40,2592$% 0.13
46,7280€% 0.07
53,9463£% 0.2
4.309,12%-0,18
7.021,00%0,34
28.001,00%0,34
3.335,67%0,36
10.222,02%-0,03
4782277฿%1.63469
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı bünyesinde oluşturulan “Beyin Bankası”nda alzaymır hastalığının teşhis ve tedavisine yönelik önemli çalışmalar yürütülmesi bekleniyor.
DEÜ Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Başkanı ve Yaşlanan Beyin ve Demans Ünitesi Direktörü Prof. Dr. Ahmet Turan Işık, bellek bozukluğuyla belirti veren ve halk arasında “unutkanlık” olarak bilinen alzaymırın en sık görülen demans türlerinden olduğunu belirtti.
Bu hastalığın yüzde 5-10’unun 65 yaş öncesi, büyük oranda da 65 yaş sonrası ortaya çıktığını dile getiren Prof. Dr. Işık, 65 yaş sonrası her 5 yılda hastalığın iki kat arttığını ifade etti.
Hastalığın ilk tanımlandığı 1906 yılından bu yana Türkiye’de alzaymır ile ilgili patolojik değerlendirme yapılamadığını dile getiren Prof. Dr. Işık, bu amaçla Yaşlanan Beyin ve Demans Ünitesi bünyesinde Patoloji Anabilim Dalı ile ilk kez Beyin Bankası kurduklarını, alzaymır tedavisi gören ve hayatını kaybeden hastalardan beyin bağışı aldıklarını kaydetti.
Geriatri Bölümünde tedavi gören 30’a yakın hasta ve yakınından da vefat halinde bağış aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Işık, bu bankanın dünyada sadece birkaç yerde, Türkiye’de ise ilk olduğunu vurguladı.
Bağışlanan beynin belli işlemlerden geçtiğini daha sonra makroskopik ve mikroskopik biyopsi alınıp incelendiğini anlatan Işık, bulgunun saptanıp tanının doğruluğunun böylelikle kesinleştiğini söyledi.
Prof. Dr. Işık, şu bilgileri aktardı:
“Alzaymır buzdağı gibi. Bu hastalığı sadece gördüğümüz kısmıyla değerlendirebiliyorduk. Görmediğimiz kısmı bilemiyorduk çünkü beyinden parça alamıyorduk. Dünyadaki en iyi merkezlerde bile alzaymır diye takip edilen hastaların yüzde 100’ü alzaymır çıkmıyor. Başka bir tür demans takip edilirken, patolojide alzaymır çıkma ihtimali de var. Bunun tek yöntemi beynin incelenmesidir.
Alzaymır teşhisi konulan bir hastanın beyni ilk kez bağışlandı. Patolojik olarak yapılan incelemede Türkiye’de ilk kez bir hastaya yüzde 100 alzaymır tanısı koymuş olduk. Klinik olarak en iyi ihtimalle koyduğumuz tanı yüzde 90’lardaydı. Yüzde 100 tanıyı ancak patoloji koyar. Bu nedenle kurmuş olduğumuz beyin bankacılığı çok önemli.”
“Gerçek ile gerçek olmayan ayırt edilecek”
Bu hastalığın tedavisinde yaşanan karışıklığın alzaymır hastalarının beyninde yapılacak incelemelerle giderilebileceğini dile getiren Prof. Dr. Işık, “Beyin Bankası, tedavide nihai kararı verebilmek için çok önemli. Hedefimiz gerçek alzaymır ile gerçek olmayanı ayırt edebilmek. Belki de tedavideki mevcut karışıklığın nedeni de gerçek tanıyı koyamadığımız içindi” dedi.
“Alzheimer hastasının beyni ilk kez incelendi”
DEÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayça Erşen Danyeli ise “beyin yıkımı” diye tabir edilen hastalıklardan ölenlerin beyin dokusunun vefat ettikten sonra incelenemediğini, Geriatri Bilim Dalı ile oluşturdukları ekip sayesinde bu süreci başlattıklarını belirtti.
“Alzaymır teşhisi konulan bir hastanın beynini Türkiye’de ilk kez incelerken yaşadığımız heyecanı tarif etmek imkansız” diyen Danyeli, alzaymır ön tanısıyla takip edilen hastanın patalojik incelemesinde hastalıkla ilgili bütün bulgulara rastladıklarını ifade etti.
Alzaymır olan bir hastanın beyninin yüzde 60 küçüldüğünü, beyin omurilik sıvısının yer aldığı boşlukların genişlemeye başladığını dile getiren Danyeli, “Beyinde bir takım yarıklar var. En dışta görülen gri cevherlerin incelmesi ve küçülmesiyle alzaymır oluşuyor. Buradaki hacim azaldıkça beyin küçülmeye başlıyor” dedi.
Halen etkili bir tedavi yöntemi yok
İlk kez 1906 yılında Alman bilim adamı Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olan hastalığın teşhis ve tedavisine yönelik kesin bir yöntem bulunmuyor.
Hastalığın önlenmesi ve tedavisi için yapılan araştırmaların büyük bir kısmı sonuçsuz kalıyor. Belirtiler, hastalık başlangıcından sonraki 10 yılda ortaya çıktığı için teşhis konulsa bile tedavi için çok geç kalınmış oluyor.
Dünyada yaklaşık 50 milyon alzaymır hastası olduğu, 2050’ye kadar bu sayının 135 milyona yükseleceği tahmin ediliyor.
Kaynak : AA
Meteoroloji'den uyarı! Aman dikkatli olun

Yeşilay Şile Şube Başkanı Hakan Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart..

Ümraniye Esnaf Sanatkârlar Odası 16. Seçimli Genel Kurulunda Mehmet Özdil ile Yola Devam Kararı..

Şile Belediyesinin Tutuklu CHP li Meclis Üyeleri Görevlerinden İstifa Etti…

166 YILLIK TARİHİ ŞİLE DENİZ FENERİNİN “ŞİLE BEZİ SATIŞ OFİSİ” OLARAK KULLANILIYOR OLMASI İLÇEDE ŞAŞKINLIK YARATTI!..

BTP’liler 7-8 Şubat’ta Viyana’da yapılacak 11. MEM Kongresi öncesinde Prof. Dr. Haydar Baş’ın kabrini ziyaret etti

İstanbul, Tekirdağ ve Kırklareli’nden Geçiyor! Yeni Doğal Gaz Boru Hattı İçin Kamulaştırma Başladı – Parsel Parsel Detaylar Çıkıyor

Down sendromlu sanatçı Madaslı’nın ‘Masumiyetin Kırmızısı’ serigisi Tekirdağ’da

LİSE ÖĞRENCİLERİNE KARİYER GELİŞİMİ EĞİTİMİ UZAY TEKNOLOJİSİYLE AKTARILACAK

Erdoğan, Pezeşkiyan ile Görüştü: Türkiye, İran ile ABD Arasında Arabuluculuk Rolüne Hazır!

BTP’nin 9. Olağan Kongresi şölen havasında geçti Hüseyin Baş: Bağımsız Türkiye salonlara sığmıyor “İstikbal biziz, biz geleceğiz” “Türkiye’nin terörsüz olması için demokrasisiz olması gerekiyormuş” “Vatandaşlık maaşını ilk 2004 yılında Prof. Dr. Haydar…

BTP 9. Olağan Büyük Kongresini 7 Aralık Pazar Günü Yapacak

Ekonomide Gerçek Dönüşüm Şarttır”

Mustafa Sandal’dan Hüseyin Baş’a; Seviyorum seni adam!
Muhtarlık seçim sonuçları! Mahalle muhtarınızı nasıl öğrenebilirsiniz? Muhtarlık sonuçları sorgulama
OZAN AHMET TAŞKIN BİZ GELİRİZ DEVLET BEYİM,
Deva Partisi Sarı kart Gösterdi
Kastamonulu Şevket Doğan
AÇIZ AÇ
Ekotom Hastanesi Başhekimi çirkin olaya cevap verdi işte videonun gerçeği
Avrupa Birliği Gazetesi 232 Sayısı
Bir Para Birimi Daha Tarih Oldu: Bulgaristan’da Leva Dönemi Bitti, Euro Tek Yasal Para Birimi Oldu! Türkiye’yi Nasıl Etkileyecek?

Galatasaray 4-0 Kayserispor Maç Sonucu: Liderlikte Fark Açıldı! Goller ve Özet

TOKİ 500 Bin Sosyal Konut Projesi: Bu Hafta Kura Çekilişi Yapılacak 10 İl Belli Oldu! Heyecan Dorukta

İstanbul’un Göbeğindeki Tarihi Arazi Satışa Çıkarıldı: Bab-ı Ali Karşısındaki Defterdarlık Binası Özelleştirme Kapsamında!

Doğal Gaz Desteği Ocak 2026 Ödemeleri Belli Oldu: 485 Bin Haneye 288 Milyon TL Yatırıldı! Başvuru Nasıl Yapılır?

Ebubekir Şahin’in Kızı Sınavsız Memur Oldu: Türk Telekom’dan Rekabet Kurumu’na İstisnai Kadro Ataması!

Türkiye’nin Tekstil Devi İflas Etti: Milyonluk Makinalar İcradan Satılacak!

Hatay’ın Kalbi 1055 Gün Sonra Yeniden Atıyor! Habib-i Neccar Camii Yeniden İbadete Açıldı

Antalya’da Feci Kaza: Tekirdağ-Antalya Otobüsü Devrildi, 8 Ölü, 26 Yaralı!

SİVİL DİPLOMASİ VE İŞ DÜNYASI DERNEĞİ KURULDU

Berat Kandili 2026 Tarihi Belli Oldu! Diyanet’in 2026 Dini Günler Takvimine Göre 2 Şubat Pazartesi
İzmir Karaburun’da Trajik Olay: Sahilde 5-6 Yaşında Çocuk Cesedi Bulundu!

Hamas’tan İsrail’e Sert Uyarı: Gazze Ateşkes İhlalleri Devam Ederse Ciddi Sonuçlar Doğacak!
Altın Fiyatlarında Sert Düşüş! 1 Şubat 2026 Güncel Gram, Çeyrek, Yarım ve Cumhuriyet Altın Fiyatları

Suriçi Grubu İstanbul Gelenesel Toplantıları çok Konuşulacak!

Makbule Gül Vefat Etti: Eski Göktürk Belediye Başkanı Mustafa Gül’ün Annesi Son Yolculuğuna Uğurlandı

Emekliye Şubat Müjdesi: 3.119 TL Fark Ödemeleri 4 Şubat’ta Hesaplarda! En Düşük Maaş 20 Bin TL Oldu

Ünlülere Şafak Operasyonu: Hasan Can Kaya, Reynmen ve Emirhan Çakal Gözaltında! Uyuşturucu Soruşturmasında 26 Şüpheli

BTP’liler 7-8 Şubat’ta Viyana’da yapılacak 11. MEM Kongresi öncesinde Prof. Dr. Haydar Baş’ın kabrini ziyaret etti

Yeşilay Şile Şube Başkanı Hakan Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart..

TBMM’de Trafik Cezalarını Artıran Teklifin 10 Maddesi Kabul Edildi: Cezalar 200 Bin TL’ye Kadar Çıkıyor!

CİMER talepleri Bayrampaşa’da daha hızlı çözülecek

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Uğur Mumcu Basınevi’ni Yeniden Canlandırıyor: Basın Emekçilerine Modern ve Dayanışma Odaklı Yeni Merkez!

Avrupa Birliiği gazetesi 299. Sayısı
