DOLAR

34,1451$% 0.02

EURO

38,0365% 0.3

STERLİN

45,6670£% 0.21

GRAM ALTIN

2.892,66%0,27

ONS

2.633,74%0,20

BİST100

10.088,74%2,03

a

Libyalıların Kaddafi özlemi

ABD ve NATO’nun kışkırtmalarıyla Muammer Kaddafi’nin devrilmesine aracılık eden Libya halkı, onun gidişiyle bozulan istikrara büyük özlem duyuyor.

İngiliz Parlamentosu Savunma Komitesi’nin Libya’nın çöküşü ve ülkede IŞİD’in güç kazanmasıyla ilgili olarak eski Başbakan David Cameron’u suçlayan raporunun ardından İngiliz Daily Mail gazetesi, ülkenin dünü ve bugünü arasındaki farkı sorgulayan bir dizi röportaj gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen röportajlarda Libyalılar, beş yıldır devam eden çatışmaların dayattığı şiddet, enerji kesintileri, kıtlık ve mülteci krizlerinden şikayet ederek, eski günlere olan özlemlerini anlattı. Gazete haberinde ayrıca, bizzat Muammer Kaddafi’ye karşı savaşmış eski rejim karşıtı militanların anlatımlarına da yer verdi.

NEFRET ÖZLEME DÖNÜŞTÜ

Muhammed isimli 31 yaşındaki eski bir rejim karşıtı, “2011’den öne Kaddafi’den herkesten fazla nefret ediyordum fakat şimdi hayat çok daha zor ve ben onun en büyük taraftarlarından biri haline geldim” dedi.

Harun isimli petrol endüstrisinde çalışan bir Libyalı ise düşüncelerini, “Kaddafi’den kurtulmak büyük bir hataydı çünkü demokrasi için hazır değildik ve uluslararası toplumun o hiç gelmeyen desteğine ihtiyacımız vardı” diyerek ifade etti.

GERİYE KAOS VE İSTİKRARSIZLIK KALDI

Adının Fadıl olduğu söylenen bir aktivist, “Bugünlerin Kaddafi döneminden daha iyi olacağını düşünmüştük, oysa şimdi geriye kalan sadece kaos; herkes birbiriyle savaşıyor, her şey darmadağın” diyerek, Kaddafi karşıtlarının NATO ve ABD tuzaklarıyla içine düştükleri vahim hatayı tarif etti.

Öte yandan, Tripoli’de bir tıp öğrencisi olan 26 yaşındaki Salem ise ABD ve İngiltere destekli savaşın ardından umutlarının hızlıca yok olduğunu dile getirdi ve ekledi, “2011’den bu yana Kaddafi’nin 42 yıllık saltanatı boyunca ölen insan sayısından daha fazla insan öldü. Kaddafi döneminde bu tür problemlerimiz yoktu. Her zaman paramız ve elektriğimiz vardı. Belki insanların çok şişkin maaşları yoktu ama her şey ucuzdu, yaşam daha basitti.”

libyalilarin-kaddafi-ozlemi

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ak parti FETÖcu heyeti kurdu il ve ilçe araştırma heyeti gizlice çalışıyor. Yeni iş takibi rüşveti veren FETÖ cuları bu heyet kurtarıyor.

HIZLI YORUM YAP