DOLAR

34,1521$% 0.03

EURO

37,9931% 0.16

STERLİN

45,6648£% 0.16

GRAM ALTIN

2.886,55%0,06

ONS

2.629,89%0,06

BİST100

9.887,75%-0,13

a

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de iş insanlarıyla bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından düzenlenen 15. Türkiye Yatırım Konferansı'nda iş insanlarıyla bir araya geldi.

ANKARA-BHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 15. Türkiye Yatırım Konferansı’nda Amerikan ve Türk iş insanlarıyla bir araya geldi. Konuşmasında, ABD’nin son iki yıldır Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ikinci, en fazla ithalat yaptığı beşinci ülke olduğunun altını çizdi. Erdoğan, ikili ticaret hacminin geçen yıl 30 milyar doları aştığını belirterek, bu rakamı 100 milyar dolara çıkarma hedeflerini vurguladı.

Bu hedefe ulaşmak için, demir çelik ve alüminyum sektörlerindeki gümrük vergileri ile tek taraflı uygulamaların kaldırılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin büyük ve potansiyeli yüksek bir ekonomiye sahip olduğunu, dünya genelinde 85 milyon nüfusu ve kişi başına geliri 13 bin doların üzerinde olan ülkeler arasında yer aldığını hatırlattı.

Erdoğan, son 20 yılda altyapıya 270 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını ve Türkiye’nin ihracatının 20 kat arttığını vurguladı. Türkiye’nin savunma sanayisinde de önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, 2024 yılında kredi notu üç kuruluş tarafından artırılan tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Erdoğan, makro finansal istikrarı kalıcı hale getirerek yüksek gelirli ülkeler ligine çıkmayı hedeflediklerini belirtti.

Yeni uluslararası doğrudan yatırım stratejileriyle Türkiye’nin küresel yatırım pastasındaki payını artırmayı hedeflediklerini dile getiren Erdoğan, yenilenebilir enerji, biyoteknoloji ve otomotiv sektörlerine özel ilgi gösterileceğini belirtti. Ayrıca, 2030 yılına kadar Türkiye’nin yüksek teknoloji yatırımlarının odak noktası haline gelmesi için çeşitli destekler sağlanacağını vurguladı.

Savunma sanayi işbirliğinin son yıllarda kısıtlamalar nedeniyle potansiyelinin gerisinde kaldığını ifade eden Erdoğan, F-16 modernizasyon projesiyle yeni bir sayfa açılmasını umduğunu belirtti. Türk savunma sanayisinin küresel tedarik zincirlerinde sunduğu fırsatlara dikkat çekerek, Amerikan iş dünyasının bu alandaki çabalarını desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Son olarak, Türk firmalarının Amerikan pazarına girişinde vize gibi kolaylıkların sağlanmasında aktif destek beklediğini ifade eden Erdoğan, Türkiye-ABD ilişkilerinin ilerletilmesinde özel sektörün çabalarını takdir ettiğini söyledi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ehliyet yenilemeyenler dikkat. Cezası 12.000TL oluyor

HIZLI YORUM YAP