34,6213$% -0.06
36,5894€% -0.05
43,9138£% -0.06
2.945,37%0,30
2.646,12%0,36
9.631,51%-0,09
ANKARA-BHA
Başkent Üniversitesi’nin kurucusu ve önde gelen bilim insanı Prof. Dr. Mehmet Haberal, sağlık ve eğitimdeki başarılarının yanı sıra, tarım ve hayvancılık alanındaki çalışmalarıyla da dikkat çekmektedir. Türkiye’nin milli güvenliğinin organik tarım ve hayvancılığa bağlı olduğunu vurgulayan Haberal, Başkent Üniversitesi’nin bu alanda öncü rol üstlendiğini belirtmiştir.
Prof. Haberal, teknolojik gelişmelere rağmen tarımın önemini vurgulayarak, nüfus artışı ve değişen iklim koşullarının tarımı daha da kritik hale getirdiğini, hiçbir çağda tarımdan vazgeçilemeyeceğini dile getirmiştir.
Avrupa Birliği’nin bütçesinin %40’ını tarıma ayırdığını hatırlatan Haberal, 2050 yılında dünya nüfusunun 9,5 milyara ulaşacağını ve 1 milyar insanın açlıkla mücadele ettiğini belirtmiş, ülkelerin tarım verimini önümüzdeki 30 yıl içinde %60 artırması gerektiğini aksi takdirde dünya gıda savaşlarıyla karşı karşıya kalacağını ifade etmiştir. Ülkemizin coğrafi avantajlarına dikkat çekerek, tarım alanlarının betonlaştırılmaması gerektiğini vurgulamıştır.
Türkiye’nin meyve, sebze, tahıl ve hayvansal ürünlerdeki potansiyelini hatırlatarak, bu alanda üzerimize düşeni yapmamız gerektiğini savunmuştur.
Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın kurduğu Başkent Üniversitesi binlerce öğrenciye eğitim imkanı sunmuş, kurduğu hastane ise birçok insana şifa dağıtmıştır. İş imkanları yaratmış ve başarısıyla uluslararası alanda takdir toplamıştır.
Açkar Süt Dünyası’nı kurarak sağlıklı süt ürünleri üretimini teşvik etmiş ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Enstitüsü’nü kurarak halk sağlığı ve gıda güvenliğine katkıda bulunmuştur.
Türkiye’nin gıda, tarım ve hayvancılık alanındaki dışa bağımlılığına değinen Haberal, bu bağımlılığın sürdürülebilirlik sorunlarına yol açtığını belirtmiş ve Başkent Üniversitesi’nin Gıda, Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Enstitüsü’nün amacının eğitim, araştırma, geliştirme ve bilim yayma faaliyetleriyle toplumun gelişmesine katkıda bulunmak olduğunu açıklamıştır.
Özellikle organik tarım ve hayvancılığa verdiği önemle, ticari kaygı gütmeden topluma örnek olmuş ve Atatürk’ün çiftçiliğe verdiği önemi hatırlatarak, çalışmalarına devam etmektedir. Uluslararası başarıları ve topluma olan katkılarıyla benzersiz bir figürdür.
2005 yılında Ankara’da kurulan Açkar Süt Ürünleri, Başkent Üniversitesi kuruluşu olup Avrupa standartlarında üretim yapan modern bir tesistir. Geniş bir yelpazede süt ürünü üreten firma, çalışanlarına kapsamlı bir eğitim programı sunmakta ve üretim süreçlerini uzmanlar tarafından denetlemektedir.
Amaçları; tüm Türkiye’ye sağlıklı, doğal ve katkısız ürünler sunmaktır.
Dünya Organ Nakli Derneği’nin 30. Uluslararası Kongresi’nin İstanbul’da yapılması, Prof. Dr. Haberal’ın öncülüğünde gerçekleştirilmiştir. Bu kongreye 200 ülkeden yaklaşık 4000 bilim insanı katılmıştır. Türkiye’yi uluslararası arenada başarıyla temsil etmiştir.
Kongrede, bilim dünyasının en saygın ödüllerinden biri olan Medawar Ödülü, ilk kez bir Türk bilim insanına, Prof. Dr. Mehmet Haberal’a verilmiştir. Ayrıca, Atina Akademisi’nden yüksek şeref ödülü alarak tarihe geçmiştir ve Rusya Transplantasyon Derneği’nden Demikhov Madalyası ile ödüllendirilmiştir.
Sahte dolar alarmı: Kapalıçarşı'da alım-satım durdu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.