DOLAR

34,2962$% 0.51

EURO

37,2248% 0.44

STERLİN

44,7916£% 0.85

GRAM ALTIN

2.990,03%1,22

ONS

2.712,51%0,74

BİST100

8.953,28%-0,54

a

RTÜK’ten gündüz kuşağı programları için yeni karar

Aile kurumunu yıpratan konular ekranlara taşınarak, soruşturma ve delil toplama aşamasındaki adli vakalar kontrolsüzce aylarca işlenerek yayıncılık ilkelerinin ihlal edildiği gündüz kuşağı programlarına RTÜK “dur” dedi.

ANKARA-BHA

Çocukların yoğun olarak ekran karşısında olduğu saatlerde yayınlanan şiddet içerikli programlar ve ahlaki değerlere aykırı konular, vatandaşların büyük tepkisini çekiyordu. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), vatandaşlardan gelen yoğun şikayetler üzerine, gündüz kuşağı programları için yayın etik ilkelerini belirledi ve oy birliğiyle kabul etti.

RTÜK, yeni belirlenen etik ilkelerin uygulanmasını yakından takip edeceğini duyurdu. Bu ilkelere göre gündüz kuşağı programlarında şiddet, istismar, cinayet gibi suç teşkil eden konulara yer verilmeyecek. RTÜK, toplumda suç ve suçluluk algısının yaygınlaşmasını, ahlak dışı ilişkilerin sıradanlaştırılmasını önlemeyi amaçlıyor. Etik ilkelerine uymayan programlara ağır yaptırımlar uygulanacak.

İşte yeni belirlenen etik ilkelerden bazıları:

• Özel hayatın gizliliğine saygı gösterilmesi esastır. Kişilerin özel hayatına ilişkin bilgi, belge ve kayıtlar kesinlikle yayınlanmayacak. Katılımcılar kendilerinin veya üçüncü kişilerin özel hayatlarını ilgilendiren konularda beyan vermeye zorlanmayacak. Program sunucuları ve uzmanlar, katılımcılara karşı psikolojik şiddet içeren yorumlar yapmaktan kaçınacak.

• Gündüz kuşağı programlarında kullanılan dil, toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olmayacak. Toplumsal yaşam alanında kabul edilemez söz ve davranışlara yer verilmeyecek.

• Yayınların canlı veya bant yayını olması fark etmeksizin, dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımdan uzak tutulması, editoryal sorumluluk kapsamında sağlanacak. Teknik imkânlar da bu konuda etkin şekilde kullanılacak.

• Medya kuruluşlarının öncelikli görevi, çocuklar için güvenli ve etik bir yayın ortamı sağlamaktır. Kuşak programlarında çocuklar, gençler ve zihinsel engelli bireyler kesinlikle konuk olarak alınmayacak. Bu kitleye yönelik yayınlarda, istismarlara yol açabilecek konuşmalar ve suçlayıcı ifadelerden kaçınılacak.

• Cinsel taciz ve tecavüz gibi konuların meşrulaştırıldığı, hafifletildiği veya kışkırtıcı bir şekilde ele alındığı yayınlara kesinlikle izin verilmeyecek.

• Gündüz kuşağı programlarında kadına yönelik şiddeti teşvik eden veya kanıksatan, kadınları istismar eden içeriklere yer verilmeyecek. Program konuklarının veya katılımcılarının da bu anlama gelen yorumlar yapmasına müsaade edilmeyecek. RTÜK tarafından açıklanan Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler’e uymayan yayınlar kesinlikle engellenecek.

• Gündüz kuşağı programlarında şiddet içeren konuların işlenmesi sınırlandırılacak. Şiddet unsurunun yer aldığı konular, şiddeti özendirici veya kanıksatıcı, saldırgan davranış ve tutumları öğretici, şiddete karşı duyarsızlaştırıcı ve şiddeti normalleştirici şekilde sunulmayacak.

• Soruşturmanın gizliliği kapsamında, soruşturma aşaması henüz tamamlanmamış olaylar kuşak programlarına konu edilmeyecek.

• Kişilerin şeref ve itibarlarının korunması amacıyla, kuşak programlarında aynı konuya tekraren yer verilmesinden kaçınılacak.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bilecik'te askeri araç tarlaya devrildi: 6 jandarma yaralı

HIZLI YORUM YAP