DOLAR

34,1980$% 0.22

EURO

37,1093% 0.08

STERLİN

44,5930£% 0.32

GRAM ALTIN

2.978,09%0,82

ONS

2.710,01%0,65

BİST100

9.002,34%0,52

a

Türk Dünyası 9. Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Töreni yapıldı!

Türk Dünyası 9. Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Töreni, TÜRKSOY'un ev sahipliğinde yapıldı. Birincilik ödülünü "Kaya" filmi ile "Altınay Adamaliyeva" aldı.

NİSA NUR BACAK / ANKARA-BHA

TÜRKSOY’un ev sahipliğinde düzenlenen 9. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Gala ve Ödül Töreni, görkemli bir törenle gerçekleşti. “Kaya” filmiyle Altınay Adamaliyeva, birincilik ödülünün sahibi oldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan törende, 32 ülkeden 321 filmin yarıştığı festivalde 147 film değerlendirmeye alındı. Finale kalan 36 filmin sergilendiği tören, Kırgızistan yapımı “Kaya” filminin gösterimiyle başladı. Ardından TÜRKSOY tanıtım filmi izlendi.

Törene, AK Parti Osmaniye Milletvekili Seydi Gülsoy, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkan Vekili Faruk Köylüoğlu, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, TDGF Başkanı ve TDBFF Genel Direktörü Menderes Demir, TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, TİMBİR Balıkesir temsilcisi Semra Aman Akyürek, Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Muhammet Kaçar, yönetmenler, senaristler, oyuncular ve davetliler katıldı.

Törenin açılış konuşmasında, Menderes Demir, 21 üniversitenin ortaklığıyla gerçekleştirilen bu etkinliğin imece usulüyle düzenlendiğini vurguladı. Kültür ve sanatın Türk dünyası için önemli bir değer olduğuna dikkat çeken Demir, Cumhurbaşkanı’nın “İki millet tek devlet” sözünü hatırlatarak, Türk dünyasının altı milletin tek devleti temsil ettiğini ifade etti. Demir, Türkiye ve altı devletin yönetiminde kim olursa olsun, sanatın kardeşlik hukukunu güçlendireceğini belirtti. Festivalde üniversitelerin önemli rol oynadığını belirten Demir, finalist filmlerin Ankara’daki dört üniversitede gösterildiğini, son gösterimin ise Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde şehitlerimize ithaf edileceğini ve bu yılki etkinliği kapatacağını söyledi.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, Türk dünyasının kültürel birikimini hem Türk dünyasına hem de dünyaya aktarmayı hedefleyen TÜRKSOY’un önemli bir mesafe kat ettiğini ve büyük başarılar elde ettiğini belirtti. Her yeni başarı, geride kalan yolu daha da uzattığını ifade eden Yusuf, elde edilen başarının mutluluk verdiğini ancak ileriye doğru daha fazla adım atılması gerektiğini vurguladı. Festivalin, Türk dünyasının binlerce yıllık kadim değerini olduğu gibi sunacağını ifade eden Yusuf, TÜRKSOY olarak bu gibi çalışmalara her zaman destek vereceklerini söyledi.

Törende, Dr. Yakup Ömeroğlu adına verilen Türk Dünyası Onur Ödülü, “İstiklal Uğruna İstikbalinden Vazgeçenler” filmi ile J. Albay Mümin Mesut Gengeç’e, 5-Yakup Ömeroğlu’nun eşi Havva Ömeroğlu tarafından takdim edildi.

Türk Devlet Teşkilatı Modern İpek Yolu Turizm Kuşağı Özel Ödülü, Şakir Gülen tarafından Mübarız Nağıyev’e verildi.

Uluslararası Öğrenci Belgesel Film Yarışması Üniversite Öğrencileri Jürisi En İyi Film Ödülü, “Psikolojik Enkaz” filmi ile Cem Güzel’e verildi.

Üçüncülük ödülü, Türk Dünyası Parlamenterler Birliği Başkanı Abdullah Çalışkan tarafından “Psikolojik Enkaz” filmi ile Cem Güzel’e verildi. İkincilik ödülü, “Enkaz Altında” filmi ile Derya Satir’e verilirken, birincilik ödülü “Kaya” filmi ile Altınay Adamaliyeva’ya verildi.

TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa, jüri özel ödülünü “Yaren” filmi ile Mehmet Ali Poyraz’a takdim etti.

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf tarafından, kısa belgesel yarışmasında üçüncülük ödülü Alican Nasirov’a verildi. İkincilik ödülünü “Buzun Ruhu” filmi ile Kadir Can Arabacı, birincilik ödülünü ise “İyi Ölüm” filmi ile Hasan Ete kazandı.

Uzun Belgesel Jüri Özel Ödülü, “Son Enstitücüler” filmi ile Taşkın Çağatay Yamen’e verildi.

ABB Başkan Vekili Faruk Köylüoğlu, Uzun Belgesel Yarışmasında üçüncülük ödülünü “Bir Orkestranın İzinde” filmi ile Hasan Basri Özdemir ve Musa’ya verdi.

İkincilik ödülünü Fırat Özeler alırken, birincilik ödülünü AK Parti Osmaniye Milletvekili Seydi Gülsoy tarafından “1 Gün 365 Saat” belgeseli ile Eylem Kaftan’a verildi.

Tören, TİMBİR ve BHA ortak yayınıyla canlı olarak izlendi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Milli Eğitim Bakanlığı, tüm şehirlere ders saatleri hakkında genelge gönderdi

HIZLI YORUM YAP