DOLAR

33,9963$% -0.2

EURO

38,0511% 0.33

STERLİN

45,3269£% 0.58

GRAM ALTIN

2.833,81%1,12

ONS

2.591,74%1,29

BİST100

9.975,61%2,06

a

OVP ile ekonominin yeni rotası belli olacak

2025-2027 dönemini kapsayan yeni "Orta Vadeli Program" bugün açıklanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz programın ana çerçevesinin değişmeyeceğini vurguladı. 3 temel noktada güncelleme mesajı verdi. Peki ekonomide 3 yıllık yeni yol haritası nasıl olacak? Beklentiler ne yönde? İşte yanıtlar...

ANKARA-BHA

Yeni bir ekonomik yol haritasının belirlenmesine saatler kaldı. Hazırlıklar tamamlandı ve 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programın güncellenmiş hali yakında kamuoyuyla paylaşılacak.

Programın temel çerçevesi korunsa da bazı makroekonomik göstergeler güncellenecek. Hedef, tek haneli enflasyonla sürdürülebilir büyümeyi sağlamak ve yatırım, istihdam, üretim ve ihracata odaklanmak.

“Üç önemli güncelleme var”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, güncellenmiş Orta Vadeli Program üzerinde uzun süredir çalıştıklarını belirterek, “Üç önemli güncelleme söz konusu. Büyüme, milli gelir, ihracat, turizm gibi makroekonomik rakamları güncelledik. Enflasyon rakamları da güncellendi. Bütçe büyüklüğü, bütçe açığı, harcamalar ve gelirler de Orta Vadeli Programda yer alacak,” dedi.

Yılmaz, üç ayaklı bir strateji uyguladıklarını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Para politikaları, maliye politikaları ve yapısal reformlar. Bunları güncellenmiş Orta Vadeli Programda göreceksiniz. Önümüzdeki Perşembe günü sabah saatlerinde bir planlama yaptık. Cumhurbaşkanımızın imzasını takiben Resmi Gazete’de yayınlanması gerekiyor. Bu süreci takip ederek, 5 Eylül Perşembe günü güncellenmiş Orta Vadeli Programı kamuoyuyla paylaşmayı planlıyoruz. Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyesi arkadaşlarımızla birlikte programın detaylarını kamuoyuyla paylaşacağız. Gerçekçi ve tutarlı bir programla öngörülebilirliği artırmayı hedefliyoruz.”

“Enflasyon, büyüme ve cari dengede güncelleme olabilir”

Ankara Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Harun Türker Kara, “Makroekonomik değişkenlerde enflasyon, cari açık, dış ve iç denge verilerini değerlendiriyoruz. Enflasyonda, Merkez Bankası ile uyumlu bir patikada ilerleyecek rakamlar bekliyoruz. Büyüme tarafında ise ılımlı göstergeler ve beklentiler görebiliriz. Cari dengede daha olumlu bir değerlendirme öngörülüyor,” dedi.

Yeni Orta Vadeli Program’da “tasarruf” başlığı ön plana çıkacak. Bütçe hedefleri de planda yer alacak. Mali disiplin, para politikası ve yapısal dönüşüm, ana araçlar olarak önemini koruyacak.

Türker, “Alınan tasarruf tedbirleriyle ilgili değerlendirmeler yapılacak ve gelecekteki tedbirlerin etkileri ele alınacak. Yapısal reformlara dair değerlendirmeler de yer alacak, Orta Vadeli Program ile kalkınma planları arasındaki uyum sağlanacak,” ifadelerini kullandı.

Orta Vadeli Program, kamu ve özel sektöre öngörülebilir bir yol haritası sunması açısından büyük önem taşıyor. Yapılacak güncellemeler, piyasalara gelecek dönemin para politikaları hakkında önemli sinyaller verecek.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

FETÖ'ye operasyon: 34 gözaltı

HIZLI YORUM YAP