34,3869$% 0.47
36,8522€% -0.6
44,4374£% -0.14
2.968,04%-0,25
2.684,98%-0,72
9.184,82%2,67
Sâdikat (Sadıklar yolu) eğitmeni Klinik Psikolog Dr. Rashid İbrahim Haake (K.S.A.), ‘Nigâh Dâşt’ metotsal uygulamasını günümüz yaşantısına uygun olarak talep edenlere detayları aktarıyor.
İslam sancağını taşıma gibi mukaddes bir kazanıma nail olan evliyalar, manevi ve zahiri anlamdaki görevlerini layıkıyla yerine getirmiş ve o sancağı gelecek nesillere ulaştırmıştır. Bu vesileyle de, İslamın ve o şerefli sancağın yeni mihmandarları her dönemde zuhur etmiştir. Etmeye de devam edecektir. Allah’ın (C.C.) nuru kıyamete kadar sönmeyecektir. Öyle ki; yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim (Tevbe-119)’de Allah (C.C.) şöyle buyurmaktadır: ”Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve ‘SADIKLARLA‘ beraber olun.”
Bu anlamda: ”Günümüz dünyasında özellikle de batı (AVRUPA) ülkelerinde İslamın sancağını dalgalandırmaya kendini adayan bir Allah dostunu ve metotlarını tanıyalım.” SADIKLAR YOLU anlamına gelen ‘SADİKAT’ ismiyle yeni bir harita ve yeni bir usül başlatan, tamamen metotsal yöntem ve tekniksel uygulamalarla sürdürülen yepyeni bir tasavvuf yolunu açan, Dr. Rashid İbrahim Haake (K.S.A.)’nin ‘Nigâh Dâşt’ metodu uygulaması ve içsel yolculuk ile farkındalık oluşturan makale haberimizde;
Sâdikat (Sadıklar yolu) eğitmeni Klinik Psikolog Dr. Rashid İbrahim Haake (K.S.A.) sevenleri/ihvanına yönelik Tassavûfî terbiye ile Nakşibendiliğin unutulmaya yüz tutmuş ana prensipleri aşılıyor. Bunlardan biri de, Nigâh Dâşt. Peki Nigâh Dâşt Ne Demek?
NİGÂHDÂŞT; Akıl-kalbe gelen olumsuz düşünceleri görme ve yönetme metodu demektir.
نگاه داشت – XII-XV. yüzyıllarda Mâverâünnehir’de faaliyet gösteren ve Orta Asya sûfîliğinin gelişmesinde önemli rol oynayan bir yolun metotsal uygulaması!
Akıl ve Kalbi lüzumsuz düşüncelerden korumak, nefy’ü isbâtın mânâsını kalpte muhâfaza etmek. Yani nefsânî ve şeytânî havâtırdan korunmaktır. Gözü uygunsuz şeylere bakmaktan, aklı kötü düşüncelere dalmaktan muhâfaza etmek ve Hakk’ın tecellîgâhı olan kalbi dâimâ kontrol altında tutarak, mâsivânın orayı istîlâ etmesine mânî olmaktır. Kişinin kelime-i tevhidi zikrederken bütün dünyevî düşüncelerden uzaklaşması ve yerine Rabbani düşünceleri entegrelemektir.
Sâdikat (Sadıklar yolu) eğitmeni Klinik Psikolog Dr. Rashid İbrahim Haake (K.S.A.) bu konuyla alakalı şöyle bir örnekleme yapar; insanlar nasıl ki, evinde eskiyen eşyalarını veya bozulan elektronik işe yaramayan eşyaları atıp yerine garanti kapsamında olan yepyeni eşyalarla değiştiriyorsa NİGÂH DÂŞT da işte tamda böyledir. Yani NİGÂH DÂŞT, Akıl ve kalbin içindeki olumsuz düşünceleri görmek suretiyle elinin tersi ile onları dışarıya itip, yerine kendini huzurlu hissettiren manevi düşüncelerle değiştirmektir. Akıl ve kalbi huzurlu bir şekilde sağlıklı tutmaktır. Böylece kişi daima mevlasıyla birlikte olup ve daima rabbini hatırlatan maneviyat iklimindeki huzur ile yaşamını sürdürmesine fırsat olur.
NİGÂH DÂŞT; Akıl-kalbe gelen olumsuz düşünceleri görme ve yönetme uygulamasıdır.
Abdülhâlık Gucdüvânî Hazretleri’nin ortaya koyduğu onbir temel esaslardan olan Nigâh-daşt, Sadikat (Sadıklar) yolunda temel kâidelerden olarak kabûl görmüştür. NİGÂH DÂŞT; Akıl-kalbe gelen olumsuz düşünceleri görme ve yönetme uygulamasıdır. Akıl-kalbe gelen nefsani ve şeytani vesveselerden korumak ve Akıl-kalbi zararlı düşünceleri yönetmektir.
NİGÂH DÂŞT; Akıl-kalbe gelen olumsuz Nefsânî ve şeytânî havâtırdan korunmaktır. Gözü uygunsuz şeylere bakmaktan, aklı kötü düşüncelere dalmaktan muhâfaza etmek ve Hakk’ın tecellîgâhı olan kalbi dâimâ kontrol altında tutarak, mâsivânın orayı istîlâ etmesine mânî olmaktır.
Tasavvufun bir hedefi de, Akıl-kalbi menfî havâtırdan ve fâsid fikirlerden muhafaza etmektir. Akıl ve Kalbi bunlardan muhafaza etmek ise çok zor bir iştir. Buna muvaffak olan kimse tasavvufun gerçek semeresini elde etmiş olur. Bu nedenle Nigâh Dâşt insana verilmiş en büyük nimetlerden ve ragbinden gayri olan her şeyi terketmek için önemli bir fırsat ve değerli bir imkandır.
Sâdikat (Sadıklar yolu) eğitmeni Klinik Psikolog Dr. Rashid İbrahim Haake (K.S.A.), konu ile ilgili son söz olarak şöyle der; ”Burada esas olan Nigâh Dâşt halini farkındalıklı ve bilinçli olarak yaşamaktır.” Allah C.C. hazretleri bizlere, Dünyada kendimizi Ahiret yurduna hazırlayan ve tüm hayatımızı da bu hale uygun bir şekilde bilinçli kullanarak yaşamımızı sürdürmeyi nasip etsin. AMİN.
Dr. Rashid Haake: Rabıta ne demek, rabıtanın anlamı nedir ve rabıta nasıl yapılır?
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 10 Kasım mesajı
Şanlıurfa'da geniş çaplı asayiş operasyonu
Türkiye’nin Dış Ticaret Hacminin Yüzde 87,5’i Denizyolu ile Taşındı
Bursa'ya Hızlı Tren Ne Zaman Geliyor? Bakan Açıkladı
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 10 Kasım mesajı
Şanlıurfa'da geniş çaplı asayiş operasyonu
Türkiye’nin Dış Ticaret Hacminin Yüzde 87,5’i Denizyolu ile Taşındı
Bursa'ya Hızlı Tren Ne Zaman Geliyor? Bakan Açıkladı
Ana Yol Partisi İstanbul İl Kongresi Coşkulu Geçti: Ali Karakurt, Çarpıcı Mesajlar Verdi
Madem maaşlar artınca ekonomi batıyor asgari ücreti ve emekli maaşını düşürelim!
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz ile bir araya geldi.
Kürecik’ten İsrail’e haber veren AKP hükümeti İsrail’den şikayet edemez