40,2592$% 0.13
46,7280€% 0.07
53,9463£% 0.2
4.309,12%-0,18
7.021,00%0,34
28.001,00%0,34
3.335,67%0,36
10.222,02%-0,03
4782277฿%1.63469

Prof. Dr. Figen Atalay, genelde sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan akciğer kanserinin en sık görüldüğü ülkeler arasında Macaristan, Sırbistan ve Kuzey Kore yer alırken, Türkiye’nin ise 17’nci sırada yer aldığını belirtti.

Gelişmiş ülkelerde son dönemlerde sigara içme oranındaki düşüşe bağlı olarak bu oranın azaldığını kaydeden Prof. Dr. Atalay; “Sigara, pipo, nargile veya puro içmek akciğer kanserinin çoğu vakasından sorumludur (erkekler için yaklaşık %90, kadınlar için %70-85). Ayrıca çalışmalar, sigara içilmesinden kaynaklanan akciğer kanseri riskinin günlük içilen sigara sayısı ve içilen yıl sayısıyla arttığını göstermektedir. Pasif sigara içme, hiç sigara içmeyenlerde akciğer kanseri riskinin artmasına neden olabilir, ancak artmış risk görünüşte yetişkin olarak uzun süre sigaraya maruz kalan kadınlar arasında daha yaygındır” dedi.
SİGARA VE KİMYASAL MADDELER RİSKİ ARTIRIYOR
Kanser riskini artıran faktörler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Figen Atalay şunları söyledi: “Mesleki olarak asbest, arsenik, krom, nikel, berilyum, kadmiyum, katran ve dumana maruz kalanların akciğer kanserine yakalanma riski yüksektir. Bu maddelere maruz kalma süresi ve maruz kalınan seviye arttıkça, risk de yükselmektedir. Herhangi bir nedenle yoğun radyasyona maruz kalmak, hava kirliliğinin olduğu yerde yaşamak da akciğer kanseri riskini artırmaktadır. Akciğer kanserine yakalanmış akrabası olan kişilerin, akciğer kanseri akrabası olmayan kişilerden iki kat daha fazla akciğer kanserine yakalanma riski vardır. Üçüncü el sigara dumanı, sigara içilen bir ortamda meydana gelen ve dumanın yüzeylere yerleşmesi sonucu oluşan kimyasal kalıntılardır. Üçüncü el sigara dumanı içerisinde bulunan bazı kimyasallar kansere neden olabilme potansiyeline sahiptir. Amerikan Toraks Derneği Tütün Aksiyon Komitesi bilim insanları, tıp dünyasının en çok okunan ve kaynak gösterilen Solunum ve Kritik Bakım isimli dergide yazdıkları makalede, kanıtlarla e-sigaranın zararsız olmadığını ortaya koydular. E-sigarada bulunan aromalar ağız içinde DNA hasarı oluşturmakta, hiç sigara içmemiş genç ve ergenleri sigara bağımlısı yapmaktadır. E-sigara kullanımı, sigara kullanımını da artırmaktadır”
ÖKSÜRÜK, AĞRI VE NEFES DARLIĞI VARSA DİKKAT!
“Sigara içmemek veya sigara içenler için sigarayı bırakmak, akciğer kanseri riskini azaltmanın kanıtlanmış tek yoludur,” diye konuşan Prof. Dr. Figen Atalay, hastalığın şu belirtilere sahip olduğunu söyledi: “Akciğer kanserinin en genel belirtisi, inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir. Öksürükle birlikte gelen kanlı balgam, akciğer kanseri hastalarının 1/4’lük bir kısmında görülmektedir. Akciğer kanseri belirtilerinden olan baş ve kemik ağrısı, yorgunluk ve halsizlik de sıkça görülür. Akciğer kanseri belirtileri bazen oldukça sinsidir. Hastaların neredeyse 4’te birinde kanser hiçbir belirti vermeden oluşmaktadır. Çoğu kişi akciğer kanseri olduğunu başka bir hastalık sebebiyle akciğer röntgeni çektirdiğinde öğrenmektedir. Bu nedenle, rutin olarak yapılan kontrollerin akciğer kanserinin erken evrede belirlenmesinde hayati önemi bulunmaktadır.”
DÜZENLİ CHECK UP YAPTIRIN
Akciğer kanserini erken evrede yakalamak için düzenli Check-Up sayısını artırmak ve düşük doz akciğer tomografisinin önemli rol oynadığını vurgulayan Prof. Dr. Figen Atalay şöyle devam etti: “Özellikle 10-20 yıldır sigara kullanan 40 yaş üstü kişilerin ve ailesinde akciğer kanseri hikayesi olanların düzenli olarak doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Kanser kelimesi kulağa korkutucu gelse de, günümüzde uygulanan farklı tedavi yöntemleri, ilerleyen tıbbi teknolojiler, yapılan farkındalık çalışmaları ve en önemlisi, erken teşhis sayesinde bu hastalıkta başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Erken etkili tedavi için erken tanı ve tedavinin önemi olsa da, en iyi yaklaşım sigaranın bırakılmasıdır. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmak da, uzun vadeli sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olacaktır”

KÖK HÜCRE KAMPANYASI BAŞLATTILAR BAĞIŞÇILAR SIRAYA GİRDİ

5. ESENLER GENÇLİK GÜNLERİ BAŞLIYOR

ŞİLE’DE 146.547 FİDE DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ..

Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO) Başkanı Ömür Gedik’ten Hayırlı Olsun Ziyareti

Esnaf İçin Güç Birliği Çalışmaları Kapsamında UEB’den Net Mesaj

Hataylı mobilyacılardan Azerbaycan atağı

Şanlıurfa’da Lisede Kanlı Saldırı: 16 Yaralı, Saldırgan İntihar Etti!

Son Dakika Kabine Değişikliği: Yeni İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Adalet Bakanı Akın Gürlek Göreve Başladı

BTP’liler 7-8 Şubat’ta Viyana’da yapılacak 11. MEM Kongresi öncesinde Prof. Dr. Haydar Baş’ın kabrini ziyaret etti

İl Başkanı Abdullah Özdemir: CHP kirlenmiş bir parti hâline getirildi

”Türkiye’deki enflasyon, uzun yıllardır sürdürülen sistematik bir fakirleştirme politikasının sonucudur”

Bağımsız Türkiye Partisi’nden birleşik, bütünleşik muhalefet çağrısı

İl Başkanı Abdullah Özdemir: CHP kirlenmiş bir parti hâline getirildi

Mustafa Sandal’dan Hüseyin Baş’a; Seviyorum seni adam!
Muhtarlık seçim sonuçları! Mahalle muhtarınızı nasıl öğrenebilirsiniz? Muhtarlık sonuçları sorgulama
OZAN AHMET TAŞKIN BİZ GELİRİZ DEVLET BEYİM,
Deva Partisi Sarı kart Gösterdi
Kastamonulu Şevket Doğan
AÇIZ AÇ
Ekotom Hastanesi Başhekimi çirkin olaya cevap verdi işte videonun gerçeği
Avrupa Birliği Gazetesi 232 Sayısı
Gaziosmanpaşa’da İHH’dan Önemli Afet Bilinci Semineri

Dünya Ev Tekstili Sektörü HOMETEX’te Buluştu

Hataylı mobilyacılardan Azerbaycan atağı

Hac Ön Kayıt ve Kayıt Yenileme İşlemleri Başladı!

Gaziosmanpaşa’da “Ortak Akıl Güçlü Şehir Çalıştayı” Düzenlendi

Gaziosmanpaşa’da 19 Mayıs Coşkusu Dorukta!

İstanbul’a Yeni İlçe Geliyor İddiası: İlçe Sayısı 40’a Çıkıyor!

Arnavutköy’de Kariyer İçin Engel Yok: Engelleri Değil İstihdamı

Arnavutköy Belediyesi’nden Hadımköy’e Hizmet Yağmuru: Kültür Merkezi, Nikah Sarayı ve Yeni Yaşam Alanları Hizmete Açıldı

Gaziosmanpaşa’da Sağlık Hizmetleri: Hangi Hastaneler ve Klinikler Var?

Sakarya’da esnaf ve vatandaşla buluştu

AK Parti İstanbul Milletvekilleri vatandaşlarla buluşmaya devam ediyor

Gaziosmanpaşa’da Şehitler Anısına Duygusal Buluşma: Erzurumlular Derneğinden Güzel Dayanışma

Gaziosmanpaşa’da Akif Ruhu: Fahreddin Paşa Anadolu Lisesi’nde Muhteşem Program!

Bahçeli’den Terörsüz Türkiye İçin Kritik Çağrı: Yeni Yol Haritası Şart!

Tekirdağ Çorlu’da Acı Haber: Silahlı Kavgaya Müdahale Eden 2 Polisimiz Şehit Oldu

Kağıthane’de İş İnsanı Ailesine Silahlı Saldırı: Kayınvalide Evine Kurşun Yağdı, Son Anda Kurtuldu!

Sultangazili Kadınlardan “Zamana İz Bırakan Eserler” Sergisi

Eyüpsultan’da 19 Mayıs Coşkusu Gençlik Yürüyüşüyle Başladı

ŞEHRİN EN RENKLİ ETKİNLİĞİ: “SOKAK STİLİ GRAFFİTİ FESTİVALİ”, GAZİOSMANPAŞA’DA GERÇEKLEŞTİ

AK Parti İstanbul’dan muhtarlık vurgusu.

İstanbul Emniyeti’nde Geniş Çaplı Atama Kararları! Vali Davut Gül İmzaladı.

İstanbul Emniyeti’nde Kritik Atamalar: İBB Soruşturmasını Yürüten Mali Şube Müdürü Değişti

Eyüpsultan İlçe Emniyet Müdürü Şinasi Yüzbaşıoğlu oldu. Çağlayan Kurt Mali Şube Müdürü Oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.