DOLAR

34,2268$% 0.11

EURO

37,3235% 0.29

STERLİN

44,6195£% -0.25

GRAM ALTIN

2.948,73%0,76

ONS

2.676,85%0,55

BİST100

8.826,72%-0,38

a

Göktaş: Bakanlık olarak, sosyal risk haritası çalışmamızı başlattık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, sosyal risk haritası çalışmalarını başlattıklarını belirterek, "Sosyal risk haritası ile mahalle mahalle, ilçe ilçe, hane hane, kaç engelli, kaç yaşlı, kaç suça sürüklenmiş çocuk, kaç şiddet mağduru veya şiddet riski altında olan kadın var, bunların hepsi haritalanacak." dedi

Ankara – BHA

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Kabine Toplantısı sonrası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Aileleri güçlendirmek için yürütülen çalışmalar hakkında sorulan bir soruya yanıt olarak Göktaş, ailelerin karşı karşıya olduğu tehditlere karşı korunmalarına yönelik çabaların devam ettiğini belirtti.

Bakan Göktaş, bu kapsamda başlatılan “sosyal risk haritası” çalışmalarını öne çıkararak, “Sosyal risk haritaları, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve bağımlılık gibi sosyal sorunları kapsayıcı bir şekilde ele almayı sağlayacak. Bu haritalar sayesinde, her mahalle, ilçe ve hatta hane için risk faktörlerini belirleyebileceğiz. Bu bilgiler, her bölgeye özgü koruyucu ve önleyici faaliyetlerin planlanmasında kullanılacak,” dedi.

Bu projede Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Gençlik ve Spor bakanlıkları ile diğer ilgili kurumlarla yakın işbirliği içinde olduklarını belirten Bakan, “Koordinasyonlu çalışmalarımız sayesinde, sorunlar ortaya çıkmadan müdahale etme kapasitemizi artıracağız,” diye ekledi.

Pilot çalışma başlatıldığını da duyuran Göktaş, “81 il ve 922 ilçe için oluşturulacak sosyal risk haritaları, tek bir ekranda tüm ilgili bilgileri sunacak,” dedi.

“Aile Rehberi Sistemi” Modeli

Ailelere yönelik danışmanlık hizmetleri hakkında bir soru üzerine Göktaş, sosyal risk haritalarından elde edilecek bilgilere dayanarak yeni bir model uygulayacaklarını açıkladı.

“Aile Rehberi Sistemi” adını verdikleri bu modeli tüm ülkeye yaymayı planladıklarını belirten Göktaş, “Sağlık Bakanlığımızın her aileye hizmet sunan aile hekimleri gibi, bu modelde de her aileye bir ‘aile rehberi’ atanacak. Bu sistem, vatandaşlarımıza sosyal hizmet ihtiyaçlarını gidermeleri için daha açık ve erişilebilir bir adres sunacak. Amacımız, sosyal bozulmanın olası etkilerini, henüz vakaya dönüşmeden engellemek. Aile içi ihmal, istismar ve çatışmaları önlemek için bu sistemi kullanacağız,” dedi.

İlk aşamada talep odaklı olarak işleyecek sistemde, her bireyin özel ihtiyaçları tespit edilecek. Bakanlıklar arasında koordinasyon ve işbirliği güçlendirilecek. Bu sayede, her ailenin yaşam döngüsü boyunca karşılaştığı ihtiyaçlar, aile rehberi tarafından takip edilecek. Sistematik bir yaklaşımla, sunduğumuz hizmetlerin kalitesini artıracağız. Bu sistem, sosyal hizmet uygulamalarımızda önemli bir ihtiyacı karşılayacak ve ‘güçlü aile, güçlü toplum’ hedefimize önemli katkı sağlayacaktır,” diye sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

IMF: Küresel kamu borcu ilk kez 100 trilyon doları aşacak

HIZLI YORUM YAP