40,2592$% 0.13
46,7280€% 0.07
53,9463£% 0.2
4.309,12%-0,18
7.021,00%0,34
28.001,00%0,34
3.335,67%0,36
10.222,02%-0,03
4782277฿%1.63469

Diyanet İşleri Başkanlığınca yayınlanan genelgede, “Hutbe, vaaz ve konferanslarda milli birlik ve beraberliği güçlendirecek konulara ağırlık verilecektir. Yıkıcı, bölücü propagandalara, zararlı akımlara karşı gerekli tedbirler alınacaktır.” ifadesine yer verildi.
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY), PKK ve DAEŞ’le mücadele konusunda Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı genelge, Başkan Mehmet Görmez imzasıyla merkez teşkilatı, 81 il müftülüğü ile yurt dışı birimlerine gönderildi.
“Hiçbir personelimiz; Anayasa’nın 136’ncı maddesinde milletçe dayanışma ve bütünleşme anlayışı ile kanunla belirlenen görevleri yapan Başkanlığımızın bu anlayışını zedeleyecek tutum ve davranışlarda bulunamaz, dini görevi içinde veya bu görevin dışında, her ne suretle olursa olsun, siyasi partilerden herhangi birini övemez veya yeremez.” ifadeleriyle başlayan genelgede, bütün personelin hizmet içi ve dışında, devlet memurluğu sıfatına, başkanlığa mensubiyet ruhuna ve İslam ahlakına yaraşır tarzda hareket etmesi, her kesime karşı adil, eşit, dürüst, hoşgörülü ve güler yüzlü davranması istendi.
Genelgenin FETÖ ile bölümünde şunlar yer aldı:
“Silahlı darbe girişimi ve FETÖ/PDY’ye dair dini sorular, Din İşleri Yüksek Kuruluna yazılı olarak yönlendirilecektir. FETÖ/PDY’nin çokça işlediği ve toplumu yanlış yönlendirdiği ‘dinler arası diyalog’, ‘başörtüsü’, ‘takiye’, ‘ima ile namaz’ ve benzeri konularda Din İşleri Yüksek Kurulunun fetvaları çerçevesinde halkımız aydınlatılacaktır.
Diyanet İşleri Başkanlığı merkez teşkilatında, bireyin iradesini hiçe sayan FETÖ/PDY gibi yapılanmaların din algısı ve dini referanslarını ele alan bilgilendirme toplantıları taşradaki görevlilerle bir araya gelinerek icra edilecektir.”
Genelgede, görevlilerin vaaz, hutbeler ile basın yayın organları vasıtasıyla Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulunun mührünü taşımayan, mealli mealsiz Mushaf-ı Şerif ile içerisinde Kur’an ayetleri bulunan sesli görüntülü eserleri almamaları konusunda vatandaşları uyarması gerektiği bildirildi.
Müftülüklerin, mühürsüz Mushaf-ı Şerif ile Kur’an ayetlerinin bulunduğu sesli görüntülü yayınlardan başkanlığı haberdar ederek incelenebilmesi için bunları başkanlığa yönlendirmesi istenen genelgede, görevlilerin, internet ortamında yayınlanan hatalı yayınları da tespit ettiklerinde bildirmeleri istendi.
Hutbeler birlik ve beraberlik mesajı verecek
Cuma günleri başkanlık merkezinden gönderilen hutbelerin okunmasına riayet edilmesi gerektiği bildirilen genelgede, yetkisiz ve izinsiz hiç kimsenin hutbe okumasına, vaaz ve irşat görevi yapmasına müsaade edilmeyeceği bildirildi.
Genelgede, “Hutbe, vaaz ve konferanslarda milli birlik ve beraberliği güçlendirecek konulara ağırlık verilecektir. Yıkıcı, bölücü propagandalara, zararlı akımlara karşı gerekli tedbirler alınacaktır.” ifadesine yer verildi.
Hutbe, vaaz ve konferanslarda, toplumun dini, ilmi ve ahlaki konularda bilgisinin artırılmasının hedef alınacağı, fitne, tefrika ve bölücülüğün kötülüğü, sosyal dayanışma ve yardımlaşmanın önemi gibi milli bütünlüğü pekiştirecek konulara yer verileceği belirtilen genelgede, ayrıca, hutbe, vaaz ve konferanslarda samimi, duygulu, toplumun içinde bulunduğu manevi sorunları tedavi edici, ölçülü, yapıcı, uyarıcı, teşvik edici, sevdirici ve müjdeleyici ifadeler kullanılacağı, aşırı, kırıcı, itham edici ifadelerden, bıktırıcı ve mesnetsiz sözlerden, dini ve ilmi bilgilere uymayan görüşlerden kaçınılacağı vurgulandı.
Vaaz ve hutbelerde siyaset yapmaktan kaçınılması gerektiğine yer verilen genelgede, cami ve Kur’an kurslarında kadınlara ve erkeklere özel olarak düzenlenen vaaz ve irşat programlarında FETÖ/PDY ve benzeri yapılanmaların İslam’a aykırı yönlerinin anlatılacağına ve benzer hatalara düşülmemesi için yapılması gerekenlerin dile getirileceğine işaret edildi.
Genelgede, şunlar kaydedildi:
“Olağanüstü Din Şurası’nda alınan kararlar doğrultusunda yürütülen din hizmetleri etkinleştirilecektir.
FETÖ/PDY’nin dini bir yapı olarak nitelendirilemeyeceği, açık bir din istismarı hareketi olduğu, FETÖ/PDY’nin dini bilgi kaynaklarının şaibeli olduğu, dinler arası diyalog adına din mühendisliği yapan ve kelime-i tevhidi parçalayan bir hareket olduğu hususları dikkate alınarak FETÖ/PDY’nin dini hayatımıza verdiği zararları tespit etmek için çalışmalar yapılacaktır. Her seviyede din eğitim ve öğretim anlayışı gözden geçirilecek, benzer yapıların oluşmaması ve benzer hataların tekrarlanmaması için çalışmalar yapılacaktır. Maruz kaldıkları manevi zararları önlemek için vatandaşlarımıza ve özellikle gençlere yönelik çalışmalar yapılacaktır.”
Terör örgütlerinin merkezi ezan ve vaaz sistemine doğrudan müdahalesi gibi durumlara karşı gerekli tedbirlerin alınması istenen genelgede, FETÖ, PKK, DAEŞ gibi terör örgütleriyle ilişkili kişilerce yazılan kitapların cami kütüphanesi ya da kitaplıklarında bulundurulmaması gerektiğine vurgu yapıldı.
Şehitler için dua programları
Genelgede, olağanüstü hal süresince müftülüklerce belirlenecek zamanlarda, darbe girişiminde ve tüm terör olaylarında şehit düşen ve yaralananlara özel dua programının devam ettirileceği belirtildi.
Aile ve Dini Rehberlik Bürolarına, FETÖ/PDY, PKK, DAEŞ ve diğer terör örgütlerine bulaşmış kişilerle ilgili toplumsal ve ailevi ilişkiler konusunda gelen sorulara cevap verilmeyeceği, bu soruların Din İşleri Yüksek Kuruluna yönlendirileceği bildirilen genelgede, bu bürolarda açığa alınan personelin yerine görevlendirilenler hariç herhangi bir personel değişikliği yapılmayacağı kaydedildi.
Kur’an kursu öğreticilerinin FETÖ/PDY, PKK, DAEŞ ve diğer terör örgütleri hakkında bilgilendirilerek alınacak tedbirlerin istişare edileceğine değinilen genelgede, öğrencilere ve halka yönelik milli birlik ve beraberliği artırıcı seminerler düzenleneceği ifade edildi.
Genelgede, Kur’an kursları, yaz Kur’an kursları ve Kredi Yurtlar Kurumunda açılan D Grubu Kur’an kurslarındaki özellikle 4-6 yaş grubu öğrencilere yönelik vatan ve bayrak sevgisi, milli birlik, bağımsızlık, demokrasi ve özgürlük konuları hakkında eğitsel etkinlikler düzenleneceği belirtildi.
Açığa alınan personelin yerine görevlendirme yapılacağı bildirilen genelgede, terör örgütleriyle irtibatları sebebiyle görevden uzaklaştırılan personel için uzaklaştırma süresince kademe ilerlemesi ve derece terfi işlemleri yapılmayacağı vurgulandı.
“Yurt dışında anlatın”
Yurt dışı temsilciliklere gelen FETÖ/PDY, PKK, DAEŞ ve diğer terör unsurlarını içeren ihbar ve şikayetlerin, ilgili temsilcilikler tarafından ivedilikle tetkik edileceği ve başkanlığa bilgi verileceği bildirilen genelgede, yurt dışı temsilciliklerin Türkiye’de yaşanan darbe girişimini, bulundukları ülke makamları ve toplumu nezdinde anlatmaya gayret göstermesi istendi.

Sultan II. Abdulhamid

Yeşilay Şile Şube Başkanı Hakan Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart..

Ümraniye Esnaf Sanatkârlar Odası 16. Seçimli Genel Kurulunda Mehmet Özdil ile Yola Devam Kararı..

Şile Belediyesinin Tutuklu CHP li Meclis Üyeleri Görevlerinden İstifa Etti…

166 YILLIK TARİHİ ŞİLE DENİZ FENERİNİN “ŞİLE BEZİ SATIŞ OFİSİ” OLARAK KULLANILIYOR OLMASI İLÇEDE ŞAŞKINLIK YARATTI!..

BTP’liler 7-8 Şubat’ta Viyana’da yapılacak 11. MEM Kongresi öncesinde Prof. Dr. Haydar Baş’ın kabrini ziyaret etti

İstanbul, Tekirdağ ve Kırklareli’nden Geçiyor! Yeni Doğal Gaz Boru Hattı İçin Kamulaştırma Başladı – Parsel Parsel Detaylar Çıkıyor

Down sendromlu sanatçı Madaslı’nın ‘Masumiyetin Kırmızısı’ serigisi Tekirdağ’da

LİSE ÖĞRENCİLERİNE KARİYER GELİŞİMİ EĞİTİMİ UZAY TEKNOLOJİSİYLE AKTARILACAK

Erdoğan, Pezeşkiyan ile Görüştü: Türkiye, İran ile ABD Arasında Arabuluculuk Rolüne Hazır!

BTP’nin 9. Olağan Kongresi şölen havasında geçti Hüseyin Baş: Bağımsız Türkiye salonlara sığmıyor “İstikbal biziz, biz geleceğiz” “Türkiye’nin terörsüz olması için demokrasisiz olması gerekiyormuş” “Vatandaşlık maaşını ilk 2004 yılında Prof. Dr. Haydar…

BTP 9. Olağan Büyük Kongresini 7 Aralık Pazar Günü Yapacak

Ekonomide Gerçek Dönüşüm Şarttır”

Mustafa Sandal’dan Hüseyin Baş’a; Seviyorum seni adam!
Muhtarlık seçim sonuçları! Mahalle muhtarınızı nasıl öğrenebilirsiniz? Muhtarlık sonuçları sorgulama
OZAN AHMET TAŞKIN BİZ GELİRİZ DEVLET BEYİM,
Deva Partisi Sarı kart Gösterdi
Kastamonulu Şevket Doğan
AÇIZ AÇ
Ekotom Hastanesi Başhekimi çirkin olaya cevap verdi işte videonun gerçeği
Avrupa Birliği Gazetesi 232 Sayısı
Mersin’de Yaya Geçidinde Katliam Gibi Kaza: 3 Genç Kız Hayatını Kaybetti, 3 Kişi Yaralı! Sürücü Gözaltında

Ünlülere Uyuşturucu ve Fuhuş Soruşturmasında Yeni Gözaltılar: Mükremin Gezgin ve Arya Bektaş Polislerde!

Trump’tan Epstein Açıklaması: “Ben Gitmedim, Sahtekar Demokratların Çoğu Gitti!” Epstein Dosyaları Gündemi Sarsıyor

2026 ilk enflasyon rakamları açıklanıyor

Fatih Ürek Yasaklı Madde İddialarına Hastaneden Net Yalanlama: Gerçekler Ortaya Çıktı!

Google Chrome’a Daha Fazla Gemini Özelliği Geldi: Yan Panel, Auto Browse ve Devrim Niteliğinde Güncellemeler!

Yeni Torba Kanun Resmi Gazete’de: En Düşük Emekli Maaşı 20 Bin Liraya Yükseldi, Aday Memurlara Sıfır Tolerans!

Denetimli Serbestlik Yükümlüleri “Abluka”da Buluştu: Zeka Oyunlarıyla Topluma Kazandırma Adımı!

2000 Sonrası SSK Girişi Olanlara Erken Emeklilik Müjdesi: Cumhurbaşkanı Kararı Onaylandı!

Gelecek Partisi Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Mehmet Baran’dan Taekwondo Kuşak Terfi Sınavında Anlamlı Mesajlar!

Başkan Dursun’dan Berat Kandili Mesajı

Şanlıurfa Akçakale’de Husumetli Gruplar Yeniden Karşı Karşıya: Toplam 11 Yaralı! Taş, Sopa ve Kürekler Havada Uçuştu

İstanbul’da Deniz Kazası: Komor Bayraklı “Razouk” Yük Gemisi Kısırkaya Açıklarında Karaya Oturdu! Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Meteoroloji’den Kritik Uyarı: 53 İlde Sağnak, Fırtına ve Kar Yağışı! Aydın Turuncu, Diğerleri Sarı Kodda

Bir Para Birimi Daha Tarih Oldu: Bulgaristan’da Leva Dönemi Bitti, Euro Tek Yasal Para Birimi Oldu! Türkiye’yi Nasıl Etkileyecek?

Galatasaray 4-0 Kayserispor Maç Sonucu: Liderlikte Fark Açıldı! Goller ve Özet

TOKİ 500 Bin Sosyal Konut Projesi: Bu Hafta Kura Çekilişi Yapılacak 10 İl Belli Oldu! Heyecan Dorukta

İstanbul’un Göbeğindeki Tarihi Arazi Satışa Çıkarıldı: Bab-ı Ali Karşısındaki Defterdarlık Binası Özelleştirme Kapsamında!

Doğal Gaz Desteği Ocak 2026 Ödemeleri Belli Oldu: 485 Bin Haneye 288 Milyon TL Yatırıldı! Başvuru Nasıl Yapılır?

Ebubekir Şahin’in Kızı Sınavsız Memur Oldu: Türk Telekom’dan Rekabet Kurumu’na İstisnai Kadro Ataması!

Türkiye’nin Tekstil Devi İflas Etti: Milyonluk Makinalar İcradan Satılacak!

Hatay’ın Kalbi 1055 Gün Sonra Yeniden Atıyor! Habib-i Neccar Camii Yeniden İbadete Açıldı

Antalya’da Feci Kaza: Tekirdağ-Antalya Otobüsü Devrildi, 8 Ölü, 26 Yaralı!

SİVİL DİPLOMASİ VE İŞ DÜNYASI DERNEĞİ KURULDU
