DOLAR

34,0839$% 0.06

EURO

37,9151% -0.14

STERLİN

45,1634£% -0.02

GRAM ALTIN

2.793,01%-0,34

ONS

2.555,18%-0,13

BİST100

9.774,49%0,17

a

‘’Göçebe Sporunun’’ kapısını dünyaya açtılar

Astana’da 8 Eylül’de görkemli açılış töreniyle başlayan 5. Dünya Göçebe Oyunları 5 gün sürdü. İlk gün yapılan Astana Arena Spor Salonundaki açılışta Kazakistan, adeta misafirlerine şov yaptı.

KAZAKİSTAN-BHA

Dünyanın dört bir yanından geleneksel spor dallarını bir araya getiren 5. Dünya Göçebe Oyunları, Kazakistan’ın başkenti Astana’da muhteşem bir şekilde gerçekleşti. “Büyük Bozkırda Buluşma” temasıyla düzenlenen oyunlara 89 ülkeden 2.000’den fazla sporcu katıldı. 21 farklı geleneksel spor dalının sergilendiği oyunlar, Kazakistan’ın zengin kültürel mirasını da gözler önüne serdi.

8 Eylül’de görkemli bir açılış töreniyle başlayan oyunlar, 5 gün boyunca heyecan dolu müsabakalara sahne oldu. Astana Arena Spor Salonu’nda düzenlenen açılışta Kazakistan, konuklarına unutulmaz bir şov sundu. Sporcular ve temsilciler bayrak yürüyüşüyle stadyuma girerken, yüzlerce sanatçı Kazakistan’ın kadim tarihinden kesitler sunan görkemli bir gösteri gerçekleştirdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, açılış konuşmasında oyunu izlemek için gelen liderlere teşekkür etti ve Kazakistan’ın göçebe uygarlıklarının beşiği olduğunu vurguladı. Tokayev, binlerce yıl önce atı evcilleştiren göçebelerin dünyaya yayılan bir binicilik kültürünün temelini attığını ve Kazakistan’ın Farabi ve Hoca Ahmet Yesevi gibi önemli şahsiyetleri yetiştirdiğini belirtti. Ayrıca, bozkırın Hun İmparatorluğu, Türk Kağanlıkları, Altın Ordu ve Kazak Hanlığı gibi büyük uygarlıklara ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

Açılış törenine Özbekistan Cumhurbaşkanı Şefket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan’ın Reisi Rüstem Minnihanov, Yakutistan (Saha) Cumhuriyeti Başkanı Aysen Nikolayev, Moğolistan’ın eski Cumhurbaşkanı Enhbayar Nambarın, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmettin Bilal Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev’in yanı sıra Birleşmiş Milletler, UNESCO, Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk Yatırım Fonu, Türk Devletleri Parlamenterler Asamblesi (TÜRKPA), Türk Kültür ve Miras Vakfı, Avrupa Birliği gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri de katıldı.

Yaklaşık 2,5 saat süren açılış töreni, dünyaca ünlü Kazak sanatçı Dimaş Kudaybergen’in sahne performansı ile sona erdi.

Oyunlarda sergilenen sporlar arasında at sırtındaki ekiplerin olağanüstü beceri ve stratejiyle bir keçi karkası kontrolü için yarıştığı Kökpar da yer aldı. Bu ve diğer birçok spor dalı, atların Kazak kültüründeki önemli rolünü gözler önüne serdi.

Geleneksel sporlar arasında Kökpar’a ek olarak okçuluk, güreş, kartal avcılığı gibi oyunlar da büyük ilgi gördü. Kazakistan, oyunlara katılan gazetecilere Astana ve çevresindeki tarihi ve kültürel mekanları gezdirerek ülkenin zenginliğini sergiledi.

5 gün süren oyunlarda Kazakistan en çok altın madalya kazanan ülke olarak birincilik kürsüsüne oturdu. Türkiye ise beşinci sırada yer aldı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Sakarya Valiliği: 6'sı ağır yaralı, 2’si entübe olmak üzere 25 kişi yaralandı

HIZLI YORUM YAP