DOLAR

34,1026$% 0.24

EURO

38,1457% 0.1

STERLİN

45,5889£% 0.48

GRAM ALTIN

2.874,39%1,62

ONS

2.621,87%1,39

BİST100

9.900,25%-0,76

a

Taşkent şehitleri anıldı

 

 Taşkent şehitleri, bugün düzenlenen anma töreniyle yad edildi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, sivil halkı katledenlerin Rum polisi ve askeri olduğunu vurguladı. Tatar, “Kıbrıs’ta bu acıların tekrar yaşanmaması için, birlik ve beraberlik içinde, kırmızı çizgilerimizi sonuna kadar savunmalıyız.” dedi.

Taşkent Şehitler Anıtı’nda düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, bazı bakanlar, milletvekilleri, kurum, dernek ve siyasi parti temsilcileri, askeri erkan ve şehit aileleri katıldı.

Tören, protokol sırasına göre, çelenklerin Taşkent Şehitler Anıtı’na sunulmasıyla başladı. Ardından saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi.

Törende konuşmalar yapanlar arasında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan ve Taşkent Şehit Aileleri Derneği Başkanı Erdinç Erdağlı yer aldı.

Tören, şehitliğin ziyaret edilmesiyle sona erdi.

-Tatar: “Sivil halkımızı katleden Rum polisi ve Rum askeriydi”

Cumhurbaşkanı Tatar, törendeki konuşmasında, şehit ailelerinin 50 yıldır süren acılarını dile getirerek, onlara sabırlar diledi.

Tatar, “Kıbrıs Türkü çok acı çekti, çok bedel ödedi.” diyerek, 50 yıl önce yaşananların dünyanın gözü önünde, Birleşmiş Milletler’in şahitliğinde gerçekleştiğini hatırlattı.

Adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm için Kıbrıs Türkü’nün de iradesini ortaya koyması gerektiğini belirten Tatar, Kıbrıs meselesinin 1974’te başlamadığını vurguladı.

Tatar, 1974 öncesinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasının, Enosis’e bir sıçrama tahtası olarak görüldüğünü, 103 köyün yakılıp yıkıldığını ve çocuk ile kadınların katledildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Barış Harekatı’ndan 24 gün sonra Muratağa, Atlılar ve Sandallar’da, 15 Ağustos 1974’te Taşkent, Tatlısu ve Terazi’de yaşanan katliamların, bir kez daha bütün dünyaya Rumların acımasızlığını gösterdiğini ifade etti.

Katliamların talimatını verenlerin sorumlu makamlarda oturanlar olduğunu belirten Tatar, “Sivil halkımızı katleden Rum polisi ve Rum askeriydi.” dedi. Tatar, bu cinayetlerin tarihe yargılanmayan cinayetler olarak geçtiğini belirterek, Rum Yönetimi’nin duyarsızlığını affedilemez olarak nitelendirdi.

“Kıbrıs’ta bir anlaşma istiyoruz ama bu yaşananları hiçbir zaman unutmayacağız.” diyen Tatar, Kıbrıs Türkü’nün barışını, huzurunu ve güvenliğini sağlayacak bir anlaşma için egemenlik, eşitlik ve KKTC devletinin anlaşmanın bir parçası olması gerektiğini belirtti. Tatar, anavatan Türkiye’nin tarihi garantörlüğünün ve soykırımların bir daha yaşanmaması için caydırıcı bir güç olarak Türk askerinin adadaki varlığının devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Tatar, Gazze örneğine değinerek, “Böyle bir durum hasıl olduğunda dünya devletlerinin sadece seyirci kalacaklarını, en fazla olanları kınayacaklarını ama müdahale edemeyeceklerini bir kez daha bütün dünya görüyor.” diye konuştu.

-“Kırmızı çizgilerimizi sonuna kadar birlik ve beraberlik içinde savunmamız gerekiyor”

Tatar, “Kıbrıs’ta böyle bir acıyı tekrar yaşamamak için yıkılmadan, pes etmeden üzerine titrediğimiz kırmızı çizgilerimizi sonuna kadar birlik ve beraberlik içinde savunmamız gerekiyor.” dedi ve şehitleri hiçbir zaman unutmadıklarını, unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını vurguladı.

-Benan: “Ne toprağımızdan, ne bayrağımızdan, ne de Anavatan Türkiye’den asla vazgeçmeyeceğiz”

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan, bugün “dünyanın ve Barış Gücü’nün gözleri önünde işlenmiş insanlık suçunun” 50’nci yıl dönümü olduğunu ifade etti.

Benan, “Enosis hayaliyle yaşayan Rum-Yunan ikilisinin evlerinden ettikleri, göçe zorladıkları ve rastgele katlettikleri masum insanları, bizler özgür ve huzur içinde yaşayalım diye canlarını feda eden şehitlerimizin verdiği onurlu mücadeleyi asla unutmamalıyız.” diyerek, 1974’te Taşkent’te yaşananları anlattı. Bu milletin “yurdu vatan yapan kahramanlara” minnettar olduğunu ifade eden Benan, soykırıma uğratılan insanlara yapılanların unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Mücadelenin temel noktasının devlete sahip çıkmak olduğunu belirten Benan, 1974 Barış Harekatı ile yalnız Türklerin değil, Rumların da can, mal ve güvenliklerinin koruma altına alındığını; adaya gelen Türk askerinin varlığı sayesinde Kıbrıs adasında 50 yıldır barış ve huzur atmosferinin hakim olduğunu anlattı.

Gazetelerin manşetlerine göz atın - 15 Ağustos 2024Gazetelerin manşetlerine göz atın – 15 Ağustos 2024

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Cezaevinden izinli çıktı, yüzerek Yunanistan'a kaçmaya çalıştı

HIZLI YORUM YAP