DOLAR

34,1026$% 0.24

EURO

38,1457% 0.1

STERLİN

45,5889£% 0.48

GRAM ALTIN

2.874,39%1,62

ONS

2.621,87%1,39

BİST100

9.900,25%-0,76

a

Tek Başına 4,4 Milyon Haneye Gaz Verebilecek

Türkiye, doğal gaz üretiminde yeni bir kabiliyet kazandı. Denizde 20 yıl boyunca sabit kalarak faaliyet gösterecek olan Yüzer Üretim Tesisi, Çanakkale’ye geldi.

SAKARYA-BHA

Türkiye’nin İlk Deniz Üretim Tesisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyu ile paylaştığı Yüzer Üretim Tesisi’ni ziyaret etti ve incelemelerde bulundu.

Bakan Bayraktar, bu tesisin Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretimi iki katına çıkaracağını belirtti. “İlk fazda 10 milyon metreküp olan doğal gaz üretimimizi 20 milyon metreküpe çıkaracağız. 2026 yılına kadar yaklaşık 9 milyon haneye yetecek kadar doğal gaz üreteceğiz. Bu da ülkemizin doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’ini karşılamamıza olanak sağlayacak.” diye konuştu.

51 Günde Yolculuk

Singapur’dan yola çıkan Yüzer Üretim Tesisi, 51 günlük bir seyahatin ardından Çanakkale’ye ulaştı. Bakan Bayraktar, tesisin güvertesine çıkarak merkez kontrol odasında incelemelerde bulundu.

Tek Başına 4,4 Milyon Haneye Gaz

Bakan Bayraktar, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Bu tesis, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’ndaki doğal gaz üretimimizi iki katına çıkaracak. İlk fazda 10 milyon metreküp olan üretimimizi 20 milyon metreküpe çıkaracağız. Bu sayede ek olarak 4,4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılayabileceğiz.” dedi.

Deniz Üretim Merkezi

Bayraktar, bu tesisin bir gemi değil, bir sanayi tesisi olduğunu vurguladı. “Deniz tabanından gazı alacağız, burada işleyeceğiz ve yaklaşık 180 kilometre mesafedeki BOTAŞ hattına bağlayacağız. Bu tesis, denizdeki üretim merkezimiz olacak. Ülkemizin doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’ini karşılayacağız.” dedi.

2026’da Göreve Başlayacak

Yüzer Üretim Tesisi’nin üst tamamlama ve alt tamamlama işlemleri Çanakkale’de yapılacak. Filyos’taki aktivasyon işlemlerinden sonra 2026 yılında, 20 yıl boyunca görev yapacağı lokasyona gidecek.

3 Futbol Sahası Büyüklüğünde

Bayraktar, üretim üssünün yaklaşık 3 futbol sahası büyüklüğünde olduğunu, yani 300 metre uzunluğunda olduğunu belirtti. Görev yerinde 20 tane özel çapayla deniz tabanından 20 metre aşağıya kadar sabitlenecek.

7/24 Çalışma

Tesiste yaklaşık 140 personel çalışacak ve bunların büyük çoğunluğu Türklerden oluşacak. Bayraktar, “Karadaki ekiple beraber bu tesisin operasyonunda toplam 165 kişilik bir ekip 7/24 çalışacak.” dedi.

Tesise Bir İsim Verilecek

Bayraktar, tesise bir isim vereceklerini ve öneriler üzerinde çalıştıklarını belirtti. “En nihayetinde de bunları değerlendirip Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ederiz. Bu tesisi büyüklüğüne ve ihtişamına yakışır bir isimle görev yerine uğurlarız.” diye konuştu.

Keşif Amaçlı Sondaj

Bayraktar, Karadeniz’deki doğal gaz üretimini artırmayı hedeflediklerini vurguladı ve bu yıl içinde Karadeniz’de bir keşif amaçlı sondaj yapmayı planladıklarını açıkladı.

Oruç Reis Somali’ye Gidiyor

Bayraktar, yakın zamanda Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’ni Somali’ye uğurlayacaklarını belirtti. “Oruç Reis, Türkiye Petrolleri’ne verilen 15 bin kilometrekarelik bir lisans alanında 3 boyutlu sismik çalışma gerçekleştirecek.” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

En büyük Ölçekli Yüksek Teknoloji Yatırım Programı Açıklandı

HIZLI YORUM YAP