumu söz konusu.

Aşılar bu konuda son derece güvenli. Kalp adalesi iltihabı konusunda bu kadar korkacak, aşı yaptırmayacak kadar riskli bir durum söz konusu değil. Aşı olmuş, bir ay sonra kalp krizi geçirmiş. Bu daha çok üst üste gelme hali. Koroner arter hastalığı, aterosklerotik kalp hastalığı ölümlerin yüzde 40’ını oluşturuyor. Koroner damarlarda plakların oluşması ise tek bir nedenle olmaz. Birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluyor. En büyük neden, ırsiyet, genetik yatkınlığın olması. Kromozomlarla anne ve babadan o kişiye geçmesi. Diyabet, hipertansiyon, hareketsiz yaşantı, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı gibi birçok faktör bu hastalığa sebep olabiliyor. Bu plakların bir kısmı darlık oluşturmakla birlikte akımı çok etkilemiyorlar, ancak koronada bu plakların daha çok yırtıldığı görülmüş” diye konuştu.
BAYPASTA MİNİMAL İNVAZİV YÖNTEMİ
Teknolojik gelişmelerin tıp alanında çığır açan uygulamaları geliştirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Ertan Sağbaş, “Artık kalp ameliyatlarını küçük kesi ile yapabiliyoruz. Teknolojik gelişmeler ister istemez tıbba da yansıyor. Ben yaklaşık olarak 30 yıldır kalp cerrahisi ile uğraşıyorum. Yurt dışında da çalıştım ve bu alandaki gelişmeleri gözlemliyorum. Minimal invaziv alana ilgi arttı. Özellikle son zamanlarda hem ülkemiz hem de Avrupa bu konuda çok ileri gitti. Özellikle robotik cerrahi Da Vinci robot sistemi ile yapılan ameliyatlarda şu an en fazla sayısı Türkiye’de. Biz sadece robotla değil videoterokoskopik olarak da minimal invaziv ameliyatlar yapıyoruz” dedi.


Ayrıca vatandaşları erken teşhis konusunda uyaran Sağbaş, “Koroner damar hastalığı sinsi bir hastalıktır. Hiçbir belirti vermeden karşınıza çıkabilir. Erken teşhis çok önemli. O nedenle kontrollerinizi, check-up işlemlerinizi aksatmayın. Bir korku oluştu pandemiyle birlikte, sonra aşı çıkınca bir rahatlama oldu ama hâlâ hastalar hastaneye gelmek istemiyorlar” diye ekledi.

Sultangazi Belediyesi, Adıyaman Tanıtım Günlerinde Yerini Aldı
Ümraniye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Özdil: 5.000 m²’lik Taşınmazlar Geri Alındı..

Moda Tasarımcısı Erol Albayrak “Moira by Urfa” Koleksiyonuyla Muhteşem Defileye İmza Attı..

Şile Belediye Meclisi Ekim Ayı İlk Oturumunda Borçlar ve Şile Bezi Festivali Tartışıldı

Ak Parti Şile Belediye Meclis Üyesi Onur Taylan: Eleştirilerim Sizlere Değil Genel Başkanınıza ve İl Başkanınıza

Down sendromlu sanatçı Madaslı’nın ‘Masumiyetin Kırmızısı’ serigisi Tekirdağ’da

LİSE ÖĞRENCİLERİNE KARİYER GELİŞİMİ EĞİTİMİ UZAY TEKNOLOJİSİYLE AKTARILACAK

Türkiye ile Bulgaristan Maçında Heyecan: 2026 Dünya Kupası Kritik Deplasman

ATEŞ TESİSAT KANAL GÖRÜNTÜLEME

Mustafa Sandal’dan Hüseyin Baş’a; Seviyorum seni adam!
Muhtarlık seçim sonuçları! Mahalle muhtarınızı nasıl öğrenebilirsiniz? Muhtarlık sonuçları sorgulama
OZAN AHMET TAŞKIN BİZ GELİRİZ DEVLET BEYİM,
Deva Partisi Sarı kart Gösterdi
Kastamonulu Şevket Doğan
AÇIZ AÇ
Ekotom Hastanesi Başhekimi çirkin olaya cevap verdi işte videonun gerçeği
Avrupa Birliği Gazetesi 232 Sayısı