39,5637$% 0.12
45,5490€% 0.38
53,2995£% 0.46
4.285,75%0,12
7.032,00%-0,23
28.034,00%-0,25
3.366,94%-0,05
9.165,16%-0,34
4142773฿%0.6129
Hükümet gayrimenkuller üzerinden belediye rayiç bedeli ile tapu kaydı arasında ortaya çıkan farktan dolayı oluşan vergi kaybına çözüm bulacak bir çalışma başlattı. Bu kapsamda Fransız modelinden esinlenileceği öğrenildi. Türkiye’de verginin tabana yayılmasına yönelik çalışmalar sürerken, gayrimenkullerle ilgili iki başlı uygulamanın ciddi vergi kaybı oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Önümüzdeki dönem gayrimenkullerin vergilendirilmesi ile ilgili bir çalışma yapılacağı dile getirilirken, dünyadaki uygulamalara da bakılacağı kaydedildi.
Edinilen bilgiye göre, gayrimenkullerin vergilendirilmesinde vatandaşın isteğinin de göz önüne alınacağı Fransız modeli üzerinde duruluyor. Fransa’da vatandaş gayrimenkulünü Türkiye’de olduğu gibi tapuda belediyenin her semt ve sokağa göre belirlediği emlak rayiç bedelinden gösteriyor.
Ancak orada vatandaşın bu talebi devletin elini de güçlendiriyor. Örneğin devlet gayrimenkul kamulaştırması yapacağı zaman tapudaki kayda bakıp, belediyenin emlak rayiç bedeli ise o miktar üzerinden ödüyor. Bu çerçevede Ankara’da Yenimahalle ilçesi sınırlarında bir konutun ortalama fiyatı 150-300 bin lira arasında olurken, bu evlerin belediyedeki rayiç bedelise 40-75 bin lira olarak gösterilebiliyor.
Türkiye’de gayrimenkul sahipleri, piyasa değerinden satıyor ve aradaki vergiyi ödemiyor. Yeni düzenlemede bunun önüne geçilecek. Devlet kamulaştırma yaparken tapuda gösterilen tutarı baz alacağı gibi, gerektiğinde ‘bu fiyattan öncelikle devlet olarak ben alacağım’ diyebilecek. Böylece vatandaşların gayrimenkulün satışında piyasa değeri ile oluşan aradaki karın vergisini vermesi sağlanacak. Ya da tapuda vergisini düşük göstermeyi göze alan kişi satışı yaparken, tapuda ‘bunu devlet olarak ben almak istiyorum bana sat’ teklifini göze alacak.
Obama ile Erdoğan telefonda görüştü
Şile Halk Eğitim Merkezi Kursiyerlerinin Kıyafetlerini Profesyonel Mankenler Tanıttı..
Gaziosmanpaşa’nın İlk Emekli Evi Açıldı
Şile’de 1. Ordu Bölge Bando Komutanlığından Muhteşem Konser!.
Ümraniye Esnaf ve Sanatkarlar Odasından Sosyal Medya ve Yapay Zeka Eğitimi..
Orka Holding, teknolojik üretim üssüyle Avrupa lideri
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yunanistan'da: Ege'yi bir 'barış denizi' haline getirme hedefi
Narin Güran'ın katledildiği köyün imamıyla flaş iddia!
Türkiye Organ Nakli Vakfından anlamlı çağrı: "Hayat devam etsin"
Zorluklara Rağmen Umudu ve Dayanışmayı Büyütelim”
CHP Başakşehir İlçe Başkanı Beyzade Kayabaşı: “Şeffaflık ve hesap verebilirlik için mücadelemiz sürecek”
Gelecek Partisi’nden istifa eden Konya Milletvekili Hasan Ekici, AK Parti’ye katıldı
DEVA Partili Karal, okul önlerinde meydana gelen trafik kazalarını Meclis gündemine taşıdı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.