DOLAR

34,1716$% 0.09

EURO

38,1665% -0.23

STERLİN

45,7928£% -0.09

GRAM ALTIN

2.913,33%-0,67

ONS

2.648,62%-0,88

BİST100

9.777,46%-0,53

a

Gordion Arkeofilm Festivali‘nin ilk gösterimi Ankara Kent Konseyi'nde yapıldı

Gordion Arkeofilm Festivali'nin ilk gösterimi bugün Ankara Kent Konseyi'nde gerçekleşecek. Festival, “Kültürel Miras” teması etrafında, tarihsel, kültürel ve doğal çevreyi geleceğe taşıma amacı gütmesinin yanı sıra Ankara ve Türkiye’nin kültürel zenginliklerini ulusal ve uluslararası platformda tanıtma etkisi ile öne çıktı.

NİSA NUR BACAK / ANKARA-BHA

Gordion Vakfı tarafından düzenlenen, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Polatlı Belediyesi ve Ankara Kent Konseyi’nin destekleriyle hayata geçirilen Gordion Arkeofilm Festivali, ilk gösterimini 26 Eylül’de Ankara Kent Konseyi’nde gerçekleştirdi.

Açılış törenine; Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, E. Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, Gordion Vakfı Başkanı ve Ankara Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Kadim Koç, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı ve Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Özsoy, Tohumluk Vakfı Başkanı ve Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Pınar Ayhan, Ankara Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Şevket Bülend Yahnici, Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Ömer Şan, Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Dr. Süleyman Basa, Ankara Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Orhan Kemal Erkılıç, Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri Hicran Koca, Ömer Sarıoğlu, Fırat Aslanbaş, Özgür Cinalioğlu, Murat Akyüz, Alper Bilan, Harun Sakınan ve Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Radyo Televizyon bölümü katıldı.

Açılış konuşmasında Gordion Vakfı Başkanı Kadim Koç, Gordion’un önemini vurguladı ve Ankara’nın ilk dünya mirası olarak kaydedilmesinin gururunu dile getirdi. “Gordion, 18 Eylül 2023’te Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi. Bu, omuzlarımızdaki sorumluluğu artırdı. Gordion Vakfı’nın kurulması, bu önemli adımın fikir babasıydı. Tanıtım açısından filmlerin ve sanatın büyük bir rol oynadığını gördük. Gordion Vakfı olarak, sanatın bu gücünü kullanmaya karar verdik ve film festivali böyle doğdu,” dedi.

“Ankara’nın turizme olan katkısını artıracağız”

Polatlı Belediye Başkanı’na da teşekkür eden Koç, “Yıllardır Gordion ve Sakarya Meydan Muharebesi konusunda büyük destek sağladı ve Polatlı’yı bir marka haline dönüştürmek üzereyiz. İnşallah bu sayede Ankara’nın turizme olan katkısını daha da artırmış olacağız,” dedi.

“Ankara, binlerce yıldır kadim medeniyetlerin, uygarlıkların ve Cumhuriyetimizin beşiği”

Ankara Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Ömer Şan, Mansur Yavaş’ın ortak akıl çağrısıyla sürdürülebilir katılımcılığın öncülüğünü yaptıklarını ve festivalin uluslararası önemine değindi. 84 ülkeden 800’den fazla filmin festivalde yer aldığını belirten Şan, “Biz çocukluğumuzda Midas’ın kulaklarını biliyorduk. Şimdi kadim uygarlıkların beşiği olan Ankara’da, bu uygarlığın varlığını en güzel bizler yaşadık, yaşayarak öğrendik,” dedi.

“Gordion’un UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiş olması hepimiz için büyük gururdur”

Ankara Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Şevket Bülend Yahnici, “Gordion’un UNESCO Dünya Mirası listesine girmesiyle işler bitmemiştir. İşler şimdi başlıyor,” dedi. Yahnici, “Ankaralı olarak Gordion’un Dünya UNESCO Miras Listesine girmesinden büyük mutluluk duyduk. İnşallah bu iş devam edecek. Kadim albaya Ankara Kalesi önlerine çekilen bayrağı teslim ettik. O bayrağı Polatlı müzesine götürdü. Ankara kalesine çekilen bayrak bugün Polatlı müzesinde sergileniyor. Bu da bir gurur vesilesi bizim için,” dedi.

Yeni tümülüs kazısı müjdesi!

Festivalin ilkini düzenlemenin gururunu yaşadıklarını dile getiren Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, “Şu anda Polatlı’da bir tane tümülüsümüz misafirlerimize açık. Birkaç gün öncesi itibariyle de yeni bir tümülüsün kazısı başlamış durumda. İnşallah zaman içerisinde bunların tamamını da turizme kazandırmak istiyoruz,” diye konuştu.

“Amacımız yeni binalar yapmak değil, öncelikli hedefimiz oradaki varlığı korumak”

Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Gordion’un Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin heyecan verici bir süreç olduğunu ve bölgedeki varlıkları koruma amacını vurguladı. Yıldızkaya, “Tarihi değerin aslını koruyarak yola devam edeceğiz. Çok güzel projelerimiz var. Hazırlıklarımız tamamlandı. Bunu ilgililerle paylaştık. Şimdi de işlerimize başladık. Tahmin ediyorum önümüzdeki yaz gibi, Ankara’dan ve başka yerlerden gelen misafirlerimiz, yabancı misafirlerimiz çok farklı bir Gordion ile karşılaşacaklar. Orada farklı şeyler görecekler, farklı aktiviteler yapabilecekler. Yani sadece geldik, gördük, döndük demeyecekler. Orada zaman geçirecekler, bölgenin tatlarına bakacaklar, kültürünü öğrenecekler. Biz de ülkemize, şehrimize bir katkıda bulunmuş olacağız,” dedi.

Gordion Arkeofilm Festivali, Ankara’nın tarihi ve kültürel mirasını uluslararası alanda tanıtmayı amaçlıyor.

Program film gösterimleriyle son buldu.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

YENİDEN REFAH PARTİSİ GAZİOSMANPAŞA ‘ DA SİYASETİ YENİDEN DİZAYN EDİYOR

HIZLI YORUM YAP