Türkiye'den ABD ve GKRY'nin 'İkili Savunma İşbirliği Yol Haritası' anlaşmasına tepki

ABD ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında imzalanan savunma işbirliği anlaşması, Türkiye’den sert tepki gördü. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, anlaşmayı kınayarak ABD’nin Kıbrıs’a karşı tarafsızlığını zedelediğini ve Kıbrıs sorununa adil bir çözüm bulunmasını engellediğini belirtti.

Bakanlığın yazılı açıklamasında, ABD-GKRY savunma işbirliğinin yol haritasının bölgesel istikrara zarar verebileceği ve Kıbrıs’ın kalıcı bir çözüme ulaşmasını zorlaştırdığı ifade edildi. Açıklamada, bölgesel istikrarı tehdit eden politikaların gözden geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

Anlaşmanın bölgesel istikrarı tehdit edebileceği ve Kıbrıs sorununun çözümünü zorlaştırabileceği belirtilirken, ABD Savunma Bakanlığı ise anlaşmanın Avrupa ve Doğu Akdeniz’in istikrarı için hayati önem taşıdığını savundu. Pentagon’dan yapılan açıklamada, anlaşmanın uluslararası güvenlik endişelerine karşı bir adım olduğu vurgulandı.

ABD ve GKRY arasındaki savunma işbirliği anlaşmasının amacı, iki ülke arasındaki savunma işbirliğini derinleştirmek ve bölgesel güvenliği artırmaktır. Ancak Türkiye, bu adımın Kıbrıs sorununa adil bir çözüm bulunmasını zorlaştıracağını ve bölgesel istikrarı tehdit edeceğini savunuyor.

TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem: “Alfabeden ortak şuura”