DOLAR

34,1293$% 0.01

EURO

38,2379% 0.1

STERLİN

45,8602£% 0.11

GRAM ALTIN

2.914,71%0,02

ONS

2.657,25%0,00

BİST100

10.029,73%1,44

a

‘’Büyük Bozkırda Buluşma”

Dünya Göçebe Oyunları Kazakistan’ın başkenti Astana’da başladı. Oyunların resmi açılış töreni, oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Başkent Astana’daki oyunlara,  89 ülkeden 21 geleneksel spor dalında 2 binden fazla sporcu katılıyor.

ASTANA-BHA

Kazakistan’ın ev sahipliğinde “Büyük Bozkırda Buluşma” sloganıyla düzenlenen 5. Dünya Göçebe Oyunları, ülkelerin bayraklarının ve takımların resmi geçidiyle başladı.

Astana Arena Stadı’nda gerçekleştirilen açılış törenine, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şefket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan’ın Reisi Rüstem Minnihanov, Yakutistan (Saha) Cumhuriyeti Başkanı Aysen Nikolayev, Moğolistan’ın eski Cumhurbaşkanı Enhbayar Nambarın, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev’in yanı sıra Birleşmiş Milletler, UNESCO, Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk Yatırım Fonu, Türk Devletleri Parlamenterler Asamblesi (TÜRKPA), Türk Kültür ve Miras Vakfı, Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşların temsilcileri katıldı.

Törende Türkiye’den Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da yer aldı.

Kazakistan milli marşının okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Tokayev açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Tokayev, etkinliği izlemek için gelen diğer devlet liderlerine teşekkür etti. Dünyadaki göçebe uygarlığının Kazakistan topraklarında doğduğunu ve geliştiğini vurgulayan Tokayev, şunları söyledi:

“5 bin yıl önce göçebeler atı evcilleştirerek binicilik kültürünün temellerini attılar ve bu kültür tüm dünyaya yayıldı. Göçebeler usta zanaatkarlardı; gelişmiş silahlar ve mücevherler yapıyorlardı. Bunun canlı bir kanıtı, Saka dönemine ait “Altın Elbiseli Adam”dır. Kazak toprakları, Farabi ve Hoca Ahmet Yesevi gibi bilimin ve hümanist düşüncenin gelişimine önemli katkılarda bulunan önemli şahsiyetleri dünyaya kazandırdı. Bu geniş bozkırda, farklı zamanlarda Hun İmparatorluğu ve Türk Kağanlıkları, Altın Ordu ve Kazak Hanlığı yükseldi.”

Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış töreninde, göçebelerin zengin tarihini, kültürünü ve geleneklerini yansıtan renkli sahneler dikkat çekti. Özellikle Sakalar dönemi, Tarihi İpek Yolu ve Türk halklarının eski savaş geleneklerini sergileyen sahneler izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.

Yaklaşık 2,5 saat süren 5. Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış töreni, dünyaca ünlü Kazak sanatçı Dimaş Kudaybergen’in sahne performansıyla sona erdi.

“Dünyadaki geleneksel sporların olimpiyatları” olarak bilinen Dünya Göçebe Oyunları’nın 5.si, Kazakistan’ın başkenti Astana’da 13 Eylül’e kadar devam edecek. 89 ülkeden 2.000’den fazla sporcu, 21 geleneksel spor dalında mücadele edecek.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Narin Güran'ın dosyasına dair yeni detaylar ortaya çıktı

HIZLI YORUM YAP