40,2592$% 0.13
46,7280€% 0.07
53,9463£% 0.2
4.309,12%-0,18
7.021,00%0,34
28.001,00%0,34
3.335,67%0,36
10.222,02%-0,03
4782277฿%1.63469

Ankara-BHA
Tarım ve Orman Bakanlığı, ülkemizde kuduz hastalığını kontrol altına almak için oral kuduz aşısı programları yürütüyor. Bu programlar kapsamında, belirlenen alanlara havadan aşılı yemler bırakılıyor. Sonbahar döneminde ise 3 milyon 850 bin doz aşı kullanılacak.
Kuduz hastalığı, geçmişte ağırlıklı olarak köpekler aracılığıyla yayılırken son yıllarda bu durum değişmiş durumda. Yoğun parenteral aşılama çalışmaları ve yaban hayatına yönelik oral aşılama faaliyetleri sayesinde vaka sayıları azaldı.
Türkiye’de ve çevre ülkelerde kuduz hastalığı hala kısmen yaygın. Yürütülen aşılama çalışmaları sayesinde hastalıkla mücadelede önemli ilerleme kaydedildi, ancak hastalığın tamamen yok edilmesi mümkün değil.
Kuduz hastalığıyla mücadele etmek için en etkili yöntem, sahipli ve sahipsiz hayvanlar ile yabani hayvanların eş zamanlı olarak aşılanması. Her yıl sahipli ve sahipsiz hayvanlar programlı olarak aşılanıyor. Yabani hayvanların da hastalığa karşı bağışık hale gelmesi için oral aşı uygulanıyor.
Oral kuduz aşısı programları, özellikle yaban hayatında kuduzun yayılmasını önlemede büyük rol oynuyor. Bu programlar ilk olarak 1980’lerde Avrupa’da, özellikle İsviçre’de tavuk kafalarının içine aşı kapsülleri konularak uygulanmaya başlandı. Daha sonra 1985’te Kanada ve 1990’da Amerika Birleşik Devletleri’nde benzer programlar başlatıldı.
Bu programlar, rakun, tilki ve çakal gibi yaban hayvanlarının yoğun olarak yaşadığı bölgelerde kuduz aşısı içeren yemlerin dağıtımını içeriyor. Bu hayvanlar yemleri tükettiklerinde kuduza karşı bağışıklık kazanıyor ve hastalığın insanlara ve evcil hayvanlara yayılma riski azalıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de kuduz hastalığıyla mücadele için çeşitli projeler yürütüyor. Avrupa Birliği desteğiyle 2008-2010 yıllarında uygulanan “Türkiye’de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi” kapsamında Ege Bölgesi’nde 36 bin 500 kilometre karelik alanda 1 milyon 800 bin doz oral kuduz aşısı ve 3 milyon doz parenteral kuduz aşısı uygulandı.
2014-2016 yıllarında yürütülen “Türkiye’de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi” kapsamında ise 105 bin kilometre karelik alana 1 milyon 890 bin doz aşılı yem atıldı. Bu proje boyunca üç kampanyayla toplam 5 milyon 670 bin doz yem dağıtıldı.
Son olarak “Türkiye’de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini Projesi” kapsamında, yaban hayatına yönelik 225 bin kilometre karelik alanda senede iki defa olmak üzere 3 yıl boyunca havadan aşılama çalışmaları yapıldı. Bu proje, Ege ve Orta Anadolu’da belirlenen alanlara havadan aşı bırakılarak uygulandı.
“Türkiye’de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini Projesi” başlamadan önce, aşılama alanında 194 olan pozitif numune sayısı 2020 yılında 90’a, 2021 yılında 11’e düştü. 2022 yılında sadece 2 pozitif numune tespit edildi. Bu yıl eylül ayına kadar aşılama yapılan 225 bin metrekarelik alanda herhangi bir vaka görülmedi. Bu sonuçlar, oral aşılama programlarının etkililiğini gösteriyor.
Bu yıl sonbahar döneminde ise toplam 3 milyon 850 bin doz oral kuduz aşısı dağıtılması planlanıyor.

Mavi Dil Hastalığı; 9 Köy Karantinaya Alındı
1
Okula ilk defa başlayacak öğrenciler ve velileri için "yeni uygulama"
2
Doğu Makedonya Türkleri Derneği'nden 16. Geleneksel Yörük Şenlikleri
3
Erdoğan: Eren'imizin, Ferhat Astsubay'ımızın ve tüm şehitlerimizin katilleriyle mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz
4
Sağlık Bakanlığı'ndan Mpox (Maymun Çiçeği) virüsü için 2024 rehberi

Yeşilay Şile Şube Başkanı Hakan Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart..

Ümraniye Esnaf Sanatkârlar Odası 16. Seçimli Genel Kurulunda Mehmet Özdil ile Yola Devam Kararı..

Şile Belediyesinin Tutuklu CHP li Meclis Üyeleri Görevlerinden İstifa Etti…

166 YILLIK TARİHİ ŞİLE DENİZ FENERİNİN “ŞİLE BEZİ SATIŞ OFİSİ” OLARAK KULLANILIYOR OLMASI İLÇEDE ŞAŞKINLIK YARATTI!..

BTP’liler 7-8 Şubat’ta Viyana’da yapılacak 11. MEM Kongresi öncesinde Prof. Dr. Haydar Baş’ın kabrini ziyaret etti

İstanbul, Tekirdağ ve Kırklareli’nden Geçiyor! Yeni Doğal Gaz Boru Hattı İçin Kamulaştırma Başladı – Parsel Parsel Detaylar Çıkıyor

Down sendromlu sanatçı Madaslı’nın ‘Masumiyetin Kırmızısı’ serigisi Tekirdağ’da

LİSE ÖĞRENCİLERİNE KARİYER GELİŞİMİ EĞİTİMİ UZAY TEKNOLOJİSİYLE AKTARILACAK

Erdoğan, Pezeşkiyan ile Görüştü: Türkiye, İran ile ABD Arasında Arabuluculuk Rolüne Hazır!

BTP’nin 9. Olağan Kongresi şölen havasında geçti Hüseyin Baş: Bağımsız Türkiye salonlara sığmıyor “İstikbal biziz, biz geleceğiz” “Türkiye’nin terörsüz olması için demokrasisiz olması gerekiyormuş” “Vatandaşlık maaşını ilk 2004 yılında Prof. Dr. Haydar…

BTP 9. Olağan Büyük Kongresini 7 Aralık Pazar Günü Yapacak

Ekonomide Gerçek Dönüşüm Şarttır”

Mustafa Sandal’dan Hüseyin Baş’a; Seviyorum seni adam!
Muhtarlık seçim sonuçları! Mahalle muhtarınızı nasıl öğrenebilirsiniz? Muhtarlık sonuçları sorgulama
OZAN AHMET TAŞKIN BİZ GELİRİZ DEVLET BEYİM,
Deva Partisi Sarı kart Gösterdi
Kastamonulu Şevket Doğan
AÇIZ AÇ
Ekotom Hastanesi Başhekimi çirkin olaya cevap verdi işte videonun gerçeği
Avrupa Birliği Gazetesi 232 Sayısı
Bir Para Birimi Daha Tarih Oldu: Bulgaristan’da Leva Dönemi Bitti, Euro Tek Yasal Para Birimi Oldu! Türkiye’yi Nasıl Etkileyecek?

Galatasaray 4-0 Kayserispor Maç Sonucu: Liderlikte Fark Açıldı! Goller ve Özet

TOKİ 500 Bin Sosyal Konut Projesi: Bu Hafta Kura Çekilişi Yapılacak 10 İl Belli Oldu! Heyecan Dorukta

İstanbul’un Göbeğindeki Tarihi Arazi Satışa Çıkarıldı: Bab-ı Ali Karşısındaki Defterdarlık Binası Özelleştirme Kapsamında!

Doğal Gaz Desteği Ocak 2026 Ödemeleri Belli Oldu: 485 Bin Haneye 288 Milyon TL Yatırıldı! Başvuru Nasıl Yapılır?

Ebubekir Şahin’in Kızı Sınavsız Memur Oldu: Türk Telekom’dan Rekabet Kurumu’na İstisnai Kadro Ataması!

Türkiye’nin Tekstil Devi İflas Etti: Milyonluk Makinalar İcradan Satılacak!

Hatay’ın Kalbi 1055 Gün Sonra Yeniden Atıyor! Habib-i Neccar Camii Yeniden İbadete Açıldı

Antalya’da Feci Kaza: Tekirdağ-Antalya Otobüsü Devrildi, 8 Ölü, 26 Yaralı!

SİVİL DİPLOMASİ VE İŞ DÜNYASI DERNEĞİ KURULDU

Berat Kandili 2026 Tarihi Belli Oldu! Diyanet’in 2026 Dini Günler Takvimine Göre 2 Şubat Pazartesi
İzmir Karaburun’da Trajik Olay: Sahilde 5-6 Yaşında Çocuk Cesedi Bulundu!

Hamas’tan İsrail’e Sert Uyarı: Gazze Ateşkes İhlalleri Devam Ederse Ciddi Sonuçlar Doğacak!
Altın Fiyatlarında Sert Düşüş! 1 Şubat 2026 Güncel Gram, Çeyrek, Yarım ve Cumhuriyet Altın Fiyatları

Suriçi Grubu İstanbul Gelenesel Toplantıları çok Konuşulacak!

Makbule Gül Vefat Etti: Eski Göktürk Belediye Başkanı Mustafa Gül’ün Annesi Son Yolculuğuna Uğurlandı

Emekliye Şubat Müjdesi: 3.119 TL Fark Ödemeleri 4 Şubat’ta Hesaplarda! En Düşük Maaş 20 Bin TL Oldu

Ünlülere Şafak Operasyonu: Hasan Can Kaya, Reynmen ve Emirhan Çakal Gözaltında! Uyuşturucu Soruşturmasında 26 Şüpheli

BTP’liler 7-8 Şubat’ta Viyana’da yapılacak 11. MEM Kongresi öncesinde Prof. Dr. Haydar Baş’ın kabrini ziyaret etti

Yeşilay Şile Şube Başkanı Hakan Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart..

TBMM’de Trafik Cezalarını Artıran Teklifin 10 Maddesi Kabul Edildi: Cezalar 200 Bin TL’ye Kadar Çıkıyor!

CİMER talepleri Bayrampaşa’da daha hızlı çözülecek

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Uğur Mumcu Basınevi’ni Yeniden Canlandırıyor: Basın Emekçilerine Modern ve Dayanışma Odaklı Yeni Merkez!

Avrupa Birliiği gazetesi 299. Sayısı
