Cevdet Yılmaz: Enflasyon Eylül'de düşecek, 2026’da tek haneli olacak

Ankara Sanayi Odası tarafından Etnografya Müzesi'nde gerçekleştirilen Geleneksel Büyükelçilikler Resepsiyonu katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonun eylül ayında 40’lı rakamlara, yılsonunda ise %41,5’e düşeceğini belirterek 2024 yılında enflasyonun %20’nin altına ineceğini ve 2026'da tek haneli seviyelere ulaşacağını söyledi.

Ekonomide Dengelenme Süreci Başladı

Yılmaz, Orta Vadeli Program’ın (OVP) yatırım ortamını güçlendirdiğini vurguladı. Programın temel hedefleri arasında enflasyonu düşürmek, büyümeyi sürdürmek ve istihdamı korumak yer alıyor. Geçen yılki programın devamı niteliğindeki OVP, 5 Eylül’de açıklanmıştı. Yılmaz ayrıca, Türkiye’nin yeşil ve dijital dönüşüme uyum sağlama hızının ekonomik büyüme ve sosyal refah açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Yılmaz, “Enflasyonu düşürdüğümüzde öngörülebilirlik artacak, istikrar sağlanacak ve yatırım ortamı iyileşecek. Kısa vadeli zorluklara rağmen, uzun vadede büyüme ve enflasyon süreçleri birbirini destekler” dedi.

Enflasyon Hedefi %41,5, Büyüme Oranı %3,8

Yılmaz, Haziran ayında geçiş döneminin sona erdiğini ve dezenflasyon sürecine girildiğini belirtti. Enflasyonun Ağustos ayında %52’ye düştüğünü ve Eylül ayında 40’lı rakamların görüleceğini tahmin ettiklerini açıkladı. 2023 sonu için enflasyon hedeflerinin %41,5 seviyesinde olduğunu ifade etti. Yılmaz, Türkiye’nin 2023’ün ilk 6 ayında %3,8 oranında büyüdüğünü ve bu oranın dünya ortalamasının üzerinde olduğunu vurguladı.

Cari Açık ve Bütçe Açığında İyileşme

Yılmaz, cari açıkta da olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, 2022’de %6 olan cari açığın yılsonunda %1,7’ye düşeceğini öngördüklerini söyledi. Bütçe açığının 2022’de %5,2 seviyesinde kapatıldığını ve deprem harcamaları çıkarıldığında bu oranın %1,6 olduğunu belirtti.

Türkiye Ekonomisi 1,3 Trilyon Dolara Ulaşacak

Yılmaz, Türkiye ekonomisinin yılsonunda 1,3 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşmasını beklediklerini ifade etti. Kişi başına düşen gelirin 2023 sonunda 15 bin doları aşacağını, Orta Vadeli Program’ın sona ermesinin ardından bu rakamın 20 bin doları geçeceğini açıkladı.

Yılmaz, Türkiye’nin Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin her iki taraf için de yeni fırsatlar yaratacağını vurguladı. Bu adımın Türkiye ve Avrupa Birliği’nin büyümesine katkı sağlayacağını belirtti.

Şuhutlu Gençler Atatürk'ün İzinde Buca'da Ağırlandı