38,0120$% 0.08
41,0632€% 0.07
49,1009£% -0.23
3.693,16%0,15
3.021,42%0,06
9.645,01%-0,73
Türkiye Yazarlar Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi’nin desteği ve Sosyal Düşünce Akademisi’nin katkısı ile düşünce dünyamızın önemli mütefekkirlerinden Nureddin Topçu’yu vefatının 40. Yılı dolayısıyla yad edecek. 18 Aralık Cuma günü saat 10.00’da Yenikapı Mevlevihanesi/Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nde açılış oturumları ile başlayacak etkinlikler, cumartesi ve pazar günleri Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde gerçekleşecek oturumlar (Sultanahmet) ile devam edecek. İki gün boyunca gerçekleşecek etkinliklerde, Prof. Dr. İsmail Kara, Beşir Ayvazoğlu, D. Mehmet Doğan, Prof. Dr. Saadettin Ökten, Ergün Yıldırım, Tanıl Bora, İbrahim Demirci, Yusuf Turan Günaydın, Ezel Elverdi gibi isimlerin yer aldığı oturumlarda, Topçu’nun “Hareket Dergisi”, edebiyat yönü, felsefe çalışmaları ve din anlayışı konuşulacak.
Kimdir?
1909’da İstanbul’da doğan Nureddin Topçu, liseyi bitirdiktan sonra 1928’de Avrupa’ya öğrenci göndermek için açılan devlet imtihanını kazanmış ve burslu olarak Fransa’ya gönderilmişti. Sorbon Üniveritesi’nde doktorasını birincilikle tamamladıktan sonra 1934’te ülkesine dönen Topçu, ihtiyaç olmasına rağmen üniversite dışında bırakıldı ve öğretmen olarak Galatasaray Lisesi’ne tayin edildi. Müdürün verdiği listede ismi bulunanları sınıf geçirme talebine olumlu cevap vermemesi İzmir’e sürülmesine yol açtı.
1925’ten itibaren, yalnız dinî düşünce değil, batıcılığı; baskıcı modernleşmeye dayanak yapılan pozitivizmi ve materyalizmi desteklemeyen fikirleri yayın yoluyla ifade etmek mümkün değildi. Bu yüzden mütevazı görünüşlü Hareket dergisinin çıkışı fikir tarihimiz açısından gerçek bir dönüm noktasıdır. Batıda yüksek seviyede felsefe tahsili yapmış bir genç düşünür, orada elde ettiği bilgi ve fikir hamulesiyle insana, insanın içine, manevî hayatına yönelmenin gerektiğini ve aradığımız şeyleri kendimizde bulabileceğimizi söylüyor, “ben seni uzakta ararken, sen kendi evimde idin” diyordu.
Nureddin Topçu, fikirlerini Fransa’da yayınlanan doktora tezi “Conformisme et revolte”/Uysallık ve İsyan (1934, tercümesi İsyan Ahlâkı, 1986) dan sonra, fikir ve sanat dergisi Hareket ile ortaya koyar. 1960’lara kadar, bazı küçük risaleler (Garbın ilim zihniyeti ve ahlâk görüşü (1955), Mehmed Âkif (A.Nihat Tarlan’la 1957), Şehid (1959). Bu risaleler, esasında konferans metinleridir) ve lise ders kitapları dışında kitabı yayınlanmaz. Hareket, Topçu’nun benimsediği “hareket (aksiyon) felsefesi” bağlamında adlandırılmış bir dergidir. Aynı yıllarda Fransa’da doktora yapan ve aynı düşünce ikliminden beslenen Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu da “İş” mecmuasını çıkarmıştır (1934, sonradan adı “İş ve Düşünce”ye çevrildi). Yine Fransa’da felsefe tahsil eden Necip Fazıl Kısakürek de “aksiyon” kavramına büyük önem vermiş ve Büyük Doğu’nun alt başlığında zaman zaman “aksiyon” kelimesini kullanmış, 1960 sonrasında konferans dizisine “İman ve Aksiyon” başlığını seçmiştir.
Kaynak : Vahdet
İran'ı terk etti, Türkiye'de yaşayacak
Kastamonulular İftar Yemeğinde bir araya geldi
İlçenin Dört Bir Yanında Ücretsiz Wi-Fi Hizmeti
Fatih Savaş dua ve tövbenin önemine dikkat çekti
GAZİOSMANPAŞA SGK TAŞINIYOR:
Sultangazi Sosyal Güvenlik Merkezi Yol Tarifi
İzmir’de Toplantı ve Gösteriler 29 Mart’a Kadar Yasaklandı
Başkan Dursun’dan Ramazan Bayramı Mesajı
15 Temmuz Köprüsünde polis aracı kaza yaptı! 2 polis yaralı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Sultangazi’de Ramazan Etkinlik Alanını Ziyaret Etti
Engelsiz Yaşam Merkezi öğrencileri ve aileleri iftarda buluştu
Daha güvenli Eyüpsultan için kentsel dönüşümü hızlandırıyoruz
Yunanistan Gümülcine’de Gönül Sofrası Kuruldu
Eyüpsultan’da Ramazan’ın son günleri coşkuyla geçiyor
FEDAİ KARAKOL GAZİOSMANPAŞA BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ İLÇE BAŞKANI
GOP EMLAK
EMİR ABİ SINAV KURS YÖNETİM KURULU BAŞKANI
YAYLA PEYNİRCİLİK GAZİOSMANPAŞA
MUSTAFA DEMİR YAPI-KUR YÖNETİM KURULU BAŞKANI
KERİM GÜL EYÜPSULTAN BELEDİYE MECLİS ÜYESİ
BANU YABAŞ İLGAR DEMOKRAT PARTİ GAZİOSMANPAŞA İLÇE BAŞKANI
ORHAN TANAS GAZİOSMANPAŞA ERZURUMLULAR DERNEK BAŞKANI
MUSTAFA KORAL GAZİOSMANPAŞA BELEDİYE MECLİS ÜYESİ
SEZAİ GÜLMEZ TURANCI DÜŞÜNCE DERNEĞİ GENEL BAŞKANI
YARBAY IŞIK TURANCI DÜŞÜNCE DERNEĞİ GAZİOSMANPAŞA ŞUBE BAŞKANI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.