DOLAR

34,2858$% 0.04

EURO

37,3411% 0.11

STERLİN

44,6342£% 0.23

GRAM ALTIN

3.071,52%0,03

ONS

2.787,24%0,00

BİST100

9.006,55%0,68

Bakanlar’dan Moody’s’in kararına ilk tepki

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Ekonomi Bakanı Zeybekc Moddy’s’in Türkiye’nin kredi notunu “Baa3″ten “Ba1″e çekilmesini değerlendirdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin kararıyla ilgili “Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap yapısal reformları daha da hızlandırmak, mali disiplini korumaktır. Durmak yok reformlara devam” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kararı eleştirerek, “Moodys’in almış olduğu not indirme kararı Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleri ile hiçbir şekilde örtüşmemektedir” açıklamasında bulundu. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise “Alınan etkili tedbirleri Moody’s görmemiş ya da görmek istememiştir” dedi.

ŞİMŞEK: VERECEĞİMİZ EN İYİ CEVAP YAPISAL REFORMLARI HIZLANDIRMAK

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Moody’s’in Türkiye kararının ardından sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin temellerinin sağlam olduğunu vurgulayan Şimşek, “Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap yapısal reformları daha da hızlandırmak/mali disiplini korumaktır. Durmak yok reformlara devam. Türkiye’nin temelleri sağlam. Birçok iç&dış şoka rağmen ekonomimiz küresel kriz sonrası dönemde %5.2 büyümüştür, şoklara karşı dirençlidir. 2016’da yaptığımız önemli reformlar: Ar-Ge, işgücü piyasası (kısmen), yatırım ortamını iyileştirilmesi, bireysel tasarruf artışı. 2016’da AB ile vize muafiyeti için gerekli birçok reformu yaptık. Darbeleri engellemek için ordu üzerinde demokratik kontrolü artırdık” ifadelerini kullandı.

ZEYBEKCİ: TÜRKİYE EKONOMİSİNİN TEMEL MAKRO DİNAMİKLERİ İLE ÖRTÜŞMEMEKTEDİR

Ekonomi Bakanı Zeybekci ise Moodys’in not indirme kararının, Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleriyle hiçbir şekilde örtüşmediğine dikkat çekerek, Twitter üzerinden şu açıklamalarda bulundu: “Moodys’in almış olduğu not indirme kararı Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleri ile hiçbir şekilde örtüşmemektedir. Dünya ekonomisinin yavaşladığı bir ortamda, yılın ilk yarısında Türk ekonomisi 2016 yılının yarısında %3,9 büyümüştür. Aynı dönemde Türk ekonomisi hem cari açığını düşürmüş hem de birçok dünya ekonomisi bütçe açığı verirken bütçe fazlası vermiştir. Moodys’in iddiasının aksine özel sektörümüz ve kamu kesiminin dış finansman koşullarında herhangi bozulma yaşanmamaktadır. Siyasi istikrarı koruyacak ve piyasa dostu uygulamalarımızdan tavz vermeden iş yapma ortamını iyileştirecek reformlarımıza devam edeceğiz”

CANİKLİ: ALINAN TEDBİRLERİ MOODY’S GÖRMEK İSTEMEMİŞTİR

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Türkiye’nin büyümesinde görülen yavaşlama iç ve dış talebin daralmasından kaynaklanıyor. Yılın ilk 7 ayında bireysel kredilerdeki reel düşüş iç talepteki daralmayı ağırlaştırmıştır. Bununla ilgili olarak bireysel kredilerdeki genişlemeyi sağlayacak alınan etkili tedbirleri Moody’s görmemiş ya da görmek istememiştir” dedi. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in kararına ilişkin değerlendirmede bulundu. Moody’s’in Türkiye’nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu 2 nedenle düşürdüğünü açıkladığını belirten Canikli, “Düşük büyüme performansı ve cari açık. Bütün küresel ve bölgesel risk ve olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi en yüksek büyüme hızını yakalayan 5 ekonomisi arasındadır. Türkiye’nin büyüme oranı, küresel büyüme oranı ve OECD ülkelerinin büyüme oranlarının çok üzerindedir ve üzerinde kalmaya devam edecektir. Türkiye’nin büyümesinde görülen yavaşlama iç ve dış talebin daralmasından kaynaklanıyor. Yılın ilk 7 ayında bireysel kredilerdeki reel düşüş iç talepteki daralmayı ağırlaştırmıştır. Bununla ilgili olarak bireysel kredilerdeki genişlemeyi sağlayacak alınan etkili tedbirleri Moody’s görmemiş ya da görmek istememiştir” dedi.

Canikli, açıklamasında şunları kaydetti: “Tasarruf oranını yükseltmek amacıyla hayata geçirilen 2 önemli reform olan otomatik BES ve Türkiye Varlık Fonu görmezden gelinmiştir. Dış talep, yani ihracattaki artış son aylarda ivme kazanmıştı. Bunda Rusya ile problemlerin giderilmesi önemli bir faktör olmuştur. Dış talep çerçevesinde, Irak ve diğer bölge ülkeleri ile AB ülkelerine olan ihracatımız alınan tedbirlerle artış trendine girmişti. Moody’s bunların hiçbirisini görmedi ya da görmek istemedi. İç talebin canlandırılması için inşaat ve ulaştırma sektörüne yönelik özel teşvikler yürürlüğe konuldu ve olumlu sonuçlar alındı.”

 

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu düşürdü

 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan “Baa3″ten 1 basamak aşağı “Ba1” seviyesine düşürdü. Kuruluş Türkiye’nin not görünümünü “durağan” olarak belirledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan “Baa3″ten 1 basamak aşağı “Ba1” seviyesine düşürdü. Kuruluş Türkiye’nin not görünümünü “durağan” olarak belirledi.

Moody’s’den yapılan açıklamada, not indirimine gerekçe olarak 2 sebep gösterildi:

1) Türkiye’nin yüksek boyutlu dış fonlama ihtiyacına bağlı risklerdeki artış

2) Daha önce destekleyici olan borçlanma temellerinde, özellikle de büyüme ve kurumsal sağlamlıkta zayıflama

Açıklamada, “durağan” görünümün, Türkiye’nin ekonomik dayanıklılığında yaşanan yıpranma ve cari açık tarafında artan baskıdan kaynaklanan aşağı yönlü riskler ile büyük ve esnek olan ve hala pozitif büyüme kaydeden Türkiye ekonomisinin ve hükümetin bütçe konusunda kaydettiği sağlam geçmişin bir dengesi olduğu belirtildi.

Moody’s, cari dengesizliğin yüksek olmaya devam etmesi durumunda Türkiye’nin kredi notunun baskı altında kalmaya devam edeceğini, ancak, bu zayıflıklarda yapısal azalış olması veya Türkiye’nin kurumsal ortamında ya da rekabetçiliğinde somut iyileşme olması durumunda Türkiye’nin kredi notunda yukarı yönlü baskı oluşacağını kaydetti.

Açıklamada, “Jeopolitik ya da yurtiçindeki siyasi ortamdan kaynaklanan siyasi risklerin azalması, ne kadar kredi pozitif olsa da, diğer iyileşmeler gerçekleşmeden kredi notunda bir artışa neden olmayacak” ifadesi yer aldı.

Moody’s açıklamasında; i) Kamu maliyesindeki trendin somut biçimde tersine dönmesi, ii) Yabancı fon akımının ani ve kalıcı biçimde terse dönmesi, iii) kurumsal sağlamlığın beklenenin ötesinde yıpranması ya da siyasi risklerde beklenenin ötesinde artış görülmesi, durumunda Türkiye’nin kredi notunun aşağı yönlü baskı altında kalacağı belirtildi.

Moody’s, 18 Temmuz’da yaptığı açıklamada, başarısız darbe girişimi sonrasında başlatılan değerlendirmenin 90 gün içinde sonuçlanacağını duyurmuştu.

Kuruluşun Türkiye’ye ilişkin 2016 takvimindeki bir sonraki potansiyel değerlendirme tarihi ise 2 Aralık.

 

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Adil Öksüz gözaltındayken telefonla konuşmuş!

HIZLI YORUM YAP